Ekonomija

Poslodavci zapošljavaju strance jer su marljiviji i manje zahtjevni

Ilustracija

Poslodavci u Crnoj Gori umjereno su optimistični po pitanju procjena perspektiva njihovog biznisa na srednji rok, a kao glavno ograničenje budućeg rasta naveli su teškoće u obezbijeđivanju adekvatne radne snage i finansijskih sredstava, kao i visoke kamate na kredite, kazali su danas iz Zavoda za zapošljavanje.

Pomoćnik direktora za plan, analizu i statistiku u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), Goran Bubanja, kazao je, predstavljajući rezultate ankete poslodavaca, da se 41 odsto njih nije moglo izjasniti kakva će biti perspektiva njihovog biznisa u narednih pet godina.

“Njih 26 odsto očekuje rast, dok svega tri odsto očekuje smanjenje biznisa u narednom periodu”, rekao je Bubanja na konferenciji za novinare.

ZZZ anketu poslodavaca, kao redovnu aktivnosti, sprovodi već 15 godina. Cilj istraživanja je identifikacija problema na tržištu rada kako bi se određenim mjerama uticalo na njihovo rješavanje.

U sezoni zapošljavaju najčešće sa strane

Bubanja je naveo da je ZZZ analizom sezonskog zapošljavanja utvrdio da su anketirani poslodavci u prošloj godini zaposlili 4,35 hiljada osoba, što je činilo 16,2 odsto ukupnog broja zaposlenih kod tih poslodavaca.

Od tog broja stranaca je bilo 3,78 hiljada.

“Dominatno zapošljavanje sezonske radne snage je u djelatnostima usluga smještaja i ishrane, trgovine i građevinarstva i oni čine oko 55 odsto ukupnih otvorenih radnih mjesta na sezonskim poslovima”, kazao je Bubanja.

On je saopštio da po pitanju zapošljavanja stranaca postoji nedovoljna otvorenost poslodavaca.

“Veliki obim zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori je jedna specifičnost i izuzetak u odnosu na sve druge zemlje, jer je u prošloj godini broj zaposlenih stranaca bio nešto malo iznad nivoa zaposlenih domaćih radnika”, rekao je Bubanja.

On je rekao da je u prošloj godini u odnosu na 2015. bilo 13,3 odsto manje zaposlenih stranaca.

“U ovoj godini, međutim, opet imamo ekspanziju zapošljavanja stranaca. Trenutno je oko 81 odsto više zaposlenih stranaca u odnosu na domaću radnu snagu na sezonskim poslovima”, precizirao je Bubanja.

On je rekao da Crna Gora pokušava da Zakonom o strancima, kojim su definisane kvote, ostvari veći obim zapošljavanja domaće radne snage.

“Moguće je povećati zapošljavanje domaće radne snage i to u relativno kratkom roku u oblastima trgovine, ugostiteljstva i usluga, a u manjem obimu u građevinasrtvu”, kazao je Bubanja.

Poslodavci su se anketom izjasnili da strance više zapošljavaju, jer nema dovoljno domaće radne snage, kao i da ona neće da prihvati ponuđene uslove, nije adekvatno obučena i nema rando iskustvo.

 

Stranci su, prema rezultatima ankete, marljiviji, disciplinovanija i manje zahtjevni.

Nedostatak znanja

Anketa je pokazala da je i dalje slaba zaintersovanost poslodavca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Istraživanje je obavljeno u decembru i januaru ove godine na uzorku od 653 poslodavca sa 21 hiljadom zaposlenih. Obuhvaćene su sve opštine, sve privredne grane realnog sektora i preduzeća svih veličina.

Bubanja je saopštio da su poslodavci u anketi ukazali na nedostatak određenih znanja i vještina i na potrebu realizacije većeg obima programa obrazovanja kojima se usklađuje ponuda i tražanja.

On je ocijenio pozitivnim što je od ukupnog broja prijavljenih slobodnih radnih mjesta, kojih je bilo 6,58 hiljada, nepopunjeno svega 7,3 odsto.

Anketirani poslodavci najčešće kao glavni nedostatak kod zaposlenih navode radnu etiku i nedostatak sposobnosti za nezavisan i smaostalan rad.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ovo je za vas,k
Gost
ovo je za vas,k

Ma čočino,đe ćeš nać da ti CRNOGORAC zna nešto radit.Ponovit ću vam,kad je BOG stvarao svijet na kraju je stvorio Egipćanina,Rumuna i CRNOGORCA.Đe čoče da ti Crnogorac radi,to bi bila bruka za sav novo stvoreni rod crnogorski.Ali vas je Nikloa izigrao.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Naši ljudi hoće da rade ali ne po 15 sati za istu platu kod nas nema ispekcija ili su u dosluhu sa poslodavcima

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Poslodavcima više odgovaraju stranci zato što koristi njihovu odvojenost od porodica i daje im smještaj tako da ih koristi i po 15 sati dnevno a prilikom sklapanja ugovora klauzule su iz kolektivnog ugovora tako da ispekcija konstatuje regularnost . Svi su oni nezadovoljni samo nemaju zaštitu

Anominus
Gost
Anominus

Čista LAŽ! Jedini razlog je što su jeftiniji.

drajver
Gost
drajver

pa naravno da su jeftiniji kad im ne davas platu vec od 1do 3 mjeseca imaju probni rad a kad dodje cetvrti mjesec i treba plata onda ih prijavite u policiju da nemaju radnu dozvolu i prebivaliste policija ih pokupi i protjera

bilbord
Gost
bilbord

KONTROLISATI POSLODAVCE, preko papira, ali više preko “zaposlenih”

Andrija
Gost
Andrija

Od svih doprinosa njima uplaćuju 30 eura zdravstveno osiguranje i to je to. Na svakog stranca zarade po 200 eura od prilike ne plaćenih doprinosa. A isti ti su strašne patriote, svima im je cg u srcu, i zato mogu da rade to što rade.

Radnik
Gost
Radnik

Neceš da radiš ima ko oće. Vi patriote što ćedite tako vam i treba. Ništa nećete da radite , sjedi djesi i žvaći slamu.

mira
Gost
mira

Ovo je ovdje izrabljivanje, nemas ni minimum uslova. Kod nas prodavnice rade do 2 sata poslije ponoci, rade i 31 januara. Praznici ne postoje, kao ni postovanje poslodavaca. Da vidim sto bi pricao da neko tvoj tako radi, majka sestra …

Mojkovac
Gost
Mojkovac

Manipulatorska prica Dragana Bokana i ekipe bliske vlasti, kada su svoje partiske kadrove udomili na placena i dzabalebaroska mjesta nama nude za 250 eura ili 300 da gulimo po 12 sati.Svi ti sezonci imaju placen stan i uglavnom hranu.Tako da im prica ne drzi vodu.

bilbord
Gost
bilbord

Mojkovac, a znamo, znamo kako to ide, “stručnjaci”…no i to ćemo regulisati, samo polako

mira
Gost
mira

Rade za manje para, smjesteni su njih 30tak u 2 m kvadratna. Ne placaju doprinose za njih, oni ne trose nista kod nas samo iznose pare iz CG.

BlaBla
Gost
BlaBla

Pa, zavrpava posao i nešto stvara, gradi

mira
Gost
mira

i? sto si htio da kazes?

Dzidzi
Gost
Dzidzi

E cus naslova.a nije nego su spremni da više trpe izrabljivanje.sramota sto nudi većina poslodavaca sezoncima.a da okrenete malo priču pa vidite pravu istinu zašto je manje domaće radne snage sezonski.tacno i djeca na Kubu savijaju cigarilose za 7 dolara mesečno.treba li tako da smo vrijedni

Dježiviš
Gost
Dježiviš

Dje živiš ti? Svi danas morju da rade.
Nema više Tita, nema socijala. Jedan da radi a deste da ćede. Zboravi.

roketo67
Gost
roketo67

Dježiviš, uzeo si mi rijec iz usta. Kod nas je velika sramota za vecinu da radi kao konobar ili nesto slicno, da ga slucajno ne bi neko vidio. Sramota. Sjede citav dan sa 1 Eurom u dzepu, nemaju ni centa na mobilnom a ovamo kroz pricu se gadjaju iljadama eura. To je slika nase omladine.

Spago
Gost
Spago

Ziva istina.
A to smo mi, roditelji krivi!
A nemoj ga cerat da radi. Greota je. Imace kad da radi. Itd…, pa kada im se o glavu obije, kuku leleeee !!!

Send this to a friend