Ekonomija

Američki Vekson zainteresovan da gradi nastavak autoputa

Gradilište auto-puta Bar-Boljare (Foto: Arhiva CdM)

Američka Vekson (Wexxon) grupa zainteresovana je da gradi preostale dvije dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara, nezvanično saznaje Pobjeda. Memorandum o saradnji sa Vladom Crne Gore trebalo bi, da bude potpisan uskoro. Uslovi koje najavljuje ova američka grupa su bolji od do sada ponuđenih za ovaj projekat.

Pored ovih nezvaničnih, zvanična je jedino informacija koju je Vlada objavila početkom maja kada se crnogorska delegacija u kojoj su bili ministar saobraćaja Osman Nurković i poslanik Ervin Ibrahimović spremala da otputuje na sastanak sa predstavnicima Veksona u Vašington.

U Vladinoj informaciji se navodi da će Nurković i Ibrahimović sa predstavnicima Veksona imati sastanke od 6. do 10. maja ove godine.

Detalji se ne navode, jedino se kaže daje ova američka kompanija zainteresovana za intenzivnu saradnju sa Crnom Gorom.

Vekson grupa izrazila je interes za ostvarivanje potencijalne saradnje sa Vladom Crne Gore na sprovođenju projekata i aktivnosti vezanih za doprinos unapređenju infrastrukture, usluga i ekonomskog rasta Crne Gore. Finansiranje bi bilo bazirano na donaciji, dodjeljivanjem svih potrebnih resursa za sprovođenje radova predloženih od strane Vlade Crne Gore, sa obavezom sprovođenja svih odobrenih projekata u datom vremenskom periodu i okviru dodijeljenog budžeta. S obzirom da se očekuje pozitivan efekat po privredni razvoj Crne Gore, delegacija putuje u SAD radi učešća na sastancima sa Vekson grupom, kao i usaglašavanja i potpisivanja sporazuma navedeno je u Vladinoj informaciji koja je objavljena nakon sjednice 4. maja tekuće godine.

Takođe se navodi da će se sastanci sa Vekson grupom fokusirati na ostvarivanje potencijalne saradnje sa crnogorskom Vladom po pitanju realizacije infrastrukturnih projekata, baziranih na fondovima za donaciju.

Vlada je krajem marta ove godine potpisala Memorandum o razumijevanju sa kineskom kompanijom CRBC i saradnji za projekat gradnje autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva.

Tada je saopšteno da su Eksim banka i CRBC, prema riječima njihovih predstavnika, spremne da učestvuju u nastavku gradnje autoputa kroz Crnu Goru, odnosno u realizaciji druge dvije dionice i to odmah nakon završetka prioritetne.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ado
Gost
Ado

Kako su nas lagali, zar nijesu Kinezi trebali da urade citav autoput. Ova vlada treba da podnese ostavku, inace ce ova drzava bankrotirat.

eli
Gost
eli

E zalosti ove zalosne. Da se ozbiljna gradjevinska firma bavi gradnjom stambenih blokova, primardnim i skundarnim sirovinama za proizvodnju ljekova, izvozom konzerviranih proizvoda i deterdzenata, ahahhahahahhahahahhaha, i dodace jos u portfolio izgradnju autoputa u Montenegro , jada i bijede ove, ima li iko da kontrolise sta nasi ministri rade>???????????????

C v g
Gost
C v g

Ovo je naređeno iz USA. Prosto jednostavno.
Ko prati šta Kona radi zna.

Speed
Gost
Speed

Mora da su ovo neki americki Turci posto Nurkovic ne zna za druge investitire!?

saint
Gost
saint

Amerikanci da grade auto put??? Pa da nije bilo Kineza oni nikad nebi spojili Atlanski i Tihi okean.
Sprdnja ,opet namjestamo obraz za jos jedan samar?

Lol
Gost
Lol

Pa rekoste li da ce to kinezi da rade, i potpisaste li s njima memorandum…?

Gaja
Gost
Gaja

Bar sto se na internetu moze naci – firma je vrlo cudna. Web site, je blago receno neprofesionalan. Nemaju bez 2 djelimicna projekta iz ove oblasti u cijeloj listi i to u Latinskoj americi. U USA samo neki consulting. Neki drugi ogranci firme su smjesteni u Latinskoj americi, a za ovaj gradjevinski nije jasno gdje je uopste. Gradjenja autoputa –… Više »

Gran
Gost
Gran

CDM provjerite pisanje ove Gaja ako je istina Onda je prevara u pitanju

Raptor
Gost
Raptor

Bogami su nam kompetentni ovi strucnjaci sto su isli da pregovaraju, pa stoga i ne cudi ovo..

hawara
Gost
hawara

lako se moze provjerit…. u pravu je Gajo, sve oko ove firme je nesto ‘lijevo’

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Nemojte se prekombinovat! Ističe vrijeme za napad.

Sigurica
Gost
Sigurica

Evo, ne možemo ni džadu završiti bez politike, Amerike, Ibrahimovića,… a tek naučili
KINESKI… Skupa bi bila ova DONACIJA.
Možda, da pitamo RUSE… Nurkoviću.
Kako je bio onaj SISTEM kada smo MI radili po Iraku, Libiji, Siriji, Rusiji,.. jeli bilo OFŠOR ili nije…

A. nu, coce
Gost
A. nu, coce

Oce li g.Ministar povest i familju da vidi malo svijeta?

Mirko
Gost
Mirko

Pa valjda investitor treba da dođe kod nas ako želi posao a ne mi da idemo tamo. Osim ako nisu pošli u šoping 😉

mislim
Gost
mislim

Wexxon groupe je shell kompanija.

Ma daj
Gost
Ma daj

Svašta se obećava pred ove izbore.

Ćotek
Gost
Ćotek

Potpisivanje ugovora 28. Maja a termin završetka radova 31. Maja. 2018 🐑🐑😻

Olujko
Gost
Olujko

Umrijećeš od zavisti jadniče. A mi se vozit autoputem dok ti budeš patio za R. Sumskom koja metar asfalta nije udarila otkad je genocid počinila

Ćotek
Gost
Ćotek

🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑
Emotikon nekad govori više od riječi 😻

Musa
Gost
Musa

Šta ce šumari sad?

Dale
Gost
Dale

2019*

Baranin
Gost
Baranin

Koga vi lažete više…para za auto put nema,kinezi dižu sidro jer su vidjeli koliko je sati….sada izmisljate priču o nekoj americkoj kompaniji.Auto put neće biti gotov nonnarednih 10 god.To su sve lažna obecanja,kapi sve od strane dps-a!!!!

Neka to
Gost
Neka to

Baraninnu tu tvoju priču smo slušali do 2015 početka radova na Autoputu.Evo opet ste se vi pesimisti probudili i pričate istu priču opet

Zi zi top
Gost
Zi zi top

Jesi istu ovu pricu pricao kad se gradio tunel Sozina?ovi tvoji su pricali da ne treba crnoj gori taj tunel i da je to pljacka a tunel se otplatio za 6 godina. Sad imate istu pricu i za autoput.Prvo je bilo da nam ne treba autoput a kad ste vidjeli da ga kinezi grade sad pricate,bankrotirat ce drzava,nema para,kinezi se… Više »

MONAKO
Gost
MONAKO

HA HA HA HA KOGA OVI *ZAMAJAVAJU*OPET NOVE MELEARDE IZ NASIJEH DZEPICA
BLAGO NAMA SNJOM NASOM DOMOVINOM

Neka to
Gost
Neka to

IZ tvojeg Dzepa?

MONAKO
Gost
MONAKO

NIJESAM U DPS DA PRIMAM PRED IZBORE EURICE …
AKO PRIMAS PLATU BACI POGLED DA TI NE ODBIJAJU ZA AUTO PUT POSLIJE IZBORA ..NECE TE NI PITAT

Send this to a friend