Ekonomija

Aktivacija mladih korisnika socijalnih davanja značajan izazov za društvo

Aktivacija mladih koji su korisnici MOP-a predstavlja značajan izazov za naše društvo i mi smo spremni da se sa tim izazovom suočimo, kazala je generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje Edina Dešić na tehničkom sastanku povodom projekta “Aktiviraj! Integrisana socijalna zaštita u cilju ubrzanja napretka za mlade ljude u Crnoj Gori”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, njihovi i predstavnici Međunarodne organizacije rada MOR održali su sastanak povodom projekta koji se realizuje sa UN sistemom u Crnoj Gori, a čiji je glavni cilj upravo aktivacija mladih na tržištu rada.

“Na sastanku su razmatrane mogućnosti za pilotiranje projekta koji za cilj ima aktivaciju mladih koji su korisnici socijanih davanja, odnosno materijalnog obezbjeđenja porodice-MOP”, naveli su u Ministarstvu.

Dešić je ukazala na dosadašnju uspješnu saradnju sa kancelerijom MOR-a u Budimpešti i Ženevi, ocjenjujući da su znanje, iskustvo, normativna i savjetodavna pomoć koju su eksperti te međunarodne organizacije pružili Ministarstvu rada i socijalnog staranja doprinijeli uspješnoj realizaciji brojnih aktivnosti u cilju reforme tržišta rada.

“Međusektorska saradnja i partnerski pristup je jedini odgovor koji će dati pozitivne rezultate u rješavanju izazova ovog projekta”, ukazala je Dešić.

Specijalistkinja za zapošljavanje MOR-a Danijela Zampini je istakla da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja jedno od najinovativnijih u okviru ovih politika u regionu. Prema njenim riječima, Crna Gora ima kapacitete da u kratkom roku prepozna probleme i izazove, te da intenzivno radi na rješavanju istih, što doprinosi dobrim rezultatima i napretku.

Na sastanku je razgovarano i o projektima koje Ministarstvo trenutno sprovodi sa MOR-om, a koji se odnose na unaprijeđenje funkcionisanja Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u cilju pune implementacije novih zakonskih rješenja.

Send this to a friend