Ekonomija

Ako korona dozvoli, sezona će biti odlična

Prema posljednjim podacima Turističke organizacije Bar, na teritoriji opštine trenutno boravi 1.300 turista, što je deset puta više nego u istom periodu prošle godine, piše Dan.

Najviše je stranih turista (1.283), koji su smješteni u privatnom smještaju (1.234) dok u hotelima boravi 49 gostiju. S obzirom na to da 2020. godina zbog situacije sa Kovidom-19 nije dobar reper za upoređivanje, u TO Bar stanje upoređuju i sa rekordnom 2019. godinom, kada je barsku opštinu u uporednom periodu posjetilo 2.698 turista. Dakle, u odnosu na 2019. godinu ostvareno je oko 50 odsto prometa, što je u skladu sa njihovim očekivanjima za ovu godinu.

Direktor TO Emil Kukalj kaže da sporovode intenzivne promotivne aktivnosti na emitivnim tržištima, pa je tako nedavno TO, u saradnji sa partnerima, organizovala studijsku posjetu predstavnika turističkih agencija i medija iz Srbije (njih 70), au saradnji sa NTO CG realizuju studijsku posjetu medija iz BiH, Francuske, Rusije itd.

“U toku je realizacija promotivnih kampanja “DoBAR dio ljeta”, “U društvu prirode” i “Vozom do Bara” u saradnji sa ŽPCG i “Srbijavozom”. Osim kroz ove kampanje, ponuda opštine je predstavljena na Sajmu turizma u Kijevu, a slijedi i promocijau okviru “roadshow” kampanje u saradnji sa NTO CG, u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Banjaluci, Prištini, Skoplju, Tirani”, kaže Kukalj.

Prema riječima Milana Babovića, vlasnika plaže i hotelau Čanju, pripreme za sezonu su uveliko počele.

“Obišli smo određene destinacije, i možemo konstatovati da su agencije, sindikati i turisti željni putovanja, i da će ovog ljeta biti gostiju na Crnogorskom primoriju. Mišljenja sam da će ova ljetnja sezona biti zadovoljavajuća. Uskoro se otvaraju hoteli, a prve goste očekujemo krajem maja. Gosti koji će prvi posjetiti našu obalu biće iz nama bliske države Srbije. Raduju nas dobre vijesti i odluka Vlade Crne Gore da ove godine granice budu otvorene za zemlje regiona, i svi oni povoljni uslovi koju si odobreni za ulazak i izlazak iz naše zemlje. To će mnogo značiti turistima koji se budu od lučili za dolazak kod nas”, navodi Babović.

Predsezona će biti kraća ove godine, a špic sezone, kada se nadaju najvećem broju gostiju, očekuje se od sredine juna i da traje sve do septembra.

“Očekujemo da će postsezona biti odlična. Zasad su takve najave. Naši hoteli i plaža će biti otvoreni za desetak dana”, kaže on, naglašavajući da ove godine očekuju masovni dolazak turista iz zemalja okruženja, iz Srbije, Bosne, Makedonije, Rusije i Poljske.

U hotelu „Princes” u sklopu priprema za predstojeću sezonu na prvo mjesto su stavili značaj sigurnosti i bezbjednosti svojih gostiju. Kako kaže direktorica Ljiljana Lukšić, tokom zimskih mjeseci. intenzivno su radili na implementaciji dodatnih standarda i mjera, kako bi se gosti osjećali ugodno i bezbjedno u hotelu.

“Još u maju 2020. godine kompletirali smo sopetvenu strategiju za poslovanje u uslovima epidemije zarazne bolesti. Takođe, od NTO CG i WTTC-a smo dobili oznaku “Safe Travels”, koja predstavlja još jedan dokaz da se gosti mogu osjećati sigurno u našem objektu. Radili smo i na profilisanju hotela ka određenim ciljnim grupama, kao i diversifikaciju našeg hotelskog proizvoda. Od skoro smo nosioci oznake “Child Friendly”, koja se odnosi na ljepši, bolji i prilagođeniji boravak porodica sa djecom u našem hotelu. Pored pomenutih aktivnosti, kontinuirano radimo na marketinškoj strategiji i promociji s ciljem što veće dostupnosti našeg objekta na raznim tržištima i kanalima prodaje”, kaže ona.

Dodaje da su bili učesnici nekoliko značajnih (virtuelnih) sajmova turizma i događaja, na kojima su ostvarili nekoliko uspješnih saradnji.

“Postoji veliko interesovanje naših stranih partnera zauspostavljanje avio-veza tj. za obnovu, a koji pomno prate situaciju sa vakcinaci jom u našoj zemlji, procedurama za ulazak i povratak kući (PCR test, karantin i sl.). Po bukingu koji je do sada pristigao, možemo slobodno reći da se turizam polako vraća”, uvjerena je Lukšić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peka
Gost
Peka

Kako me lijepo nasmijaste 😂😂😂😂.Hvala vam !!! 😂😂😂

Kotor
Gost
Kotor

Sto ce nam turizam kad smo kao svajcarska

Učo
Gost
Učo

A Ako bude kišno ljeto…

Nino
Gost
Nino

😂😂😂😂😂😂😂

Maky
Gost
Maky

Kako da ne

vjecna da je
Gost
vjecna da je

nema od para nista sezone ce biti mjesec dana potrosnja na nivou 20 do 30 posto od 2019 al ce do tada apostoli i svetinjasi izgraditi fabrike i razviti poljoprivredu kao u svajcarskoj i luksemburgu …..

Optimizam
Gost
Optimizam

Iskrena podrska za turisticke radnike za sve ono sto rade da bi doveli turiste u Crnu Goru. Godpodin Babovic je jedan ugledni privrednik koji svojim radom i posvecenoscu poslu treba da bude primjer kako se stvara i unapredjuje turizam i privatni biznis. Podrska za sve ljude koji su takvi.

ivica
Gost
ivica

Ne idite u CG na ljeto da vas Cetnici ne maltretiraju.U hotelima prijave morate pisati cirilicom u Budvi vas cekaju srbski popovi da vas kade
od korone.CG je rezervisana Samo za Srbe.Pihhh

SZO VAKCINA
Gost
SZO VAKCINA

A sto ce biti kada korona vakcine prodju
Hoce li nastupiti novi soj
Tako najavljuju bogati …Hoce da budu jos bogatiji

Bar
Gost
Bar

Shvati da nece bit!

Send this to a friend