Ekonomija

Amazon objavio novi datum održavanja Crnog petka

Ilustracija

Američki Amazon pod pritiskom francuske Vlade odlučio je da promijeni termin održavanja Crnog petka.

Ovo predstavlja gest solidarnosti od strane amričke firme, sa  domaćim trgovcima čije su prodavnice zatvorene zbog korona-mjera ograničenja, prenosi Rojters

Američki onlajn trgovac bilježi globalni stopu rasta prodaje, jer su se potrošači okrenuli kupovinama na internetu zbog mjera zatvaranja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, pa te okolnosti dovode do pada konkurentnosti trgovaca u fizičkim prodavnicama.

Kako bi tržišni uslovi bili jednaki za sve, ministar finansija Bruno Le Mer je pozvao ove nedjelje supermarkete i internet prodavce da odlože Crni petak, koji traje od 27. do 29. novembra, pošto će radnje koje prodaju neesencijalnu robu morati da ostanu zatvorene tokom važenja mera ograničenja.

Izvršni direktor Amazona u Francuskoj Frederik Duval izjavio je da ce kompanija pomjeriti datum održavanja Crnog petka za 4. decembar, pridruživši se drugim trgovcima kao što su Karfur i francuski Leklerk.

“Odlučili smo da odložimo datum Crnog petka’ ako to može da pomogne trgovcima da otvore prodavnice prije 1. decembra”, rekao je Duval za televiziju TF1.

Amazon je potvrdio izjavu od strane  Duvala u saopštenju upućenom putem e-pošte. Francuski predsjednik Emanuel Makron  da će drugo zatvaranje zemlje, započeto 30. oktobra, trajati najmanje četiri nejelje. Mjere uključuju zatvaranje prodavnica s robom koja nije od egzistencijalne važnosti, restorana i barova.

Send this to a friend