Ekonomija

Air Montenegro izgubio 75 odsto putnika Montenegro erlajnza

Foto: CdM

Air Montenegro izgubio je 75 odsto tržišta koje je pokrivao Montenegro erlajnz (MA) zbog nedostatka statusa redovnog prevoznika i svih prednosti koje to donosi, rečeno je Pobjedi nezvanično iz izvora bliskih Vladi. Na takav zaključak navode podaci o broju putnika dvije kompanije koje je Pobjeda analizirala.

Radi poređenja broja prevezenih putnika uzeli smo za primjer saobraćaj koji je Air Montenegro ostvario 19. marta ove godine, odnosno 19. marta 2019. za MA. (Bivši avio-prevoznik nije letio 19. marta 2020. zbog globalnog prekida komercijalne avijacije izazvanog pandemijom.)

Prema podacima Pobjede, Air Montenegro je prošle subote, 19. marta, imao jednu rotaciju iz Podgorice za Beograd sa 36 putnika u odlasku i 112 u dolasku. Popunjenost sjedišta na toj rotaciji bila je 63 odsto, a kompanija je tog dana ukupno prevezla 148 putnika.

MA je 19. marta 2019. ukupno prevezao 844 putnika i imao je šest plus jednu rotaciju. Dvije rotacije bile su iz Podgorice za Beograd, jedna iz Tivta za Beograd, a po jedna iz Podgorice za Pariz i Rim. MA je tog dana imao i jednu codeshare rotaciju za Beč, gdje je bio marketing carrier (kompanija koja prodaje sjedišta na letu), a Austrian Airlines operating carrier (kompanija koja obavlja let). Popunjenost sjedišta MA na svim destinacijama tada je bila 61 odsto.

Na istoj rotaciji iz Podgorice za Beograd koju je MA obavio 19. marta prije dvije godine popunjenost kabine bila je 96 odsto, dok su ukupno prevezena 223 putnika. To je 75 putnika više nego što ih je prevezao Air Montenegro prošle subote.

Treba napomenuti da je komparativna prednost na strani Air Montenegra jer je 19. marta ove godine bila subota koja podrazumijeva veću frekvenciju saobraćaja, dok je 19. mart 2019. bio utorak. Iz svega navedenog, vidi se da je Air Montenegro 19. marta ostvario svega 17 odsto saobraćaja koji je MA realizovao istog datuma tri godine ranije.

Putnike koje je ranije prevozio MA sada je prvenstveno preuzela Er Srbija. Srbijanska kompanija prevozi najviše putnika ka Beogradu, koji je za MA bio najprofitabilnija destinacija.

Air Montenegro, kako je nedavno potvrdio i državni sekretar za saobraćaj Zoran Radunović, trenutno zauzima tek četvrto mjesto po broju prevezenih putnika u Podgorici. Osim Er Srbije, ispred njega su Turkiš erlajnz i Austrian

erlajnz. Putnike MA preuzele su i niskobudžetne kompanije Rajaner i Viz er. Crnogorski avio-prevoznik trenutno saobraća ka Beogradu, Istanbulu i Ljubljani, a od aprila planira uvesti letove za Pariz, Lion i Cirih, te od maja za Frankfurt i Nant. Od juna će letjeti iz Tivta za Prag.

Odlazeći izvršni direktor Air Montenegra Predrag Todorović u posljednjem intervjuu se pohvalio da su za šest mjeseci prošle godine prevezli 100.000 putnika. Poređenja radi, MA je za 11 mjeseci 2019. prevezao 626.297 putnika.

Bilansi Air Montenegra očekuju se do 31. marta, kada će biti poznato sa kakvim poslovnim rezultatom je kompanija završila prošlu godinu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pozzzz
Gost
Pozzzz

Sprdnja od kompanije!!!! O cijenama avio karti da ne pričamo……
Ali to je i bio cilj, uništiti do bescenja Montenegro Airlines!

IVICAA
Gost
IVICAA

Dodajte i to da je MA postojao 25 godina a Air Montenegro 10 mjeseci.. Ako cete objektivni pristup

Sasha
Gost
Sasha

Ova MA mora da je bila bas neka profitabilna kompanija,kad se ovoliko zali za njom?Pitam za druga…..

Jež
Gost
Jež

Zbog nanesene štete državi, Spajić, Milatović i posebno Bojanić, moraju sudski odgovarati. Trebaće decenije da se oporavimo od ove nesrećne i neznavene vlasti.

SaobraćajCG
Gost
SaobraćajCG

Slažem se oko njihove odgovornosti.Oni su zaslužni za katastrofalan pad ugleda crnogorskog vazduhoplovstva.Njihovi potezi posebno oko avio kompanije , a isto tako oko Aerodroma CG i agencije civilnog vazduhoplovstva, jasan su primjer učinjene velike štete ovoj državi.

Gost
Gost
Gost

Vjerovatno oni sto su imali besplatne karte…:D

Danbo
Gost
Danbo

Sve je rađeno da se uništi Crnogorska aviokompanija.

Sasha
Gost
Sasha

I ja kazem.Zato je i mosala biti ugasena.

Đekna ne sad
Gost
Đekna ne sad

On je ustupio srb letove pa izgbio milione o kojima su pricali.

Vaso
Gost
Vaso

Pitajte direktora ,ministre ,izgleda da su samo dosli da razore ekonomski sistem i uniste drzavu da je prepuste srpskom svetu. Nadam se da ce neko da propjeva jedan dan

Zoram
Gost
Zoram

Ekspertska posla.

Maršal
Gost
Maršal

Što je ovo iz nije moja i nikad nece bit vlada napravili iole pametno i da valja ama bas nidje nista. Ta kompletna olos treba u spuž na dugo oporavljanje

Zaga
Gost
Zaga

Niti je potreban bio Montenegro airlnes niti je potreban ovaj Air Montenegro!
Obične firme za uhljebe i prosipači para poreskih obveznika!
Na ovoliku zemlju su sasvim dovoljne mnogo povoljnije low cost kompanije

Sprdnja
Gost
Sprdnja

Jos jedan ekspert… Vjerovatno iz cg nije izlazila…

Send this to a friend