Ekonomija

Agencija Standard & Poor’s potvrdila stabilan izgled za Crnu Goru

Agencija za kreditni rejting “Standard&Poors” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila dosadašnji izgled naše zemlje, koji je označen kao ”stabilan”, uz zadržavanja ocjene B+ / B, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako su istakli, analitičari ove kreditne agencije potvrdili su da se Crna Gora nalazi na dobrom putu razvoja.

“Ocjenjujući kretanja u crnogorskoj ekonomiji, Standard & Poor’s naglasio je značajne rezultate ostvarene u sektorima turizma i energetike, kao i značajan priliv SDI. Snažne performanse sektora turizma podržale su realni rast skoro 5 odsto u 2018. godini, što je najveći rast koji je Crna Gora zabilježila u protekloj deceniji. Ovakav trend nastavljen je i u 2019. godini s obzirom na to da za prvih šest mjeseci dolasci turista bilježe rast od 20 posto u odnosu na isti period prošle godine”, navode iz Ministarstva.

Oni ističu da veliki doprinos rejttingu daju i značajna strana ulaganja.

“Projekcije S&P su da će one prosječno iznositi oko 10 odsto BDP-a godišnje u naredne četiri godine i uglavnom su skoncentrisane u sektoru nekretnina, hotelijerstva i ugostiteljstva i energetike. U toku je niz projekata u sektoru ugostiteljstva, uključujući nekoliko primorskih ljetovališta visoke kategorije, kao i hotele za turiste sa preferencijama u dijelu planinskog turizma”, objašnjavaju oni.

Istovremeno, kako dalje navode, predstavnici ove kreditne agencije pozdravljaju završetak nekoliko bitnih projekata u energetskom sektoru, poput rekonstrukcije i nadogradnje elektrana, novih kapaciteta za proizvodnju električne energije i podvodnog kabla Crna Gora – Italija koji će omogućiti Crnoj Gori da izvozi struju.

“Kako se navodi u Izvještaju navedeni sektori predstavljaju osnov za dalji rast crnogorske ekonomije i potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga Crne Gore. U ovoj Agenciji smatraju i da je izgradnja auto-puta, kao javna investicija, takođe podstakla rast. Po završetku, Vlada očekuje da auto-put povezuje obalu luke Bar i granicu sa Srbijom, spajajući udaljene regione i poboljšavajući bezbjednost na putu”, tvrde oni.

Na kraju, S&P pozdravlja put Crne Gore kao zemlje kandidata ka EU, ističući značajan potencijal u sprovođenju reformi kojima se usklađuje sa pravnom tekovinom EU, kao i podršku velikog dijela stanovništva integraciji u EU, uz to navodeći da je Crna Gora izgradila relativno jak institucionalni okvir u regionalnom kontekstu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Meho
Gost
Meho

Potvrdili u ovom slucaju znaci opet ostalo isto, bez napretka 😀 Obozavam CDM i onoga ko im sastavlja naslove 😀

mojsilović
Gost
mojsilović

Dobro poštena i puzdana firma zato su u USA 2015 osuđeni da plate 1350 miliona dolara kazne zbog manipulisanja hipoteka. hiljadu trista pedeset miliona dolara.

Nema veze
Gost
Nema veze

Nemojmo stat kad smo već krenuli.
Jači ‘rejtting” = niže kamate na dug.

Meho
Gost
Meho

Niko nidje nije krenuo ovaj rejting imamo vec 3 godine. Rejting nam je i SP i Moody na nivou Albanije .. Boze botovi citajte malo.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Dok su naše pare kod Aca, znamo da su na sigurnom.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Stabilno neinvesticioni

gost
Gost
gost

Ne bih se začucio da ovi likovi iz opozicije traže od Standard&Poors-a da daju slabiju ocjenu – jedinstven primjer opozicije u svijetu koja je protiv napretka svoje države.

Liberal
Gost
Liberal

A tebe je sve kao po taman. Struja najskupla u Evropu, hrana najsuplja u Evropu,playe najmanje u Evropu, normalno da je sve stabilno.

Liberal
Gost
Liberal

Tebi je izgleda u redu ako je stabilno financijski u Crnu Goru a struja najskuplja u Evropi, hrana najskuplja u Evropi a minimalac najmanji u Evropi.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

ti si mozda onaj “stari liberal” tj isfrustrirani srbin koji nikad nije ni bio liberal nego je uvjek prizeljkivao veliku srbiju. laz je da je struja najskuplja u evropi. ima sve na internetu moze da se nadje. cijena struje je veca i u nekim zemljama regiona kao npr sto je srbija, hrvatska itd…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa Niksic je u CG oko 100 godina. Sve srpske crkve u Niksicu starije od pomena imena Crne Gore. Liberal je slobodan covjek Po definiciji, kojih je ipak medju Srbima u CG najvise

Liberal
Gost
Liberal

S dje ti to vidje niksicki strucnjace da je struja u Srbiji skuplja no u Crnu Goru? Inace vi u Niksicu imate razloga na pretek da ste zadovoljni strujom i ostalim stvarima koji cine standard za XI vijek.

Meho
Gost
Meho

@gost Sta imaju da traze, pa ovaj rejting nam je preko 3 godine. Jedino Makedonija i BiH imaju nizi, na nivou smo Albanije. Sta imaju da traze nizi, normalnom covjeku je i ovo sto vidi dovoljno da vidi da je napredak 0.

Send this to a friend