Ekonomija

Aerodromi sa partnerima iz Italije i Albanije predstavili rezultate projekta “On Cloud Nine”

Foto: Aerodromi CG

Aerodromi Crne Gore predstavili su rezultate IPA projekta “On Cloud Nine” koji se relizuje sa partnerima iz Italije i Albanije – vodeći partner je Aerodrom Pulja, regija Molise i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Albanije, saopšteno je iz te kompanije.

Riječ je, kako se navodi, o prvom prekograničnom projektu koji se finansira iz IPA fondova u kom učestvuju ACG.

Projekt menadžer i šef Komercijalne službe Aerodroma Podgorica, Miloš Janković objasnio je da je projekat realizovan kroz IPA komponentu Prekogranična saradnja (CBC – Cross-border Cooperation).

“Svi učesnici u projektu pokazali su agilnost s obzirom na izazove koje nije bilo moguće planirati poput pandemije COVID 19 i posljedične krize u avio industriji na svjetskom nivou. Primarni cilj projekta bio je integrisanje i poboljšanje usluga prevoza putnika i povećanje dostupnosti u jadranskoj oblasti. Međutim, pandemija koronavirusa početkom 2020. godine, zatim obustava avio-saobraćaja i kriza u avio-industriji nametnula je drugačije prioritete. Uslijed toga, projektni zadaci su se mijenjali ali ne i ciljevi projekta”, kazao je Janković na završnoj konferenciji za medije u Podgorici.

On je rekao da je, shodno tome, na prijedlog vodećeg partnera, Aerodroma Pulja dogovoreno da se aktivnosti preusmjere na rješavanje izazova prilikom suočavanja sa pandemijom.

“Tako su Aerodromi Crne Gore, u sklopu ovoga projekta, nabavili dva automobila koja su namijenjena za transport COVID pacijenata, kao i vrijednu medicinsku opremu”, naveo je Janković.

Ukupna vrijednost budžeta na nivou projekta je oko milion i sto hiljada eura. Od toga, Aerodromi Crne Gore su učestvovali sa oko 144 hiljade eura.

“Važno je naglasiti da je 85 odsto ovih troškova finansirala Evropska unija, pri čemu je kontrolor svih troškova Ministarstvo finansija, odnosno Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći i Direkcija za I nivo kontrole, kojima zahvaljujemo na saradnji i razumijevanju. Aerodromi Crne Gore izuzetno su zahvalni i kolegama iz Kancelarije za evropske integracije koji su pratili implementaciju projekta”, napomenuo je Janković.

Da je projekat, kog Aerodromi Crne Gore realizuju iz trilateralnog programa Italija – Albanija – Crna Gora bio izuzetno izazovan, posebno u svijetlu pandemije COVID 19, ocijenila je načelnica Direkcije za I nivo kontrole, Kana Tomašević.

“Međutim, sada kada ga privodimo kraju, možemo reći da smo uspjeli da se suočimo sa izazovima i zajedničkim radom svih institucija doprinesemo razvoju i poboljšanju kvaliteta novih prekograničnih, održivih i integrisanih mogućnosti za transport putnika”, navela je Tomašević.

IPA komponenta “Prekogranična saradnja (CBC – Cross-border Cooperation)”, kako je objasnila, pomaže stanovništvu u pograničnim oblastima u promovisanju održivog privrednog i društvenog razvoja, uz zajedničke napore pri rješavanju zajedničkih problema, obezbjeđuje efikasne i sigurne granice i promoviše zajedničke akcije u koje su uklјučeni lokalni učesnici iz pograničnih oblasti.

“Osim što našim građanima sasvim izvjesno donosi nove značajne dobrobiti, sprovođenje projekata dodatno nas približava evropskim vrijednostima i standardima i unapređuje kapacitete crnogorskih institucija i korisnika”, navela je Tomašević.

Ministarstvo finansija i Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći imaju ulogu kontrolnog tijela, i, kako je naglasila, pouzdan su partner tokom implementacije projekta.

“Dobra saradnja i komunikacija korisnika sa kontrolorima izuzetno je važna i dvostran je proces”, naglasila je ona.

Tomašević je podsjetila da je Crna Gora, iako najmanja država u regionu, u prethodnom periodu sprovela značajan broj prekograničnih projekata, što, kako kaže, potvrđuje da valjano koristimo raspoložive administrativne kapacitete i mogućnosti koje ovi programi pružaju.

“Na ovaj način aktivno doprinosimo stvaranju stabilnog i prosperitetnog regiona. Iz tog razloga, nadam se da će se saradnja nastaviti kroz neke nove projekte i da će Aerodromi Crne Gore i u budućnosti aktivno učestvovati u novim programima”, zaključila je ona.

U tom kontekstu, kako se navodi,  Aerodromi Crne Gore su sa kolegama već uključeni u novi projekat pod nazivom “Solar” čiji je cilj smanjenje emisije štetnih gasova i osnaživanje tzv. zelene politike u avijaciji.

Send this to a friend