Ekonomija Analiza: Stručnjak za vazduhoplovstvo Petar Vojinović za CdM

Ako Montenegro Airlines propadne, Crna Gora će izgubiti jednu od odlika državnosti

Slovenačka avio-kompanija Adria Airways je bankrotirala, iz Hrvatske stižu vijesti da je pred gašenjem i Croatia Airlines. Neizvjesna je sudbina i crnogorskog nacionalnog avio prevoznika Montenegro Airlines-a. Neki stručnjaci tvrde da su nacionalnim avio kompanijama, posebno manjim  regionalnim, dani odbrojani.

Međutim, tako ne misli stručnjak za ovu oblast, Petar Vojinović, autor najčitanijeg regionalnog portala koji se bavi vazduhoplostvom Tango Six.

On u razgovoru za CdM ocjenjuje da će nacionalne avio-kompanije u regiji će zasigurno opstati.

Petar Vojinović
Petar Vojinović

“Odmah da konstatujemo – ne postoji država na Balkanu koja neće uraditi sve što je u njenoj moći da održi svoju nacionalnu avio-kompaniju. Neke države i neke kompanije će biti mudrije i objasniće razloge svojim poreskim obveznicima zbog čega to rade. Koliki su indirektni benefiti povezanosti vazduhom, šta se gubi, šta dobija. Neke države to neće samo naizgled smjeti da rade, dok će u nekim javnost biti politički iritirana. Koji god da je slučaj komercijalni vazdušni saobraćaj je najbrži, najpraktičniji i najbezbjedniji vid saobraćaja. To se nikad neće promijeniti. Ono što poreske obveznike nekad buni i što im smeta su cijene. Karte skoro nikad nisu zaista jeftinije od 150 eura i troškovi operacija u vazduhoplovstvu su ogromni. Opstanak nacionalnih avio-kompanija kao državnih projekata stoji najviše u vještini države da objasni zbog čega su one potrebne i kakvu direktnu i indirektnu korist od njih imaju građani. To se objašnjavanje mora raditi pametno, proaktivno i kreativno”, pojašnjava Vojinović

Na pitanje kako će na dalje funkcionisanje Montenegro Airliniesa uticati dešavanja na svjetskoj naftnoj berzi te može li MA opstati i pod kojim uslovima, Vojinović napominje kako troškovi goriva u nekoj aviokompaniji mogu iznositi do 20 odsto njihovih operativnih troškova.

“Gotovo sve avio-kompanije kupuju gorivo unaprijed, troše sredstava posebno kada je gorivo jeftinije i tako sebe štite od porasta njegove cijene. Naravno, kompanija za to mora biti likvidna i oprezna, jer je na primjer iza nas period sa izrazito niskom cijenom nafte u poređenju sa prethodnom decenijom, na primjer. Uticaj kontrakcije u eurozoni, kad je Montenegro Airlines u pitanju, odražava se praktično u broju poslovnih putovanja i putovanja za godišnje odmore. Da li će se to dogoditi ne znam, da li je počelo da se događa, ne bih rekao. Dokaze o tome imaćemo na kvartalnom nivou po broju putnika ali tu je Crna Gora, na neki način srećna – najpraktičniji i najmasovniji put do njenog primorja je vazduhom. Putevi postoje, ali ne vjerujem da će organizovani turistički čarteri izbjegavati avio-kompanije. Montenegro Airlines  bi svakako želio da dobije veći dio tog kolača, ali za to je potrebna dodatna investicija države u još aviona, a to ne vjerujem da će se skoro dogoditi”, naglašava sagovornik CdM-a.

Montenegro Airlines, kako napominje, u nekom najgorem scenariju opšte sječe troškova poslovnih ljudi i pada aktivnosti u turizmu, sebe može sačuvati dodatnom optimizacijom, pametnim upravljanjem i pozitivnim poslovnim rizicima. Zapravo sve što je aktuelni menadžment na čelu sa Živkom Banjevićem, čovjekom iz ove industrije, do sada i radio.

Sagovornik CdM-a ima jasan odgovor na pitanje kako bi se gašenje nacionalne avio komnpanije odrazilo na ekonomiju Crne Gore koja je turistička destinacija.

“Dobro pitanje i ključno pitanje za sve zemlje u regiji i njihove nacionalne avio-kompanije. To je jedan od argumenata onih koji su protiv njihovog finansiranja od strane država – ako ona propadne uskočiće desetine inostranih avio-kompanija i letjećemo na istim rutama, čak i jeftinije. Ne. To ne ide tako. To ćemo sada vidjeti u Sloveniji. Lufthansa grupa i druge avio-kompanije nadoknadiće Adrijino postojanje samo na rutama koje su njima isplative, po njihovim uslovima. To ne mora nužno da odgovara efektivnoj i frekventnijoj povezanosti koja je odlika nacionalne avio-kompanije. Gubite garantovanu povezanost koja obezbjeđuje poslovne i migratorne tokove. Dakle, ako MA propadne, neće biti katastrofa ali će Crna Gora izgubiti jednu od odlika državnosti modernog doba. To nije metal, to nije hvalisanje imanjem avio-kompanije i aviona, već je to povezanost sa najbitnijim evropskim i svjetskim gradovima”, priča Vojinović.

On napominje kako se u posljednje dvije godine pokazuje da je novac poreskih obveznika barem u stručnim i odgovornim rukama. Ističe kako aktuelni menadžment MA ostvaruje rast poslovnih parametara u posljednje dvije godine i posljednji podatak je da je za devet mjeseci ove godine prevezeno pola miliona putnika, što predstavlja rast od 2,5 odsto. Vojinović napominje kako je to pozitivan poslovni rezultat ako se poslovanje MA stavi u objektivni kontekst – crnogorska nacionalna avio-kompanija nema resurse i mogućnosti da se brani, agresivnije i kreativnije od konkurencije iz inostranstva.

“Zamislite vi da vam na tržište uđe 50 inostranih medija sa većim finansijskim resursima? Uzimajući to u obzir i planove da se poslovanje dodatno optimizuje potpunim unificiranjem flote, mislim da poreski obveznici Crne Gore mogu biti zadovoljni jer imaju odgovoran i profesionalan menadžment nacionalne avio-kompanije. Jer ako u ovom biznisu neko krene da troši i da se razbacuje to obično ide u vrtoglavim sumama”, naglašava on.

Kada je riječ o low cost kompanijama i njihovom uticaju na sudbinu nacionalnih avio prevoznika, Vojinović napominje kako low cost avio-kompanije posluju po potpuno novom poslovnom modelu, najbitnije očišćeni od dugova i obaveza prošlosti, kada se porede sa nacionalnim avio-kompanijama.

“Low Cost kompanija neće izaći u susret državi, neće rizikovati da otvori perspektivnu liniju koju je potrebno razraditi bez jasne računice i baziraće svoje poslovanje kako da isključivo pravi profit. To je ideal svakog biznisa, ali manje je poznato da low cost kompanije takođe dobijaju subvencije – na otvorenom tržištu, legalno, od gradova, opština, turističkih zajednica i država. Dakle potrebno je da neko finansira početak, da uloži, jer je vazdušni saobraćaj jako skup. Međutim, jednom kada se low cost kompanija probije na nekom tržištu, ona za te pare garantuje godišnji broj putnika, posluje pod minimalnim troškovima i cijedi svaki mogući euro. Često zaboravljamo da postoje kategorije putnika. Da je moguće monetizovati one koji nemaju problem da plate veću cijenu karte. Uglavnom, nije rješenje da low cost preuzme sva tržišta i izbaci nacionalne kompanije iz posla. Rješenje je da nacionalne kompanije posluju optimalno, odgovorno i realno. Avio-kompanija generiše mnogo deviza na dnevnom nivou, likvidna je, ali i jako skup sport. Zašto bi država Crna Gora prepustila mogućnost da ona zaradi na jednoj trećini tog saobraćaja?”, zaključio je Vojinović u razgovoru za CdM.

Podsjećamo da su u Vladi više puta isticali da je MA i te kako bitan za turističku sezonu Crne Gore, zbog čega ga treba sačuvati.

Dug MA prema Aerodromima Crne Gore dostigao je 29 miliona eura, saopštio je prošlog mjeseca izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, ali je i istakao da se nacionalna avio-kompanija mora sačuvati.

Miraš Dušević

99

avatar
1000
69
30
0
 
90
Ma zezašGiggiKNJAZ DANILOMONTENEGRORealno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Giggi
Gost
Giggi

Za te cijene karata trebalo bi da ima svedski sto I spa

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

Porcistite i airlaines i zeljeznicu od gospodlja i ljubavnica politicara iz sd i bosnjacke i nece im trebat stecaj!!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

svaki dan neka nova vijest, prvo o stecaju zeljeznice sad stecaj Montenegro Airlines-a i nekih drugih jacih firmi ovo mi sve lici da ce mo uskoro proglasit bankrot ko grcka!! a ovamo u plav ulozeno 4mil, u plav ulozeno 6 miliona, u plav se radi projekat od 10 miliona, u plav planirana investicija i ulaganje od 20 mil, a ovamo… Više »

Realno
Gost
Realno

Vazduhoplovstvo je jedno, ekonomija je drugo… MA je nerentabilan od osnivanja… G-dine Popoviću, držite se svoje struke…

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Pa istina je da se izmedju danasnjeg Montenegra i ove avio kompanije moze povuci paralela.

Gorbacov
Gost
Gorbacov

ma neka propadne vise da se ne kuka i da mi nemoramo da citamo o propadanju vise..neka me ne voze onim fokerom i super je sve

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Pogledajte pjesmu op nina naj nina naj♩ona me plavuša podsjeća na milanu pogledajte dobra je pjesma.

boris
Gost
boris

a kad ce povecati plate i penzije???? zna li neko?

CrnogoracDPS
Gost
CrnogoracDPS

Sto bi povecali jadan, mi smo vec lideri regiona i svijeta

Bato
Gost
Bato

U Svajcarsku je propao Swiss Air pa ih evo. Prodali Lufthansi i cao. Nego nisu imali onog Djurišića, onaj bi i Svajcarsku uspio ugasit a ne MA

Bzzz
Gost
Bzzz

Ta kompanija je leglo partijskih kadrova Koji nista ne rade a primaju astronomske plate!

Bzzz
Gost
Bzzz

Slovenija nema para da pomaze nacionalnu avio kompaniju,ali mi imamo jer smo mi lideri u regionu u poltronstvu i poniznosti!

boris
Gost
boris

nemoj tako. to je cojstvo i junastvo

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

I ovome dodje kraj..

Balsa
Gost
Balsa

Crna Gora je izgubila obraz i moral a za fiktivnu drzavnost se jos jedino bori mafija zbog jasnih ciljeva. Kukala nam majka sta smo docekali

Slobodan
Gost
Slobodan

Odmah da razjasnimo: Slovenija je odmah rekla da neće spašavati svoju nacionalnu avio kompaniju Adria airways

Objektivno
Gost
Objektivno

Ukoliko MA nije sposobna da posluje po tržinim principima i da bude profitabilna ne treba da postoji. Pogledajte samo Parmalat, Adria airways, PanAm i ostale višedecenijske kompanije…ni jednoj u slučaju bankrota nije država pomogla. Njihovo mjesto su zauzeli oni koji imaju znanje. Crnogorski turizam i građani neće trpjeti jer će umjesto MA doći neko sposobniji, prilagodljiviji i inovativniji i zauzeti… Više »

Send this to a friend