Ekonomija

Afera bez afere u Sindikatu Instituta Igalo: Ima li pronevjere novca iz stambenog fonda?

Članovi Izvršnog odbora Sindikalne organizacije Instituta Dr Simo Milošević “optužili“ su v.d. predsjednika Sindikata Igora Sijerkovića, da je sa računa stambenog fonda te organizacije “omogućio da jedan broj radnika uzima pozajmice na osnovu potvrda koje ne mogu redovno otplaćivati“. Riječ je o sumi od oko 300 hiljada eura, prenosi Radio Jadran.

S obzirom da za pozajmljivanje sredstava radnicima, Sijerković, kako su rekli, nije obavijestio ostale članove Sindikata, zatražili su na vanrednoj sjednici IO Sindikata reviziju finansijskog poslovanja i spisak radnika sa pojedinačnim dugovanjima.

V.d. predsjednik Sindikata, Igor Sijerković kazao je, pak, da za sve ima zakonsko pokriće i neophodnu dokumentaciju, kojom to može da potvrdi.

Na sindikalnom sastanku predstavnik poliklinike, Radojica Borović, pitao je koliki je saldo na računu i koliko radnici duguju prema dobavljačima, koliko radnici posebno duguju po osnovu pozajmica, kupovine na rate i zatražio reviziju oba računa, stambenog fodna i tekućeg poslovanja Sindikata.

Članica Sindikata Marijana Vlaović, insistirala je na tome da se svi radnici moraju pitati za sredstva.

Vukosava Kovačić Dabović, kazala je da maksimalna pozajmica može biti 300 eura, da je prethodno trebalo izvršiti provjeru iznosa za koji se radnik može zadužiti, uzimajući u obzir ne samo pozajmice i druge kupovine na kredit, nego i kredite kod banke, alimentaciju i drugo.
Sindikalci su ustvrdili da je njihov predsjednik Sijerković ovim postupkom omogućio da jedan broj radnika „koji je bio bezobrazniji, uzima pozajmice i potvrde koje ne može redovno otplaćivati, nego su „na čekanju“, a na uštrb pristojnih i savjesnih radnika koji su se zaduživali samo do iznosa koji mogu redovno otplaćivati.

“Povjerenje je izgubljeno, nemam razloga da vjerujem da su pare kod radnika”, kazala je, pored ostalog, Kovačić Dabović.

Sijerković: Sve je po zakonu

“Nije riječ o nepovratnim sredstvima, već o pozajmicama koje se radnicima kasnije odbijaju od plate i „vraćaju“ na račun”, priča za Radio Jadran, v.d. predsjednik Sindikata, Igor Sijerković.

Pojašnjava da novac nije isplaćivan direktno sa računa stambenog fonda, već su sredstva najprije morala biti prebačena na redovan račun, a sa njega radnicima.

“Nijedan član Zakona nije prekršen. Ne postoji odluka da ja to ne mogu da uradim. Prema Odluci iz 2015. godine, ukoliko postoje sredstva na računu, ona se mogu dati povratno, ali ne smiju nepovratno, što ja nijesam učinio. Sredstva su povratna, nije ništa otuđeno, ukradeno i ništa ne fali. Sva sredstva su tu, samo raspoređena na sindikalne račune. Za sva sredstva postoji odluka i ugovor o pozajmicama i nijedan euro nije otuđen. Spreman sam da „položim račune pred bilo kojim nadležnim i drugim državnim organima”, uvjerava Sijerković.

On će, kako kaže, dostaviti ostalim članovima Sindikata narednih dana koliko je tačno i za koliko radnika dato pozajmica, a dok se sredstva kompletno ne vrate na račun Sindikata, odnosno stamebnog fonda, treba utvrditi i način na koji će se izvršiti raspodjela sredstava iz njega.

“Dok se to ne utvrdi, ta sredstva su obrtna i nijedan zakon to ne onemogućava”, tvrdi Sijerković.

Stambeni fond je, prema njegovim riječima, „formiran“ još 2008. godine, od kada je Institut bio dužan da sredstva uplaćuje na račun Sindikata u visini od tri odsto bruto ličnog dohotka za rješavanje stambenih pitanja radnika. Institut je ta sredstva uplaćivao po ratama u iznosu od 10-12 hiljada eura mjesečno, dok sredstva u potpunosti nijesu bila na računu.

“Na računu stambenog fonda trenutno je 50.053,37 eura. Uplaćeno je 398.168,58 eura, umanjeno za 43 hiljade eura, što znači da „obrtna sredstva“ sa računa iznose 300 hiljada eura. Tih 43 hiljade eura stambeni fond „dugovao“ je ka redovnom računu Sindikata, kad je novac uplaćen na račun stambenog fonda, 43 hiljade vraćene su na redovni račun Sindikata, što je bio dug od ranijeg saziva Sindikata”, tvrdi Sjerković

Dodaje dalje da se Izvršni odbor obavještava o sredstvima koja se radnicima daju nepovratno, kao što su jednokratne pomoći, što se isplaćuje iz drugog fonda.

NVO istražuje slučaj

Sa druge strane, radnici su angažovali NVO Udruženje za implementaciju prava, kojom rukovodi Ranko Martinović, kako bi se tačno utvrdile činjenice.

NVO je u postupku prikupljanja činjenica, zbog čega Martinović nije želio da kvalifikuje „slučaj“ niti saopštava više detalja.

“Od menadžmenta Instituta dobio sam potrebnu dokumentaciju o svim sredstvima koja su legla na taj račun. Od Sindikata nijesam dobio informaciju, koju su oni opravdali da Sindikat nije dužan da daje informacije NVO sektoru i pozvali se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama – član 9.1 stav 1. Međutim, radnici Instituta zavrijeđuju i zaslužuju da znaju gdje su pošle njihove pare. Nastaviću da prikupljam informacije i u slučaju potrebe obavijestiti nadležne državne organe”, poručio je Martinović.

Sljedeća sjednica Sindikalne organizacije Instituta trebalo bi da bude održana nakon praznika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Divna
Gost
Divna

Pare naravno nisu kod radnika,kad je Sijerkovic trosio i kapom i sakom na provode

Djoko
Gost
Djoko

Meni je sindikat pozajmio 7000€ ,da renoviram kucu,redovno vracam ratu.Sta je to lose.

Radnik
Gost
Radnik

Lose je, jer se taj novac nije smio dirati, sa toga fonda.

Send this to a friend