Ekonomija

Agrobudžet predstavljen u Nikšiću i Danilovgradu: Pune sale potvrda povjerenja

Agrobudžet za 2019. godinu danas je predstavljen poljoprivrednim proizvođačima u Nikšiću i Danilovgradu, a pune opštinske sale pokazatelj su izuzetnog interesovanja poljoprivrednih proizvođača, prerađivača i ostalih potencijalnih korisnika za mjere podrške iz ovogodišnjeg Agrobudžeta, kao i potvrda izgrađenog partnerstva i povjerenja potencijalnih korisnika, Vlade i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, saopšteno je danas iz tog resora.

Predstavnici Ministarstva prezentovali su mjere podrške, u dijelu subvencija i premija, kao i bespovratne podrške investicijama, kroz mjere ruralnog razvoja, posebno pojašnjavajući novine u procedurama realizacije.

“Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji na prošlogodišnjem nivou i iznosi 0,3 hektara, i osnovna premija je 180 eura/ha, dok mladi poljoprivrednici dobijaju dodatih 10 eura po hektaru. U stočarskoj proizvodnji pravo na premije imaju gazdinstva koja imaju najmanje dva grla krava ili priplodnih junica, odnosno 30 ovaca i/ili 20 koza u stadu”, navodi se u saopštenju.

Podrška se dobija za grla iznad pomenutog minimuma.

“Za krave i junice iznosi 70 eura po grlu, dok za ovce i koze iznosi osam eura po grlu. Mjerama namijenjenim ruralnom razvoju, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, i za koje je ove godine izdvojeno devet mliona eura više, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradnju bunara i bistjerni, kao i razvoj klastera. Daje se bespovratna podrška investicijama, kroz javne pozive, u iznosu od 50, 60 ili 70 odsto od vrijednosti investicije, u zavisnosti od programa”, dodaju u Ministarstvu.

S obzirom na pozitivne rezultate prošlih godina, i ove godine će se bespovratnim sredstvima podržati program – mladi farmer, namijenjen onima sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinarske struke za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi, sa starosnom granicom od 35 godina.

“Obezbijeđene su i ove godine premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu. Nastavlja se sa nabavkom stočnog fonda u cilju unapređenja postojećeg, podrškom upravljanja stajskim đubrivom, podrškom organskoj proizvodnji. Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno je koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijumi prihvatljivosti, potrebna dokumentacija koja se dostavlja Ministarstvu, i u kojim rokovima”, ističe se u saopštenju.

Kako je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera, pozvani su poljoprivredni proizvođači koji to da sada nijesu učinili da se upišu.

Prezentaciji u Danilovgradu prisustvovala je i predsjednica Opštine Zorica Kovačević, a u Nikšiću potpredsjednik Opštine Dragan Perović.

Send this to a friend