Ekonomija

Air Montenegro leti samo do Beograda, Ljubljane i Istanbula, nema konekcija sa značajnim evropskim centrima

Foto: CdM

Zabrinjavajući podatak dolazi iz kompanije ToMontenegro – nacionalni avio prevoznik Air Montenegro leti ka svega tri destinacije, i to Beogradu, Ljubljani i Istanbulu. Letova nema ka značajnim evropskim centrima, što je za Crnu Goru kojoj je avio konekcija od izuzetnog značaja, nevjerovatno loša situacija.

“U ovom periodu nacionalna avio-kompanija leti na linijama Podgorica-Beograd, Tivat-Beograd, Podgorica-Ljubljana te Tivat-Istanbul”, saopšteno je CdM-u iz komoanije ToMontenegro.

Kažu da je iza njih uspješna ljetnja sezona i postsezona u okviru kojih su Crnu Goru povezali sa 16 destinacija – Pariz, Nant, Lion, Cirih, Frankfurt, Kopenhagen, Ljubljana, Beograd, Prag, Banja Luka, Istanbul, Tel Aviv, Katovice, Jerevan, Bratislava i Kairo.

“Od januara ove godine do danas obavili smo 3.700 letova i prevezli preko 325.000 putnika”, navode u kompaniji.

Tokom zimskog perioda, kako dodaju, kada je i manji intenzitet saobraćaja zbog planiranih radova tehničkog održavanja aviona, dodatno su prilagodili i red letjenja.

“Sve to činimo u cilju pouzdane operacije flote i adekvatne spremnosti za intenzivniji saobraćaj u narednoj godini. Takođe, u toku su pripreme i za ponovno uvođenje linija koje su bile vrlo uspješne u prethodnom ljetnjem periodu, dok istovremeno radimo i na povezivanju Crne Gore sa novim emitivnim tržištima i destinacijama”, navode u izjavi za CdM.

Kako ističu, Air Montenegro u svojoj floti ima dva aviona tipa “Embraer E195”.

“Od aprila do kraja oktobra ove godine, u okviru naše flote imali smo i zakupljeni avion Trade Air-a Airbus A320 sa kapacitetom od 180 sjedišta. Odluka o zakupu ovog aviona je u datom trenutku bila smjela, ali nakon pola godine, na osnovu preliminarnih podataka, možemo reći da je i opravdana s obzirom na to da smo ispunili sve sate predviđene ugovorom i da nam je to omogućilo da prevezemo više putnika, razvijemo određena važna tržišta i linije na kojima planiramo i dodatne letove već od sledeće godine”, napominju.

Podvlače da je najam većeg aviona doprinio i dobrim rezultatima u postsezoni. Samo u oktobru, Air Montenegro je prevezao 33.000 putnika i obavio 307 letova, što je više od duplo u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Kada govorimo o proširenju flote, jako je važno da se flota jedne avio-kompanije odredi prema potrebama i predviđanju kretanja tržišta u narednom periodu. Air Montenegro intenzivno radi na pripremi plana destinacija i širenju mreže za narednu godinu, što će neminovno iziskivati i povećanje flote. Trenutno se razmatraju različite opcije zakupa vazduhoplova kako bi došli do dugoročnog i optimalnog rješenja”, poručuju iz nacionalne avio kompanije.

Kada govorimo o minusu nacionalnog avio prevoznika, za CdM kažu da on iznosi 1,9 miliona.

“Rezultat za deset mjeseci je bolji za 4,3 miliona eura u odnosu na projektovani. Okolonosti u kojima posluje nacionalna avio-kompanija su važan faktor koji utiče na sveukupno poslovanje. Situacija u Ukrajini dovela je do velikog poremećaja na tržištu koje se posebno reflektovalo na cijenu naftnih derivata. Zaključno sa oktobrom, troškovi avio-goriva u kompaniji iznosili su 12,5 miliona eura, što je preko 30 odsto učešća u ukupnim troškovima poslovanja. Da se cijena goriva zadržala na nivou od prošle godine ili na primjer 2019. za obavljeni saobraćaj, troškovi kompanije bi bili 4,6 miliona eura niži”, poručuju oz kompanije.

Ipak, na kraju dodaju da je, uprkos kompleksnoj situaciji, Air Montenegro adekvatno i blagovremeno reagovao pa su određeni faktori racionalizacijom i dobrom strateškom postavkom poslovanja neutralisani.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Đe ga je onaj stručnjak Bojanić? Koliko se samo znao predstavljati kao neko ko zna posao. Da li će SDT i na ovo da zažmuri?

!!!
Gost
!!!

Što se čeka,zašto se ne hapse Bojanić&co?Alo Tužilaštvo,čujemo li se?

Max
Gost
Max

Svi spominjete letove koje ste imali. Aviosaobracaj ima svoja pravila. Zakupljuju se termini na aerodromima( tzv.slotovi). Mora se ispostovati bar 50% termina ili se gubi pravo na termin i liniju za aerodrom. Lufthansa je za vrijeme korone obavila 18000 letova sa praznim ili polupraznim avionima de ne izgubi slotove za pojedine aerodrome. A by the way Trade air je privatna… Više »

Stavra
Gost
Stavra

Ovo je sprdnja od avio kompanije uporedjuju se sa ma nema sanse da se porede sa tim i stalno pominju troskove da su veci nego 2019 preko svih donacija oni su jos 1.9 miliona u minus znamo da je ma morao da leti na dosta nerentabilnih linija da bi crnogorski turizam imao koristi od toga trenutno kakva je situacija ja… Više »

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Preimenovati firmu u Krivi the Wonderworker, osveštati je i obavezno da po jedan pop bude među osobljem, da to krene u Evropu sad.

Izabela
Gost
Izabela

Možda nije Niš nego Čačak, nisam sigurna. Zaboravila sam Frankfurt.

Izabela
Gost
Izabela

Koliko se sjećam, MA je imao linije s Rimom, Kopenhagenom, Parizom, Londonom, Cirihom, Bečom. I jedno vrijeme s Ljubljanom. I s Niš. :d

Eureka
Gost
Eureka

Instambulu ijr značajan centar, a BG aerodrom du kupili Francuzi

Rumija 67
Gost
Rumija 67

Glasajte za Evropu sad,vidite kako je brza Evropa sad!!

Kotoranin
Gost
Kotoranin

A dje su Bojanic i apostoli sa Spajićem i Milatovićem kojii sve uišteše po nalogu Srbije i crkve Srbije.

Piki
Gost
Piki

Bravo Milat i Mickey… Svaka cast!

Maśa
Gost
Maśa

Ne leti ni do Beograda, bar ne svaki dan. Bruka i sramota od apostolskih eksperata. Dodajmo da smo, uzevši u obzir putnu infrastukturu, praktično ostrvska zemlja koja se “tripuje” da je san svih turista. Ovo je totalna sprdnja što se čini.

Rumija 67
Gost
Rumija 67

Tako je

Trubjela
Gost
Trubjela

apostoli sa Krivokapićem.

Goran
Gost
Goran

Šta treba da lete na sve strane pa kada naprave milionske gubitke da opet gradjani plaćaju, neka lete gdje se isplati i gdje ima zarade

Rumija 67
Gost
Rumija 67

Ne no da preuzimaju jos jednu Destinaciju ka Virpazaru,,,,e jadno je ovo,

Samo kažem
Gost
Samo kažem

Preimenovati u leteći joanikije preteča i napraviti poligon za obuku padobranaca.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

To je jedina kompanija u svijetu u kojoj sjuarti i stjuardese ne umiju beknuti engleski!

marius
Gost
marius

A okle ti ta laž, svega ti ? Pa svaki put kad sam putova sa njima i sa MA,uvijek je neko od osoblja obraća se na naški i na engleski. No vo ne bi živi bili kad ne bi slagali .

nikola
Gost
nikola

Ovo najbolje pokazuje domet strucnosti i sposobnosti menadzera ove avio kompanije

Frojd
Gost
Frojd

Ko je lud da se vozi za 299 e karte kad low cost comp su tu.

dipl.ecc
Gost
dipl.ecc

Akciju gašenja MA i formiraranja nove kompanije vodio je direktno Spajić ,a asistirali su mu Bojanić i pomoćnik Radunović.Takva improvizacija, bez ozbiljnih računica i finansijsko ekonomskih analiza odavno nije viđena. Aktere te duple bankrot akcije treba pozvati na odgovornost.

Garo
Gost
Garo

Sjecam se dana kad sam do broda i rima stizao jednim letom. Svu politiku na stranu ali nije trebalo dirat mne airlines uprkos dugovima bio je nekakav brend. No vise nista ne znam u poslednje vrijeme.

Dajo
Gost
Dajo

Hitno ugasit tu nerentabilnu kompaniju. Promijenit ime u airgolubovci za potrebe srpskog sveta ljeti airsrbija

Ena
Gost
Ena

“Eksperti” sredili MA da AirSrbija profitira.. Dobili glasove od IQ86 mase i pete kolone da zemlja bankrotira i da se Vucic useta u koloniju kao spasitelj.

Momak
Gost
Momak

Pod hitno ugasiti ovu tzv a iokompaniju

Cenia
Gost
Cenia

Realno, tako treba…. bili smo Glavni grad nezavisne države.
Sad smo kolonija i sve “konekcije” idu preko Beograda.
Logična stvar.

Zing
Gost
Zing

Brzo radi Srpski Svet.

Vanja
Gost
Vanja

Odgovornost. Hapsi apostole.

Mongro
Gost
Mongro

Dogodine će se zvati Sveti Sava Leteći.

Cgcgccg
Gost
Cgcgccg

Blama ..a dabogda se vratili u srednji vijek sve unistise izdajnici i naaaarod.Nijesu za boljeg bez za pecina

Avijatičar
Gost
Avijatičar

Katastrofa.Nema ni konekcije makar za Beč!
Očigledno je da ova kompanija broji svoje poslednje dane.Uništava se crnogorsko vazduhoplovstvo,nažalost.Montenegroerlajnz, Aerodromi,Agencija civilnog vazduhoplovstva,Vazduhoplovni savez .Sve polako tone.

Rumija 67
Gost
Rumija 67

nema ni za Frankfurt,cudilo me potpuno,ovo nema nigdje na Svijetu

Maksim
Gost
Maksim

Sve se to radi po nalogu popova i crkve Srbije.
Da se uništi sve crnogorsko.

marius
Gost
marius

Mislim da i Sjeverna Koreja ima više desetinacija na kojim lete njihovi avioni . Došlo je vrijeme da te stid reći odakle si . Bruka ,I sramota 21- og vijeka .

Cuca
Gost
Cuca

Tačno tako, a narod glasa za kriminalce “evropa sad”.

Ovo je najgori narod u svijetu, kojemu popovi popiše pamet.

Dafina
Gost
Dafina

Avioni su prevazidjena stvar…pitajte Zdravka Krivokapica sa cim on leti a nije avion

БСК
Gost
БСК

Компанија би пропала да не лети за Београд. Толико о томе.

Rumija 67
Gost
Rumija 67

A moze li i do Virpazara da ne propanete?

Okle12
Gost
Okle12

Obzirom da su nam tusristi 90% iz Rusije, Srbije, i BiH najveci jad je sto smo ukinuli letove iz Moskve. Beograd recimo nije pa im je promet premasio najoptimisticnija predvidjanja.

Učo
Gost
Učo

Hto sam da letim za Cirih onda za Frnkfurt nema letova ni za jedan. Preko 60g su te linije bile redovne..
Leti samo jedan avion pa sad vidite đesmo.

Vanja
Gost
Vanja

Je li moguce da CG ne vidi skrivenu agendu Evrope sad. Poturili ih popovi (Metodije, Sava i sl) da uniste CG.

Valter
Gost
Valter

Mislim da treb arazmisliti o Trebinju. Znacajna destinacija. Blizu. Ali ipak da imamo taj konfor da odemo do oca Save. Na kraju on stvorio Mickeya blago nama. I da mu cjelivamo ruku. Ja volim da cjelivam.svestena lica. Nijesam.jedini u CG.
Srdačno

Opala
Gost
Opala

Raspada se sve

Đoko
Gost
Đoko

Pa to je i poenta.

nikola
Gost
nikola

SRAMOTA OD MENADZERA NEZNALICA, da nema za EU letova FRANKFURT, RIM,PARUZ,BEC i druge metropolo a ocemo da se bavimo turizmom .Ovo se namjerno radi da bi i ona bila sto veci gubitas kao EPCG,RUDNICI UGLJA, CEDIS i ostale drzavne firme koje dodose u cetnicke ruke

Anthropos
Gost
Anthropos

Air Montenegro leti u propast? Sa takvim naletom ne mogu se pokriti ni operativni toškovi? Bravo ti ga Bojaniću!

Sportista
Gost
Sportista

Predhodni su bili maheri, operativni troškovi se pokrivali iz budžeta….patrijote se vozikale za dž…

Kotor
Gost
Kotor

Koliko minusa…a niko da da komentar sta je covjek pogresno rekao

Sale
Gost
Sale

Pa zaista je strasno sto ti se mora objasnjavati…. Jedno je subvencionisati firmu koja ti je vitalna za tvoju osnovnu privrednu granu turizma, a drugo drzati je da bi se samo da bi se reklo da postoji….imali smo linije, MA imao saradnje sa hotelima, da pojedinci su se koristili o to, ali mi reci kako je sad bolje…. sad opet… Više »

Sale
Gost
Sale

….onda je jako cudno kako se sad ne bunis zbog dugova ili samo zbog cinjenice da je nula eura postalo 40 miliona… ili ti samo milo sto se u CG sve raspada…. Po sistemu krov prokisnjava, aj da spalim kucu…. Sve ok, posto ti je DPS smetao, bas ces se nauzivati sa SNSom… Tako su i u Srbiji dosli na… Više »

Lab
Gost
Lab

Nesposibnjakovići,a hoće veze sa zapadnim turističkim tržištima Dobro je rekao sinoć onaj Samardžić.Gašenje MA bilo je za Apostole kao ritualno ubistvo.Oni su vjerovali da na taj način ubijaju u simboličkoj ravni DPS.Napravili su štetu u desetinama miliona

neko
Gost
neko

bitno da je montenegro airlines letio tamo dje nije bilo potrebe s gubicima i praznim avionima da bi se udovoljile lične potrebe….

Dalibor
Gost
Dalibor

Znači svi palite u Beograd 💪💪

Ribnica
Gost
Ribnica

Milatović će to pozlatiti !

And End
Gost
And End

Ovo je sramota.
Za sve je kriv onaj bivši ministar Bojanić.
Nijesu mu htjeli zaposliti sina i on onda osvetnički gasi Montenegroairlines.
Sad ga nigdje nema.
E da ovo tužilaštvo radi kako treba kačila bi se za ovakve promašaje, a ne za one od po 1.000 eura.

Vaskess
Gost
Vaskess

Direktna odgovornost svevisnjih ministara iz “evrope sad”…sa njima cemo biti evropa juče kako je krenulo! Ajde i bez letova moZemo ali bez ljekova sto su nas ostavili tesko!

Boris Kidric
Gost
Boris Kidric

“Evropa Sad”, ali do BG samo. Evo gospodo, jos jedan uspjesan projekat i investicija od 30 miliona eura od ekipe koja je uzela preko 20% glasova na izborima u PG. Al da ih pitate, rekli bi to je zato sto drugi ne znaju da upravljaju…

Someone
Gost
Someone

Lljubljana je gospodski grad za ove, i Slovenci su prijateljski narod Crnogorcima.

Srbija
Gost
Srbija

Opsuteno to kazes za Istanbul od 20 miliona stanovnika sa nevjerovatnim kulturnim nasledjem i Ljubljanu velicine opštine Novi Beograd?
Garant pišeš iz Šavnika.

Turbulentno
Gost
Turbulentno

Sada ce nova vecina uvesti linije za Moskvu,Minsk….to nam je buducnost

Dzeni
Gost
Dzeni

Da se ne brukamo otvorite liniju i Podgorica-Tivat !!?

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Sve je propalo tako i nam treba nadam se da će CG totalno da bankrotira i da joj nema izlaza iz ove tragedije koja joj se dešava ….

Jorko
Gost
Jorko

Montenegro Airlines jje godinu prije korone zavrsio sa preko 8000 letova

Send this to a friend