Ekonomija

Aerodrom Tivat nema uslove za 21. vijek

Tivatsku sjednicu Skupštine opštine obilježila je četvoročasovna polemika o uvrštavanju u dnevni red tačke “Predlog odluke o stavu SO Tivat o statusnim i drugim promjenama o aerodromu Tivat”, koju su predložili opozicioni odbornici iz redova Tivatske akcije, Bokeškog foruma, SDP-a, Liste građana Arsenal za Tivat, Demokratske srpske stranjke i SNP-a.

Usvajanjem predloga opozicije SO Tivat bi zahtijevala od Vlade Crne Gore da se zadrži postojeća vlasnička struktura Aerodroma Tivat do pribavljanja odgovarajućeg mišljenja SO Tivat o ovom pitanju, koje bi se donijelo najmanje dvotrećinskom većinom ukupnog broja odbornika.

Sa uvrštavanjem ove tačke u dnevni red bio je saglasan i odbornik SD-a Igor Petković, koji je naglasio da će njegova pratija napustiti koaliciju i na državnom i lokalnom nivou ukoliko se aerodrom Tivat ne zadrži u državnom vlasništvu.

Pitanje aerodroma postalo je tema broj jedan u Tivtu nakon što je prije nekoliko mjeseci predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio da se razmišlja o davanju tivatskog aerodrma u zakup stranom investitoru, čemu su se opozicioni odbornici žestoko usprotivili.

Odbornik Arsenala za Tivat Budimir Cupara kazao je da u katastru jasno stoji da Opština Tivat ima svojinu na aerodromu, i to više od jedne petine unutar, kao i van ograde aerodroma u vlasništvu 1/1 i to bez tereta.

On navodi da po tom osnovu Opština crpi prihode na godišnjem nivou skoro od 50.000 eura, te da je Opština i kroz eksproprijaciju kupila zemljište, ali da o tome treba naći dokumenta kojih nema.

Bernarda Moškov iz SDP-a je podsjetila da je predsjednica Opštine 7. juna ove godine izjavila da je potpuno saglasna da se raspravlja o temama od interesa za grad i da će, ako treba, inicirati posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o statusu Aerodroma, a da je nakon toga dostavila drugačije mišljenje u kome se naglašava da je za Aerodrom Tivat nadležna Vlada Crne Gore koja je njegov vlasnik.

Opozicionari su izrazili čuđenje zašto Vlada Crne Gore ne želi zadržati profit od Aerodroma i preusmjeriti ga u razvoj Tivta i Crne Gore, a dr Andrija Petković iz Bokeškog foruma kazao je da bi na referendumu 90 odsto građana bilo protiv privatizacije aerodroma.

Predlog odluke opozicionih odbornika uvršten je u dnevni red nakon što se sa tim saglasila i predsjednica Opštine, dr Snežana Matijević, ali je propraćen i raspravom o tumačenju glasanja odbornika.

Pozivajući se na Poslovnik, dr Petković je insistirao na pojedinčanom izjašnjavanju, a predsjednik SO Ivan Novosel je član Poslovnika drugačije tumačio, da bi se glasovima većine odbornika iz redova DPSa odlučilo da se odbornicima Poslovnikom imperativno ne dodjeljuje to pravo, nego da se o tom načinu mora izjasniti Skupština.

Novosel je naglasio da Aerodrom ne zadovoljava uslove neophodne za 21. vijek i da, kao takav, predstavlja limit razvoja Tivta i Crne Gore.

“Opština, SO Tivta i DPS se ozbiljno bave pitanjem Aerodroma”, kazao je Novosel, tvrdeći da je svaki član predložene odluke pravno sporan.

Potpredsjednik Opštine i predsjednik OO DPS Tivat dr Siniša Kusovac je naglasio da je priča o Aerodromu biznis priča u kojoj se moraju sagledati i projekat Evropske banke, na koji se poziva opozicija, i Svjetske banke, da bi se donijela najbolja odluka.

Protiv predloga opozicije glasalo je 17 odbornika DPSa, a “za” je glasalo odbornika opozicije i odbornici SD i HGI, koji su članovi vladajuće koalicije u Tivtu.

Send this to a friend