Ekonomija

Amfilohije pisao Markoviću, zabrinut za prava radnika u Crnoj Gori

Mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije pisao je premijeru Dušku Markoviću u kome je ukazao na naodno, kršenje vjerskih prava radnika u Crnoj Gori. Pismo je uputio početkom maja i proslijeđeno je i ministru rada i socijalnog staranjaKemalu Purišiću, ministru za ljudska i manjinska prava Mehmedu Zenki, zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore  Šućku Bakoviću, kao i Savezu sindikata Crne Gore.

Tekst pisma prenosimo u cjelosti:

U ovim danima kada se cio svijet sjeća prava i dostojanstva radnika, brojnih muškaraca i žena širom svijeta zaposlenih na raznim mjestima, da čuvaju i obrađuju Božiju tvorevinu i svijet u kom živimo, sa pastirskom brigom skrećem pažnju na krajnju obespravljenost zaposlenih u Crnoj Gori. Danas se u Crnoj Gori teško dolazi do radnog mjesta i do prilike da, naročito mladi ljudi, budu angažovani na poslovima koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi i stečenom obrazovanju. Nažalost, još veći problem u odnosu na ovu činjenicu, predstavlja pitanje elementarnih ljudskih prava onih koji jesu zaposleni, i koji rade u raznim, privatnim i državnim crnogorskim preduzećima.

Kao pravoslavni Mitropolit i duhovni poglavar brojnih hrišćanskih vjernika u Crnoj Gori, sa zabrinutošću konstatujem da savremeni crnogorski radnik nema mogućnost da koristi pravo na slobodan dan. Ovoga slobodnog dana nema ni u toku jedne nedjelje, a čak i u periodu koji je duži od sedam dana. Time je radnik lišen onog prava koje je imao i ima kako u prošlom, čak anticrkvenom sistemu, tako i u sadašnjim evropskim demokratskim zemljama.

Jedna od osnovnih Božijih zapovjesti, i jedan od glavnih biblijskih postulata, na kom su stasavale generacije trudbenika evro-američke civilizacije, glasi: ”Šest dana radi i završavaj sve svoje poslove, a sedmi dan posveti Gospodu”. Veliki je broj građana današnje Crne Gore koji bi željeli da ovaj jedan dan u sedmici posvete Gospodu, a samim tim i svojim porodicama, najbližima oko sebe. Taj dan na kraju radne sedmice, taj nedjeljni dan, predstavlja temeljnu moralnu potrebu i lično vjersko pravo svakog hrišćanina, ali i svakog radnog čovjeka.

Zapanjeni smo saznanjima, koje naši sveštenici dobijaju na parohijama, kroz razgovore i ispovjesti, da je većina vjernika spriječena da dođe na nedjeljno bogosluženje jer im njihov poslodavac ne dozvoljava ni taj jedan jedini slobodan dan. A da stvar bude komplikovanija, često se ispostavi, da se ti poslodavci javno deklarišu kao vjerujući ljudi!

Međutim, mi danas u Crnoj Gori nemamo problem samo sa nedjeljnim danom, nego i sa periodom odmora radnika (zaposlenih) na nivou godine. Teme poput bolovanja i godišnjih odmora su skoro pa zabranjene u brojnim firmama koje posluju u našoj državi. Gotovo sve crnogorske prodavnice, marketi i ugostiteljski objekti radili su u punom radnom vremenu na Božić, Badnji dan, Vaskrs i Veliki petak! Pa kakvim onda porodicama i kakvoj omladini da se nadamo, ako roditelji i domaćini naših familija nijesu sa djecom bar na te dane? Da bi neko preduzeće radilo na veliki vjerski praznik, bilo je dovoljno da uplati par evra lokalne takse i da tako obespravi desetine ili stotine svojih radnika!

O visini primanja i bijednoj zaradi, koju pod pomenutim uslovima imaju naši radnici suvišno je i pričati! Bojimo se, da je poslije dvije hiljade godina postojanja Crkve Hristove, veliki broj naših vjernika došao u situaciju da se bori sa robolasničkim tretmanom ljudi, najčešće od onih poslodavaca koji ni sami na svojoj koži nijesu osjetili šta znači mukotrpno zaraditi koru.

Koja je svrha Zakona o državnim i vjerskim praznicima, ako taj zakon niko ne poštuje? Mogu li nadležni u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kao i oni u inspekciji rada Crne Gore, da zaštite pravo radnika na slavljenje velikih praznika i krsne slave, kao i na njihovo porodično okupljanje, u onaj sedmi dan, prihvaćen kao dan odmora i u savremenoj, posebno-evroameričkoj civilizaciji?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Xoxxa
Gost
Xoxxa

Tacno mi dodje da sve ove vjerske prodavce magle sto kao brinu, a ustvari najvise zavadjaju narod, potpuno prekrizim i vratim se nasim starim Bogovima Svarogu i Perunu. Tu smo svi bili isti i svi smo tada “prodali vjeru za veceru” i nema razlike. Red je da se to sad korjenito ispravi.

AMON
Gost
AMON

kazem ja, vratite se korjenima! moje ruke vas cekaju rasirene…

Marko K.
Gost
Marko K.

@Prvacic

Vratite vi Boku Bokeljima koju ste nam na silu oteli 1945 godine.Niko iz Boke tada nije glasao za prisajedinjenje Crnoj Gori.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

E sad si rekao pravu stvar!!!

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Milane jadan nebio zar ne vidis da je vjerni narod na strani Mitropolita Amfilohija,zar nemas oci pa da vidis koji je silni svijet ucestovao na litiji Sv Vasilija Ostroskog u Niksicu i na Spasovdanskoj litiji u Herceg Novom. Normalno je da znas da je nas Mitropolit najpopularnija i najumnija glava u CG.

krst
Gost
krst

Tako je Rade. Naslednik svetog Petra prvog Petrovića.

Milan
Gost
Milan

Danas svi imaju svoje cjenovnike i tako je to u modernom svijetu. Koliko mi se čini tu se i crkva uklapa sasvim korektno. Krštenja, opela, sahrane, svjeće, molitve… sve ima svoju cjenu ponegdje vrlo jasno istaknuto, a ponegdje se mora raspitati kod obližnjeg popa. Luksuz ili potreba? Automobili, džipovi , telefoni i ostali simboli današnjice nisu zaobišli ni crkvu. Jasno… Više »

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Moj dobri Goodfeeling daleko si ti od Oprema,predaleko. Oprem barata istoriskim istinama i to tebe boli,istina koja ti ne odgovara tebe boli. Nego knjigu u ruke pa za 2 -3 decenije dako i ti nesto naucis.Bar danas nije tesko provjeriti dogadjaje iz proslosti.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Istina je da ste ’89 bili Crnogorci dok vas Risto i Matija nijesu preveslali.

Stevo
Gost
Stevo

Serdare sigurno se Janko borio za ovo sto su Amfilohijeve tekovine..E kukala moja Crna Goro..

Stevo
Gost
Stevo

Vratite se u CG i recite..Vi to znate kao pametan covjek da je CPC bila autokefalna i po ustavu 1905 i od vladike Danila i recite da smo Crnogorci kao i Vi i prestanite da nas dijelite zacbilo ciji politicki interes..

Stevo
Gost
Stevo

Gospodine Pravoosvesteni o tome ste morali voditi racuna ranije kad ste 90 ih podrzavali tu vlast..

Iko
Gost
Iko

Kako je Savino zitije proglasio za “peto jevanjdjelje” ne bih se zacudio da sad granski kolektivni ugovor proglasi za sesto a onda brale mu ko plati tarifu postaje i svetac.

Mali svajcarac
Gost
Mali svajcarac

Ne može se više ni kafa popit u italiju ni utakmica gledat u bar. Nabavio sam kafemat kući sad cu uštedeti sedam eura.

Mali svajcarac
Gost
Mali svajcarac

Sto radi ovaj iz donje maoče 😂

Mali svajcarac
Gost
Mali svajcarac

Zna li se sa kim je izlazila u bar tanja boskovic imam ja jednog druga u podgoricu aca bokana njemu je žena isto tanja boskovic što je spuz dizala na noge. Keako je tanja. 😂😂😂😂😂😂

Mali svajcarac
Gost
Mali svajcarac

Koja sme da rani brata mog a da suzom ne plati ♩

Mali svajcarac
Gost
Mali svajcarac

Hitno mi je potrebno da mi kaze neko koliko Bar ima stanovnika nisam dolazio desetak godina neman pojma. Ali hitno.

Prvacic
Gost
Prvacic

Vrati oteto Amfi. Davno su kazali oteto prokleto. Vrati nam manastire koje nam uzeste 1918. Onaj novi u Baru i ovaj u Pg neka su vam sretni iako su i oni gradjeni od nasih para.

rajka
Gost
rajka

Amfi, posalji jedno pismo na budvansku adresu kad se vec toliko “brines” za drzavne i vjerske praznike sto se ne slave!
Pa zakon to ne dozvoljava da se radi bez slobodnog dana. Sto pises Markovicu? Prijavite gazde sto maltretiraju narod! Ne moze vam Markovic pomoci ako ne sardjujete!

CG ispred svih
Gost
CG ispred svih

Ukinuli crnogorsku crkvu, drzavu, naciju, narod, pismo, zajednistvo, kraljevsku lozu, istoriju. Sve su nam oduzeli ovi isti okupatori koji i danas śede u nasim svetinjama i kontinuirano rade na prekajanju istorije i devastiranju kulturne bastine, a posto su u krevetu sa vlastima onda niko ne cini nista po tom pitanju. Ne razumijem kako neko krsten ne vidi pored ociju sta… Više »

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ne smeta tebi sto si bio sikaniran i potisnut od okupatora: Osmajlisko carstvo, italijana i njemaca…. Ne smeta ti sto je tvoj vladar k nikola davo kcerke italijanima i opljackao cg. Ne smeta ti sto su vladari cg vise ubili crnogoraca nego turci…. O kojoj kraljevskoj lozi pricas?

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Najveći Moračanin

C480
Gost
C480

Kakvi ste onda ostali,kad je on najveći

Mjerač
Gost
Mjerač

Metar i ćevap. Šta su ostali Moračani? Patuljci?

SUV
Gost
SUV

Cestiti vladiko, oli mi dat jedan krug Range Rover-om?

Aaa
Gost
Aaa

Konačno se Mitropolit oglasio, a da svojom izjavom nije ojacao Đukanvicevu i DPS vlast. Jer svski put kada govori s velikosrpskih pozicija tj. negiranja crnogorske nacije i na silu pripojene Crnogorske pravoslavne crkve , radi u njihovu korist. Siguran sam da je vlafika toga itekako svjestan i da je s vlasnicima naše napaćene, pokradene i nesrećne države sklopio savez ,… Više »

serdar Janko
Gost
serdar Janko

Sve lijepo receno.Hvala mitropolitu sto bar zna da digne glas za prava radnika u ovom robovlasnickom sistemu.Lijepo i od CDM-a sto ovo prenesose iako im vjerovatno nije bilo lako.

Antilopije
Gost
Antilopije

Sve je to lijepo, ali šta bi sa radnicima nikšićke štamparije koju je mitropolija u vrijeme uzela pod svoje, par godina ih bukvalno iskorišćavala, a onda su ostali na ulici bez otpremnina… Dok su radili, bukvalno su iskorišćavani, povremeno su radili i po 15-16 sati za mizerne plate, a uz sve to štamparija je radila, a da nije platila ni… Više »

Savjet
Gost
Savjet

Ne gledaj šta pop radi, nego slušaj šta priča : )

C480
Gost
C480

Kako on plaća njegove robove po manastirima

Savrseni krug
Gost
Savrseni krug

Robove???????????

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veliko hvala CDM-u što prenosi saopštenja našeg Mitropolita.

Skandalozno
Gost
Skandalozno

Oprem dobro, Nije on crnogorski mitropolit, nemoj da vrijeđaš pravoslavne Crnogorce!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

95% pravoslavnih Crnogoraca smatra da je njihov Mitropolit Amfilohije.

Kan kan
Gost
Kan kan

SPC. Sindikalna Prevara od Crkve

Toni
Gost
Toni

Koliko ti je trebalo da smisliš tu genijalnost?

Kan kan
Gost
Kan kan

Samo se kazlo. Nije smisljano.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Okupatorska spc u CG..zabrinuta…tragedija jedne nacija?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Naravno da je naša Mitropoloja zabrinuta za svoj narod.

Antilopije
Gost
Antilopije

Zabrinuti si oni za narod, taman koliko sam i ja zabrinut za njih :))) Ni politicari nijesu masni i prejedeni koliko ovi popovi…

Crnogorka CG
Gost
Crnogorka CG

Oprem dobro, tvoja mitropolija, moja NIJE! Moja je Crnogorska pravoslavna crkva, tradicionalna Crkva pravoslavnih Crnogoraca u Crnoj Gori i rasijanju! Živjela Crnogorska pravoslavna crkva!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ti si tragedija usljivo kopile pravoslavne vjere. Znas li ti kosu dukljani ,pseto nepismeno!?

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Od kojega si ti sjemena turskog ili bugarskog

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

A zlato moje, ja sam cista slovenska krv! Moju babu nijesu turci fojcili!!! 😉

Petronije
Gost
Petronije

Ti si bezgresno zacet, kao Isus!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Kako se prepoznate sa komentarima😉. A zasto ti komentarises ovaj clanak? Ja nijesam bezgresan, ali ti bi trebalo da se ne sprdas sa nicihom vjerom, a pogotovo sa hriscanstvom. Brzo cete vi da jasete kamile…😉

Siki
Gost
Siki

Idi poljubi ga u ruku da ne kazem u nesto drugo dako ti se opere taj pogani jezik. A onda zaredjaj kod Pahomija i Kacavende

C480
Gost
C480

Mrš u srbiju

Isuzu
Gost
Isuzu

Hitno da se vrate svi Montenegrini koji su na vjecnim studijama u Beogradu i po kratkom postupku upisu na UCG. U provod da se ne ide po splavovima nego u bokesku. Da se ne skija po zlatiboru i kopaoniku nego na hajlu i lokve. E kako bi zakukali za srbijom.

Savjet
Gost
Savjet

Miki, miki, poluđećeš tako, preporučujem ti bensedin od 500, dva puta dnevno. Viđećeš, olakšaće ti muku, jer na tebe je neka velika muka, vidi se to..

Marko K.
Gost
Marko K.

@2105
Da čovjek povrati kad pročita tvoj komentar.

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Boga mi risto ti si svoje radnike dobro obezbijedio kao da ne zivimo u istu drzavu.vi ste svajcarska za nas.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Risto, pomozi radnike u Crnoj Gori parama sa Ostroga umjesto što ih šalješ za isplatu penzija u tzv. Republici Srpskoj.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Naravno da Mitropolija pomaže one koji joj se obrate. Samo narodna kuhinja Mitropolije svaki dan spremi 250 obroka.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Nikad nijesam vidio gladnog čovjeka u Crnoj Gori osim one kad se skuplja pomoć preko TV-a. SPC to namjerno radi kako bi prosipala priču o tobožnjem siromaštvu a u stvari vjerovatno pere pare preko tih kuhinja. Svakako si napron sa komentarima i dosadan tako da je vrijeme da oladiš malo jer si nekako perverzan kad ovako pratiš.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Nibje nije nebk plavo kao iznad meke😂😂😂😂

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Mesaru, Meka se piše velikim slovom. Ali znam zašto ne voliš ljude koji se tamo klanjaju, zato što su te odvojili za sva vremena od srboruske cucle. Šta vam je ostalo siročići bez da liječite frustracije po portalima. Kako bi ono, vidimo se u Prizrenu vamo tamo 🙂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Prvi dio tvog komentara neću komentarisati, jer bih morao da budem nepristojan i nevaspitan. Što se tiče drugog dijela, nije mi jasno zašto tebi smeta sučeljavanje mišljenja, moguće zbog toga što znaš da tvoji stavovi nisu utemeljeni.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Ne radi se o sučeljavanju mišljenja jer si ti standardni velikosrpski gubitnik. Znaš li koliko sam ih ja oprao do sada. Nemoj misliti da si nešto poseban, baš si površan serijski proizvod isto kao i ovaj Mesar mickey. Samo treba neđe da se javite za pomoć ili da nešto korisno uradite sa tim frustracijama. Shvataš li da si perverzan. Mislim,… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ti uporno izbjegavaš sučeljavanje mišljenja sa jednim velikosrpskim gubitnikom, koji je površan i uz to frustriran. Potpuno mi je jasno koliko si onda siguran u svoje stavove i mišljenje , vjerovatno i sam znaš da nemaju nikakvo istorijsko utemeljenje. A što se tiče toga da si nekoga oprao, to je moguće ako radiš u nekoj perionici

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Pa vam treba dobra perionica da maknete sa sebe taj mulj nacionalistički. Svi narodi u Crnoj Gori: Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati…dijele istu viziju Crne Gore osim vas gubitnika referndumskih što bi da nas okujete u neke azijske unije ne viđeli se kakvi ste.

Matematičar
Gost
Matematičar

To je trošak od ukupno 100.000 eura godišnje. Đe je kusur do 4o miliona? Ni ja ne vjerujem da sve šalje u Srbiju i RS, ali tako se priča.

...
Gost
...

Oprem dobro, je l to radi marketinga? Iš odavde!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Nema potrebe da budeš prost

Toni
Gost
Toni

Imaš li kakve opipljivije dokaze osim Stevovih naklapanja?

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Koliko je ovih sto im babe reprodukovase pasje sjeme

Vaka
Gost
Vaka

Govoris o R. Smrdskoj?

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Zna se kone psja krv

2105
Gost
2105

Da čovjek povrati kad ovo pročita

Plavi oblak
Gost
Plavi oblak

Ti morq da si neki sef,direktor ili pomocnik

Hip Hop
Gost
Hip Hop

Sad se setio prava radnika,ko da su ti radnici od jučer raubovani od privatnika,brine pop o ovim radnicima kolko o lanjskom snegu.

Julije
Gost
Julije

Vrijeme je za pravu komunističku partiju u Crnoj Gori ! Vrijeme je za revoluciju proletera ! Religija treba da se vrati tamo dje joj mjesto, u crkve, katedrale i džamije ! Vrijeme je za vraćanje preduzeća u ruke radničke klase ! Vrijeme je za cetrdesetosatnu radnu neđelju. Vrijeme je za pravo radnika na slobodne vikende i praznike. Vrijeme je za… Više »

Jovo Kapicic
Gost
Jovo Kapicic

Po sumama i gorama nase zemlje ponosne idu cete partizana…..

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Jovo Kapicic

Tu svoju ponosnu zemlju uokviri u granice Crne Gore.

dobronamjerni
Gost
dobronamjerni

Sa Ristom Ćirovim kao vođom

Julije
Gost
Julije

Ako misliš na rista radovića grdno se varaš, on a i svi ostali treba da se vrnu u crkve ili džamije, ko će bit vođa imat ćeš priliku da vidiš a i osjetis !

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Naravno da su radnici slabo placeni al bi bilo bolje kad bi usli u eu kao i u nato da ljudi vide sto je ekonomija u kojoj se radi i zaradi i zivi dobro ….ovo je ovdje smijesna organizacija a prava brani protivnik svega crnogorskog predstavljajuci se kao komunista koje najvise pljuje …bjesteeeee

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Kao hrvati???? 😂😂😂

Antilopije
Gost
Antilopije

Kao srbi i rusi?

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Hasane, aj polako!!!

Isuzu
Gost
Isuzu

Bar imaju obraz,to nema cijenu.

Novo
Gost
Novo

Ne bih o radničkim pravima sa srpskim Vladikom , nego o tome kada će srpska crkva vratiti crnogorske svetinje crnogorskom narodu ??
Zaśeli ste u naše i pravite se da je vaše , vratite oteto !!!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ajde nabroj crnogorske svece koji su ukinuti

Novo
Gost
Novo

Drž se ti polutki mesar , zna se u pravoslavlju : nezavisna država = autokefalna crkva !!
Vratićemo svoje kad tad !

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Novo, to što si napisao nije tačno. Ukrajina, Bjelorusija, Kazahstan … nemaju svoje autokefalne crkve

Vaka
Gost
Vaka

Kakav Kazahstan vecinski muslimanska drzava sa naseljenim ruskim stanovnistvom, Ukrajina je ima i to uporedjujes sa hiljadugodisnjom drzavnoscu Crne Gore kojoj autokefalnu crkvu nece da vrati, ne da da, no da vrati oteto, crkva iz druge drzave koja nije ni postojala kad je Crna Gora bila jedino svijetlo slobode na Balkanu

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

I kad je drugovala sa rusijom na koju pljujes, jel tako??

Vaka
Gost
Vaka

Ne pljujem Rusiju i Ruse no pljujem rusku politiku. Ako mislis da je tamo bajno idi. Bio sam i znam kako je. Da biram dje ce djeca sjutra da mi zive u Rusiji ili u recimo Njemackoj, Belgiji, USA, Britaniji, Norveskoj…..izabrao bi ove zapadne zemlje. Svako ko kaze drugacije, laze

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Slazem se, i ja! Ali ne movu da shvatim da muslimani ulaze u komentare ovog clanka i boguhule. Ja se nikad necu usuditi da procitam clanak vezan za islam.isto tako ne razumijem pljucanje po pracoslavlju!!!! Nije bitno cija je crkva: grcka, stpska, crnogorska…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ukrajina nema priznatu autokefalnu crkvu, ima neke grupacije slične “CPC”, koje nisu priznate ni od jedne pomjesne pravoslavne crkve. Kazahstan je većinski muslimanska zemlja, ali pročitaj prethodni komentar koji je glasio nezavisna zemlja=autokefalna crkva. Dakle, to što tvrde nije tačno, autokefalnost se ne stiče sa nezavisnošću zemlje, već je procedura skroz drugačija. I morate da shvatite da je u Crnoj… Više »

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Oprem dobro, upamti jednom ZAUVIJEK da CPC nije nikakva “grupacija” NO REGULARNA JEDINA CRKVA PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA U CRNOJ GORI! A ove tvoje koje ti nazivaš “našom” crkvom povedi u beogradsku, srbijansku centralu jer ni po čemu im nije ođe mjesto!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

I sam si svjestan koliko je i regularna i crnogorska.

OVAKO JE
Gost
OVAKO JE

Ukrajina ima 4 pravoslavne crkve, od toga 2 ukrajinske. Kazahstan ima nešto pravoslavnih Rusa, kojima je dovoljna Ruska.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ukrajina ima samo jednu priznatu kanonsku crkvu, ove ostale su tipa NVO. Ne može svako kome padne na pamet da formira crkvu.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

I treba!!! Ja sam za da u cg bude cpc. Ali psovati po crkvama i po njihovom svestenstvu? Ne pljuj po pravoslavlju!

Fileopg
Gost
Fileopg

ako su bez šosla zaposči ig usvoje hotele ina svojim građevinama sindikalcu jedan.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Dzukelo nepismena. Pih

Vaka
Gost
Vaka

Aj na Kosovo junace

Žarko
Gost
Žarko

Kod logopeda Fileopg! Hitno!

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Žarko, ne pjenušaj!

Zbunjen
Gost
Zbunjen

Istina je istina pa ma ko da je izgovorio.

Toni
Gost
Toni

Istina boli u Crnoj Gori grđe od ne znam kakve rane. Svi bi da budu bolji, ljepši, pametniji, bogatiji… ali samo na riječima i kao predstavu za narod.

KOMUNISTA
Gost
KOMUNISTA

Bože mi ti pomozi, evo Amfi ode u KOMUNISTE. DOBRODOŠA!

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Sarumane, idi brani Kosovo!

Optičar
Gost
Optičar

Ovo nije Miraš Tenda, stavi naočare! Ako nemaš, daću ti 10% popusta.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Optičar, sačuvaj ti oči da vidiš ko će biti ođe tenda. Vjeruj mi!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Od koijeh ti bjese?

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

I jos nesto! Ne kazem da su oni reper za bilo sta. Ali u rusiju ima 2000 autokefalnih crkvi. A kladim se da pola cas ne zna kako se zove vehovni poflavar pravoslavne crkve. Vecina ne zna koja je to titula a ne ime iprezime tog covjeka. A i dje se nalazi njegovo sjediste!

Kompijuter
Gost
Kompijuter

Misliš 2000 mesara! Ja mislim da ima više.

Antilopije
Gost
Antilopije

Dok je crkvi, bice i vjernika. Dok je čobana, biće i ovaca…

Medovina
Gost
Medovina

Otpiši mu, Markoviću, i čuvaj mu obraz ka’ on tebe !

Darko
Gost
Darko

A on bas cuva svaki Crnogorski obraz !!!

Toni
Gost
Toni

Ne vidim u ovom obraćanju bilo šta problematično, još manje uvredljivo po Markovića. Prosto je od njega traženo da poboljša prava radnika, a od njegovog znanja i vaspitanja zavisi odgovor. I nemoj Markovića da stavljaš u kontekst Gorskog vijenca, on to ne zaslužuje.

Muljko
Gost
Muljko

Covjek je upravu sto se teme tice ali bih zaista volio da se zauzme za sve nas kod svoga sefa…ma znate vec o kome se radi.

Savrseni krug
Gost
Savrseni krug

E,ksd bi znao kolko se zauzima.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

U Bavarskoj je od danas odaveza da u svakoj kancelariji mora biti krst. A dje su oni, dje smo mi!!!!!!!! Pamet je veluka stvar! Vrijedjaj i pljuj po crkvi, bilo kojoj, da li oba bila autokefalna ili “srpska”, ili crnogorska, svaka ta crkva je pravoslavna. Kad se naucite da postujete svoju vjeru i cihenite krst, nadam se da vam nece… Više »

Jovo Kapicic
Gost
Jovo Kapicic

Znas li ti kad je nastalo hriscanstvo, znas li na ciji zahtjev odnosno po cijem nalogu, koje su okolnosti ukazale na to da bi jednom takvom subjektu kakav je taj kod koga se hriscanstvo izrodilo bilo vrijedno jedan takav vjerski kohezioni organizam na njenoj teritoriji? Vjera i nacija su politicke kategorije i nastale su u sluzbi politike a ne u… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jovo, to imaš pravo da za svog Boga proglasiš novac i da mu se klanjaš i sl. Ali samo da te podsjetim, Hrišćanstvo postaje i opstaje već 2000 godina i opstaće do kraja svijeta i vrata pakla neće je nadvladati.

Sve se mijenja
Gost
Sve se mijenja

Opreme, obično govorite razumno i široko. Ali, religije se mijenjaju. Do onomad smo se kleli u Peruna, sad se isto tako zdušno kunemo u Sv.Iliju, poneko i u Hrista, Alaha, Jehovu. Onda prođe još 2000 godina, i stiže još novija religija, koja ove sadašnje odbacuje. Tadašnji ljudi se na to naviknu u samo 2 generacije. Nema ničega zauvijek. A šteta…

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Hahahahshahahahaha, kakav pipun

Pojasni
Gost
Pojasni

Mesaru, jesi to rekao Mitropolitu?

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ma naravno da ne! Jedino sto se mijenja je odnos ljudi prema istoriji. Sto je nekad bilo dobro i sveto danas je sramno i obrnuto….spartanci su nekad smatrani divljacima, danas su sinonim hrabrosti…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vjerovatno će biti pokušaja sa novim religijama, ali ono što je sa blagoslovom opstaće.

Nema to veze
Gost
Nema to veze

I prethodne su bile blagoslovene, svaka na svoj način, pa ih se više niko i ne sjeća. Sve su to ljudske tvorevine, ništa vječno, i sve se pozivaju na isto. Ako je za utjehu, i te nove će, nakon još par hiljada godina, biti odbačene i zaboravljene, u ime još novijih.

x+y
Gost
x+y

Sve se mijenja, no ne znam kud ide Opremov razum? Izdajnik!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

To je prica za pohlepne i one sto nikad nece imati novac, ili samo trenutno mozda i dodju do novca(kradjom i lopovlukom). A zna se da visa sila jednaka za sve i to odradi po pravdi bozjoj. Da ti ne objasnjav sad sto je visa sila koja je jednaka za sve ljude, i da ti ne pricam o bibliji i… Više »

Antilopije
Gost
Antilopije

E moj pobratime… nekom kažeš da je nepismen, a sam pišeš TELEPATCKI, LJUDCKOSTI…. A da postoji ta viša sila o kojoj pišeš, zar bi se bavili Ristom zlookim, Milo, Putinom, Trampom, i ostalom bagrom? Nešto ne vidim da im fali dlaka sa glave….

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ti to ladis? Aj kamile da nahranis, i za razliku od tebe ja

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Jovo Kapicic, e, dobro, dobro, no ti nijesi shvatio u čemu je vic, pa prti ti sa svojim (ili tuđim) parama. Nije ođe riječ o tome, promašio si temu.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Mesar mickey

i ja sa crnogorac i smatram da nemam nikakve veze sa srbijom, sem sto sam pravoslavac kao i oni. I vjekovima je postojala veza
izmedju ova dva naroda.
——————————–

Ne lupetaj gluposti !
Kakva veza ???

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Telepatcke? Ada genetske, vjerske…. Ti to ladis😉

Biohazard
Gost
Biohazard

Nemojte zamjerit Šumskome sto 😂 nije ga kacavenda ” blagosiljao ” u zadnje vrijeme pa je sav isfrustriran 😂

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Biohazard

Tebe je blagosiljao tvoj ćaća.
I,… jesi li se iselio iz Srbije, uljezu i parazitu ???
Kad se budeš vraćao u pećine iz kojih si izmigoljio, povedi sa sobom krdo svojih Crnogoraca.
Predlažem da to krdo predvodi Milenko Perović, a ti odma’ za njim.
Manje smeća.

Biohazard
Gost
Biohazard

Bolje no tebe kacavenda , mucenice neostvareni 😂

Stribor
Gost
Stribor

Poštujem samo bogove svojih prađedova. Ove moderne – nula bodova.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Stribor, tako je, bogove u koje su se Crnogorci kleli i u njedrima skrivali mošti svojih svetaca!

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Mesar mickey, a viđi, mickey, ti bi malo na dvije stolice ali si se usadio u onu tuđu i odatle ti se ne ide. Neka te diplomatije, batali! Tu svoju stolicu nosi u Srbiju, otud si je nabavio, a dako Bog dadne i Sveti Vasilije Ostroški, i Sveti Petar Cetinjski da mi, prirodni Crnogorci sjednemo u ovu našu stolicu, jer… Više »

Макарије
Gost
Макарије

Ako je neko kapitalista i bogatas u ovoj zemlji onda je to SPC ! Samo me zanima uvazeni mitripolite, kako se postuju radnicka prava medju zaposlenim u vasim firmama. Jer vi se bavite i gradjevinatstvom, hotelijerstvom, poljoprivredom, drvopreradom, trgovinom, politikom… i raznim drugim NE – religijskim, odnosno svetovnim, ovozemaljskim rabotama. Kako su ta prava regulisana kod vaseg svestenstva ?

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ne pljackaju oni drzavnu kasu, ovco. Ti nijesi ni ovan, to je titula za tvoj nakot!!!😉

Макарије
Gost
Макарије

Alo, kretenu ! Sljego si za ovaca pa lajes. Pazi kako se ponasas fasisto

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ja nisam sljega, nego dok su se tvoji kupali u kopanju meni je bojler na trojku bi…. A i fa sam sljega sigurno bih imao dovoljno pameti da vidim ko je nakot a ko covjek!!!!!! 😉

Sa strane
Gost
Sa strane

Po riječniku, ti si među pve prve.

Макарије
Gost
Макарије

Pazljivo biraj rijeci mesaru. Ako ne umijes da se ponasas kao ljudsko bice vec vrijedjas i lajes na ono sto drugi komentarisu i na sta ne umijes ljudski da odgovoris onda idi na svoje portale kao sto su Vijesti, IN4S, i sl. Svoje komplekse, frustracije, psihoze, paranoju i mrznju ispoljavaj negdje drugo.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

A cuti smece jedno ‘lajavo! Ako ne bogohulim i ako ne lazem i pricam neistinu, odmah ste nsucili da cerate i sikanirate. Proslo je to vrijeme laganja, 30godina lazete ovaj narod i prezengujete islam. Mar bre, bitango!!!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

I makni to makarije, stavi lijepo meho, sto se krijes 😆

Курасимь
Gost
Курасимь

Ovi “duhovnici” se pored hotelijerstva, gradjevinarstva, poljoprivrede, bankarstva i politike bave jos i drugim “bogougodnim” djelima kao sto su krujumcarenje narkotika, ucjene, zelenasenje, prostitucija i kocka, prikrivanje ratnih zlocinaca i terorista. O homoseksualizmu i pedofiliji da ne pricamo. Zaista sirok spektar djelatnosti a ni cent ne placaju poreza

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

…i opet se javlja risto, antihRisto, trovac mozgova mentalno nedorasle i intelektualno ograncene pastve…..PIH!

Darko
Gost
Darko

Brcko Brzinski i Skenderidki i Cetnicko huskacki Rile

Žarko
Gost
Žarko

En den dinu sava raka tinu sava raka tika taka bije baja buf! Ti žmuriš

Fjodor
Gost
Fjodor

Dobija li ovo Crna Gora Leh Valensu?!

Virus
Gost
Virus

Dukljanima ne odgovara Mitropolit ni kad se za njihova prava zalaže. Stoka.

Drago
Gost
Drago

Viruse@ Kosovo te čeka.

daga
Gost
daga

nema Virus ono izmedju noga da ide na Kosovo,nego ovako je lakse popovati sa sigurne distance

Medovina
Gost
Medovina

Uh, opet ovaj stomačni virus, a, ja naivno vjerovao da sam prezdravio.Ima li ko ideju, kako se osloboditi napasti?

ROKI
Gost
ROKI

Viruse, što to reče Mitropolitu svojemu?!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Crnogorci su poznati bezboznici i poltroni. NEK NE ZAMJERE IZUZECI… Ovo nije moja prica, ovo svaku dan mozes cuti u internim razgovorima!

Ateista
Gost
Ateista

Lako je biti ateista pored ovakvih sveštenika.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Mesar mickey

Crnogorci su poznati bezboznici i poltroni
——————————————————-
Nešto pametno i od tebe.
Ocjena ; vrlo dobra.
Da si dodao još : neradnici i kriminalci dobio bi od mene odličnu ocjenu.
Ipak, evo like !

Ctrl alt
Gost
Ctrl alt

Necu se prikljuciti ovima koji unaprijed odbace sve sto neko kaze, ako im se ta osoba ne svidja. Da li je rekao nesto sto nije tacno? Ovo o cemu je pisao osjecaju ljudi na svojoj kozi, pa neka svako prosudi prema svom slucaju kakav posao radi. Nedavno sam bio na razgovoru za sezonski posao. Pitam za radno vrijeme, a dobijem… Više »

x+y
Gost
x+y

Ctrl alt, ne foliraj, “fatićevac”, ne pali ti to! Kuckaj ti, dobićeš tablet na poklon. Pi!

Mali svajcarac
Gost
Mali svajcarac

Vlado što radiš sad mi djevojke smo zabrinute 😂😂😂😂

MNE962
Gost
MNE962

Neka skine odezdu i pravo sa njim u Ministarstvo rada. Tako je Vucic uradio sa onim muftijom Zukorlicem koji je sad poslanik u Skupstinu Srbije. Tako bi trebao i Risto da uradi i da brani prava radnika u skupstinu Crne Gore a da zamrzine funkciju mitropolita.

x+y
Gost
x+y

MNE962, to je njemu samo marketing, on prima u zaštitu četnike, zločinece, “majke”, ove, one, pa eto i radnika se sjetio… Samo njegov marketing pod plaštom tobožnje brige o “volovima”… Gadluk njegov!

Boli ....ac
Gost
Boli ....ac

PA ti ih zaposli kod sebe imas dovoljno para ,kad si se toliko zabrino za prava radnika

REALNO
Gost
REALNO

ENO IH JE ZAPOSLIO, JA TI REKO. KAD IDU ONE LITIJE, TO SU HILJADE ZAPOSLENIH U MANTILIMA.

Tovari magare
Gost
Tovari magare

Tako mi te brige.

Brano
Gost
Brano

Ne,mogu čitati do kraja ovaj komentar,ovog novog sindikalnog aktiviste.Nikad se on slučajno ne oglašava,primiču se presude njegovih pulena.Kad će ovaj više naustiti Crnu Goru

Mirjana
Gost
Mirjana

Za sve ste u pravu Mitropolite.Vidimo mi tu bijedu,dugi niz god;ali smo nemocni da bilo sto uradimo.Lijep tekst.

daga
Gost
daga

a on ce ti “pomoci”sigurno,ti lijepo Mirjana u monahinju pa dijelite pravdu zajedno.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Aga, psssss! 😉

Aga
Gost
Aga

Ti si, Mesaru, dobro udaren u glavu. Pazi da ti čvoruga ne iskoči.

Seka
Gost
Seka

I jos ponesto…

Prvacic
Gost
Prvacic

Molim vas stavite obavjestenje za uznemirujuc sadrzaj kad stavljate ovakve slike. Streknuh

Zeljko
Gost
Zeljko

A sto se ne seti devedesetih to da im kazes no ste zajedno oslobadjali Dubrovnik .Kako ste radili tako zanjete danas uz vas blagoslov vladiko

Medovina
Gost
Medovina

On bi i danas isto.Sve bi nas poslao na Kosovo.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Meho, pusti pricu i ne ulazi vise na ovaj portal

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Apsolutno u pravu kao i uvijek.

Tetris
Gost
Tetris

Ne mlati.

Oldfield
Gost
Oldfield

evo dočekah i da Risto nešto smisleno reče i napiše,ajd sa srećom

Evropljanin
Gost
Evropljanin

Uaaaaaa za tebe😠

Biohazard
Gost
Biohazard

Sto je bilo , da nisu donacije otanjale pa se zabrinuo ? 😂

Vaka
Gost
Vaka

Samo su mu srebrenjaci vazni. Preveliki su njegovi grijesi za jednog covjeka.

Evropljanin
Gost
Evropljanin

Tvoji jos veci.

Vaka
Gost
Vaka

Ti znas tudji slugo koliki su moji grijesi? To samo Svevisnji zna. Aj sad se pomoli Pahomiju i Kacavendi

Evropljanin
Gost
Evropljanin

Donacije nestale EU i nasim politicarima!

Send this to a friend