Ekonomija

Njemačka privreda spremna da intenzivnije investira u Crnu Goru

Njemačka privreda spremna je da intenzivnije investira u Crnu Goru i da ojača poslovne veze sa crnogorskim biznis sektorom – prvi konkretni koraci na tom planu dogovoreni su danas, prvog dana radne posjete predsjednika Vlade Duška Markovića  Njemačkoj.

Marković je razgovarao sa saveznim ministrom ekonomije i energetike Peterom Altmajerom i sa delegacijom Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) koju je predvodio šef za vanjsku privredu Folker Trajer.

Informišući sagovornike i daljim prioritetima Vlade na ekonomskom planu Marković je rekao da Crna Gora na strane investitore gleda kao na priliku za ekonomsku saradnju, ali i za politička i razvojna partnerstva.

U tom kontekstu premijer je naglasio da Crna Gora želi strateško partnerstvo sa Njemačkom ne samo u okviru partnerstva koju imamo kao članica NATO-a i sjutra Evropske unije nego i na bilateralnom planu.

Na sastancima je dogovoren niz konkretnih koraka u produbljivanju saradnje privrednika.

“Njemački investitori ne donose samo novac, već i znanje i poslovnu kulturu, i sposobni su da obrazuju i usavrše naše ljude. Za sve to smo zainteresovani”, poručio je premijer.

Marković je saopštio nakon sastanaka da je impresioniran ocjenama koje je Crna Gora dobila o svom napretku te da je njemačka privreda spremna za saradnju sa našom zemljom.

“Postoji jasna spremnost da organizujemo konferencije privrednika jedne i druge zemlje i ovdje u Berlinu i u Crnoj Gori, da institucionalizujemo saradnju između privrednih komora kako bismo približili naše mogućnosti. Imaju čak i interesovanja njemačkih privrednika. Zaista sam ohrabren tim razgovorom. A posebno sam ohrabren razgovorom sa ministrom ekonomije gospodinom Altmajerom koji je bio potpuno otvoren, koji je izašao iz okvira protokolarnih ocjena o našoj saradnji nego direktnim predlozima kako da učinimo zajedno sve, a posebno sa njemačke strane da njemačke kompanije budu zainteresovane za Crnu Goru, da ulažu u Crnu Goru, da otvaraju nova radna mjesta, da mi kroz taj proces jačamo naše sposobnosti – sposobnosti upravljanja našim resursima i da obezbijedimo nove prilike za naše mlade ljude. Dogovorili smo konkretne korake na njegov predlog”, rekao je on nakon sastanaka.

Marković se sastao i sa Janom Hekerom, glavnim političkim savjetnikom kancelarke Angele Merkel.

“Razgovarili smo ne samo o razvoju naših bilateralnih odnosa, koji su u usponu, nego i o novim mogućnostima koje se pojavljuju u toj saradnji i kako da zajednički damo odgovor na otvorena pitanja u regionu koja će pomoći da ubrzamo našu evropsku i evroatlantsku perspektivu”, istakao je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Trla baba lan. Premijer u Njemačkoj dva dana, a nije ga primio makar sekretar Angele Merkel.

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo neka ne prave sezonske hotele, nego neku fabriku

Patriota
Gost
Patriota

DANKE !!!

Pjer
Gost
Pjer

Dje i sta na primjer.

Marv
Gost
Marv

U cemu? Jel mozete bar da navedete jednu stvar?

Sonja
Gost
Sonja

Vas idol je Medo Vojvoda i Pipun

Pjer
Gost
Pjer

Eto Sonja ima nas koima je idol Crna Gora ne vlast svakako pa reci nam ti dje ce to njemci da uloze.

Pjesnik
Gost
Pjesnik

Najuspjesnija i najbogatija

razocarani
Gost
razocarani

Kome je namijenjena,ovako nesuvisla izjava ?
Za C.Goru nije,jer MI dobro znamo kako nam je.

Sonja
Gost
Sonja

Altmaier je jedan veliki politicar

Nobody knows
Gost
Nobody knows

Šta si htjela da kažeš? Veliki političar?

Send this to a friend