Ekonomija

Adriatic Marinas-Damen ulazi u Bijelu

Ukoliko do 6. septembra niko ne podnese osnovan prigovor, stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela zaključiće sa konzorcijumom Adriatic Marinas-Damen ugovor o prodaji dijela imovine tog preduzeća po cijeni od 2,5 miliona eura, kazao je Vikend novinama stečajni upravnik Žarko Ostojić.

On je istakao da je imovina za koju su Adratic Marinas i holandski Damen dostavili ponudu, a koju čine 48 objekata i dio opreme, bila predmet prodaje u prethodnih pet javnih poziva, na kojima nije bilo zainteresovanih.

“Ponuda je, u skladu sa zakonskom procedurom, dostavljena Odboru povjerilaca, koji je na nju dao saglasnost, nakon čega sam donio odluku o započinjanju prodaje predmetne imovine za iznos od 2,5 miliona eura, postupkom neposredne pogodbe”, ukazao je Ostojić.

Posao i za bivše radnike

Vijest o prodaji dijela imovine Jadranskog brodogradilišta vlasnicima Porto Montenegra i njihovom partneru iz Holandije, renomiranom brodograđevinskom koncernu, objavio je u utorak premijer Duško Marković, pet dana nakon što je ponuda o kupovini stigla u Privredni sud.

Očekuje se da će posao gradnje i remonta jahti koji će, uz trogodišnje ulaganje od 20 miliona eura, biti razvijen u Bijeloj unaprijediti jahting industriju u Crnoj Gori, ali i omogućiti zapošljavanje priličnog broja crnogorskih građana, uključujući i bivše radnike Jadranskog brodogradilišta.

“Stečajni upravnik ne može kupcima nametati bilo kakvu obavezu u pogledu djelatnosti ili zapošljavanja radnika, ali je za očekivati da će dio bivših radnika biti u prilici da kod novih vlasnika zasnuje radni odnos u okviru njihove djelatnosti. Svakako da će kupci biti u obavezi da sa državom, kao vlasnikom zemljišta na kome se nalaze objekti koji su predmet prodaje, a koje će biti predmet Ugovora o koncesiji, ugovore posebna prava i obaveze u pogledu organizovanja djelatnosti i zapošljavanja”, naveo je Ostojić.

U kompaniji Adriatic Marinas, kojom od prošle godine upravlja državni investicioni fond Dubaija, nijesu mogli govoriti o detaljima novog posla, navodeći da čekaju okončanje procedure u Privrednom sudu i pregovora za dobijanje koncesije.

“Ovaj projekat smatramo prirodnim nastavkom uspjeha koji je postignut u Porto Montenegru za samo deset godina, ali u isto vrijeme i oživljavanjem ovdašnjih tradicionalnih brodograđevnih aktivnosti koje će dopuniti luksuznu ugostiteljsku i nautičku industriju koju razvijamo u Boki”, rekao je Vikend novinama PR menadžer Adriatic Marinas Danilo Kalezić.

Novac ide CKB-u

Ono što je za sada sigurno, a što su u utorak novinarima saopštili Marković i rukovodstvo Adriatic Marinas, jeste da će biti osnovana nova kompanija koja će se baviti remontom i izgradnjom jahti. Planirano je da novi centar u Bijeloj remontuje jahte dužine i do 120 metra, kao i da ima veliki sinhro-lift, nekoliko travel liftova većeg kapaciteta i četiri moderne remontne radionice, među kojima je i potpuno zatvorena radionica za farbanje jahti.

Kada je riječ o raspodjeli 2,5 miliona eura, koju su Adriatic Marinas i Damen dužni da uplate na račun stečajnog dužnika u roku od 70 dana od zaključenja ugovora, najveći dio ovog iznosa pripašće Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB).

“CKB, kao razlučni povjerilac, ima ustanovljeno založno pravo nad objektima koji su predmet prodaje”, naglašava stečajni upravnik Žarko Ostojić.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu Bijela otvoren je 30. juna 2015. godine, na zahtjev CKB banke, nakon čega je, uz posebnu saglasnost Privrednog suda, nastavljena djelatnost zbog okončanja početih radova. Od tada su, kako navodi Ostojić, završeni svi radovi na plovnim objektima, a najveći dio radnika Brodogradilišta je, tvrdi on, i danas radno angažovan, sa redovnom isplatom zarada i naknada.

“U dosadašnjem toku postupka, u skladu sa odredbama Zakona o stečaju, izvršena je prodaja Velikog i Malog doka i njihova priprema za isplovljenje, koje se očekuje u prvim danima avgusta. Iz prihoda stečajne mase, cjelovito su namirena potraživanja prvog i drugog isplatnog reda, kao i potraživanja povjerilaca trećeg isplatnog reda do nivoa od 70 odsto”, zaključio je Ostojić.

Na prodaju i preostala imovina

Trenutno je u toku šesti javni poziv za prodaju ostatka imovine Jadranskog brodogradilišta Bijela, koju čine upravna zgrada, portalne dizalice, dio alata i vozni park, po ukupnoj cijeni od 5,2 miliona eura. Riječ je o imovini koja je dio koncesionog područja, a za koju se ponude mogu dostavljati do 8. septembra.

“Jadransko brodogradilište posjeduje znatnu imovinu van koncesionog područja, od čega je najveći dio u statusu “korišćenja”. U tom pogledu je pokrenuta procedura transformacije u svojinu, nakon čega će, a zavisno od ishoda transformacije, ova imovina biti predmet unovčenja”, pojasnio je Ostojić.

Send this to a friend