Ekonomija

Alarmantni podaci: Upravi za šume fale 33 inžinjera šumarstva

Ilustracija

Stanje u crnogorskom šumarstvu je alarmantno. Šumarstvo se bazira na lugarima čuvarima šuma, a ne na šumarskim inžinjerima, jer njih u Crnoj Gori ni izbliza nema koliko bi trebalo, konstatuje se u Studiji reforme organizacije i sistema gazdovanja šumama u Crnoj Gori, koju je radio Direktorat za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Više od 60 odsto teritorije Crne Gore je pod šumama što je svrstava u jednu od “najzelenijih” zemalja Evrope. U studiji se ocjenjuje da se tim bogatstvom ne upravlja na odgovarajući način “stanje sektora gazdovanja šumama vrlo je kritično”, jer nedostatak stručnjaka “ograničava mogućnosti za kvalitetniji i održiviji razvoj šumarstva”.

U Upravi za šume, čije je sjedište u Pljevljima, zaposleno je 57 diplomiranih inžinjera šumarstva. Po pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji, Upravi, koja gazduje crnogorskim šumama, fale čak 33 stručnjaka. U Mojkovcu duže vrijeme nema nijednog inžinjera šumarstva. Stručnjaci, po riječima, direktora Uprave za šume Nusreta Kalača, fale i u svim ostalim područnim jedinicama.

Sigurnog rješenja za taj problem, dodao je on, za sada nema, iako se trude da ga nađu.

“U toku je procedura prijema novih diplomiranih inžinjera šumarstva, ali zabrinjava činjenica da ih je veoma malo na tržištu rada i taj će problem kulminirati u narednim godinama, jer će znatan broj stručnjaka, po sili zakona, morati otići u penziju, dok po informacijama kojima raspolažemo ograničen broj mladih iz Crne Gore studira šumarstvo”, rekao je Kalač.

On je saglasan da se zbog nedostatka kadrova ne ostvaruju očekivani efekti u korišćenju šuma kao opšteg dobra, ali tvrdi da Uprava čini sve što može da raspoloživim kadrom ublaži posljedice.

Po njegovom mišljenju, problem se ne može lako niti preko noći riješiti.

Prosječna starost diplomiranih inžinjera šumarstva i stručnjaka iz oblasti drvne industrije je 52 godine. Od toga je četvrtina starija od 60 godina. Inžinjera starosti 51-60 godina ima 39 odsto, 41-50 godina 21 odsto, 31-40 godina ima 13 odsto, a trojica su mlađa od 30 godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Musa
Gost
Musa

Čudi me to. Ova država ima održivi plan upravljanja šumama i kontrola sječe i zasađivanje posječenih površina. Nemoguće je ovo.

Mirsad
Gost
Mirsad

Treba da se zna da su koncesionari u dilu sa sefovima podrucnih jedinica Uprava za sume. Najveci paradoks je u Plavu. Brat sefa uprave za sume je inspektor sumarstva a ujedno ima gater.Zamislite tu situaciju.Obojicu treba smijeniti.

Musa
Gost
Musa

A to je nemoguće kod nas da se dešava.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sta ce im inzinjeri . Nema potrebe kad posjekose sve redom. Pokradose sve . Samo zadjite u cetinarske sume i vidjecete da su unistene. Sumari su u dilu sa koncesionarima i sa divljim gateristima odnosno lopovima koji kradu sumu . Dijele pare pa su se obogatili i ovi sto kradu sumu i sumari koji sve to peru papirima . Zivi… Više »

Musa
Gost
Musa

A dje..Omrčiše šume ispod Komova i na sjeveru Podgorice, erozija ne jesen nosi sve pred sobom. Bitno je da u Vodovod ima 1000 ljudi..

Mirza
Gost
Mirza

Kalac nije inzenjer sumarstva,a uprava za sume je jedno glomazno preduzece gdje se svi poslovi obavljaju u dogovoru sa koncesionarima,I ne postuje se ekonomskog logika poslovanja.Pocev od njega pa redom vecina je stasala da se promijeni.

Send this to a friend