Ekonomija

Akcize na duvan: Punjenje državne kase ili privatnih džepova

Akcize na duvan uskoro bi mogle biti smanjenje nakon što nijesu dale rezultate koje je Vlada očekivala. Moguće smanjenje je najavio i ministar finansija Darko Radunović, nakon što su parametri pokazali da opada legalna prodaja, a da cvjeta ševrc duvana. Pitanje koje se već mjesecima postavlja je da li je povećanje akciza služilo za punjenje državne kase ili džepova pojedinaca koji su zaradili od šverca?

Sagovornici CdM-a različito tumače akciznu politiku. Dok sa jedne strane kažu da nije nelogično povećanjem akciza pokušati puniti budžet, s druge poručuju da je svima jasno da je efekat ovog čina bio katastrofalan, bez koristi za državu i da je punio džepove novokomponovanih biznismena.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun za CdM tvrdi da je dobro da se najavljuje smanjenje akciza ukoliko se rezultati pokazuju da je prvobitna odluka imala negativne efekte.

“Ministar Radubnović spada u grupu menadžera koji odlučuju veoma pažljivo i promišljeno i gotovo nikada ishitreno. Vjerujem da saopštavajući takvu namjeru ima prethodno urađene analize koje idu ka tome da se smanje akcize”, smatra on.

Prema njegovim riječima, nije nelogično da se pokuša povećanjem akciza popuniti budžet.

“Ipak, kada se vide negativni efekti takvog poteza, logično je da se pristupi korekciji tih mjera i da se u ovom slučaju smanjenjem akciza suzbije sivo tržište i da se možda samim tim i poveća obrt. Najava ministra Radunovića je i svojevrsno priznanje loše procjene kada je ranije donijeta odluka o povećanu akciza. Vjerujem da se stanje pažljivo analiziralo, pa u relativno kratkom vremenu imamo i reakciju”, ispričao je Drecun za CdM.

Potpredsjednica Demokrata, ekonomista Zdenka Popović, nema dilemu-efekat povećanja akciza je katastrofalan, kontraproduktivan i bez ikakve koristi za državu.

Zdenka Popović

“Akciznu politiku treba prilagođavati našem standardu i našem tržištu, a usaglašavanje sa standardima EU treba ostaviti za neka bolja vremena kada ćemo ne samo statistički nego zaista i suštinski živjeti po evropskim standardima. Činjenica da su prihodi od akciza na duvanske proizvode za prvi kvartal 2018. godine manji za 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine ili za gotovo četiri miliona eura, a podsjećam da su očekivanja bila da će se ovaj prihod povećati za 70 odsto, morala bi dobro da zamisli inicijatore ideje o usaglašavanju akcizne politike sa evropskom”, poručila je ona.

Popović dodaje da je, s obzirom na to da smo imali iskustvo devedesetih kada je cvjetalo sivo tržište naftnih derivata i duvanskih proizvoda, neshvatljivo da se krenulo sa ovakvom akciznom politikom kada je u startu bilo jasno da će doći do značajnog povećanja sivog tržišta.

“Na ovaj način, na dobitku su samo šverceri koji su zaštićeni kao najvredniji rariteti a na gubitku je država zbog smanjenih prihoda, proizvođači duvana, trgovci iz legalnog sektora. Nizak životni standard i slaba kupovna moć i pored stope rasta koja premašuje očekivanja i standard građana koji nije ugrožen, kako tvrde iz Vlade, doveli su do toga da se građani uglavnom snabdijevaju duvanskim proizvodima na sivom tržištu. Ovakva situacija je gotovo nezamisliva u zemljama EU jer njihovi građani imaju odličan životni standard, njihova ekonomija se ne može upoređivati sa našom i imaju jako razvijenu svijest da je patriotizam kada državi plaćate poreze, takse, akcize, a ne da punite džepove tranzicionim dobitnicima i novokomponovanim biznismenima”, zaključila je ona.

M.Dušević

31 Komentara na "Akcize na duvan: Punjenje državne kase ili privatnih džepova"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend