Ekonomija

Aerodrom u Tivtu se mora osposobiti za noćni saobraćaj

Odbor direktora Aerodroma prepoznao je potrebu izrade stručnog elaborata kojim će riješiti višedecenijsku dilemu oko noćnog letjenja na tivatskom aerodromu, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Dragoljub Bulatović.

On je saopštio je da nema opravdanja da u 21. vijeku, u zemlji koja je svjetski poznata turistička destinacija, aerodromi ne budu moderni i opremljeni, jer su oni zamajac ekonomskog i turističkog razvoja Crne Gore.

“Nemogućnost obavljanja saobraćaja od zalaska do izlaska sunca čini Aerodrom Tivat neoperativnim za veći broj avio operacija, a istovremeno teret saobraćaja koncentriše u mnogo kraćem i isključivo dnevnom režimu rada. To dovodi do zagušenja tokom turističke sezone, gdje se na Aerodromu Tivat u jednom danu opsluži preko 60 vazduhoplova i 10.000 putnika”, dodao je Bulatović.

Odlukom Borda priprema analize za potrebe noćnog letjenja povjerena je Vlastimiru Ristiću, članu Odbora direktora, koji je u saradnji sa izvršnim menadžmentom komisijski pripremio zahtjev.

Sa njim će se kroz međunarodni poziv izabrati ponuđač čiji je zadatak da izradi elaborat za noćno letjenje na tivatskom aerodromu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Filipa
Gost
Filipa

Sada su prepoznali elaborat oko nocnih slijetanja, ajte vise posto samo ptice slijecu poslije 20.00 sati!
Kada som zivjeli u drugu Jugoslaviju izabrali su Dubrovnik za bolji polozaj nocnog slijecanja! Geografiska polozaj Tivata bi kostao mnogo!
Uvijek se sparalo na Crnu Goru!

Vojo
Gost
Vojo

Pa zar niko do sada nije imao tu ideju

Majstor
Gost
Majstor

Imali su. Prvo JAT oko 1970-te pa naovamo. Sve studije do sada kažu da na Tivat nema sletanja po mraku. Pogotovo današnja pravila svjetskih kompanija zabranjuju to jest ne ulapaju se sa procedurom za Tivat. Ovo je samo mlaćenje prazne slame.

pravi način
Gost
pravi način

Neće biti da je ikada to dovedeno do kraja na pravi način. A pominjanje 1970. sada je smiješno. Ili i više od toga. Razvoj navigacijskih sredstava u zadnjih samo pet godina omogućava letenje kakvo je prije 10, a da ne pričamo više, bilo samo maštanje. Upravo nove procedure i sredstva će omogućiti noćno letenje u Tivtu. Živi bili – pa… Više »

Majstor
Gost
Majstor

Živi bili pa vidjeli. Obadva kraja piste idu prema brdu na manje od dvije nautičke milje. ILS je takozvani “offset” tj manevrisanje, ravnanje sa pistom je ispod 1000 ft (330m). Ovo su dovoljni razlozi da nema noćnog sletanja. Na Tivat još lete sa dva NDB-a i ILS-om. To ti je tehnologija iz 70-ih. Nova tehnologija RNAV uz pomoć GPS-a traži… Više »

Send this to a friend