Ekonomija

Akcija pošumljavanja u Bijelom Polju: Neko sadi, a neko graje

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović učestvovao je danas u akciji pošumljavanja u lokalitetu Blatka, u bjelopoljskom selu Lozna.

Akciju pod nazivom “Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica” ovih dana sprovode Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za šume na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Kako je najavljeno, tokom jeseni je planirano da se širom Crne Gore zasadi 630.000 sadnica, autohtonih vrsta.

Simović je poručio da akcija ima za cilj da probudi najširu društvenu energiju i konkretnim činjenjem pokaže zajedničku brigu i odgovornost za očuvanje dragocjenih prirodnih resursa kakve su šume.

“Zbog toga, danas smo ovdje svi zajedno: i lokalna samouprava i mladi i civilni sektor i naši međunarodni partneri i Vlada. I svi zajedno vraćamo šumi ono što joj treba i pripada. Ovakvim akcijama svi zajedno iskazujemo istinsku brigu o prirodi, i ne samo brigu, već i konkretna djela”, dodao je on.

Kako je poručio, posadiće i po jednu sadnicu za one sa čijih adresa umjesto djela se čuju samo kritike i graja.

“Graja i kritika ne sade sadnice i ne brinu o životnoj sredini. Niti bezrazložna kritika niti graja ne sade sadnice, niti su dobar iskaz prema potrebi zaštite životne sredine. Zato i za sve njih poziv – hajde da se nalazimo  na ovakvim akcijama, svi da damo svoj doprinos, uvažimo ono što je potrebna sugestija, dobronamjena kritika, ali smanjimo intenzitet graje u korist ovakvih i sličnih akcija. To je potrebno i šumama, to je potrebno i našim vodama, to je potrebno ukupnom odnosu građana Crne Gore prema zaštiti životne sredie, prema potrebi da zajednički nađemo ni malo lak, ali siguran sam, mogući balans između onoga što je razvoj i zaštita žiotne sredine”, poručio je Simović.

Send this to a friend