Ekonomija

Aprcović: Redukovana kruzing sezona moguća od 1. avgusta

U cilju pokretanja kruzing turizma u redukovanom obliku ovih dana je opština Kotor podnijela zahtjev Nacionalnom kordinacuionom tijelu kako bi se razmotrili zdravstveni protokoli koji su odrađeni na najvećem novou.

“Kruzing  industrija je jedna od najačih industrija u svijetu jer determiniše 10 odsto svjetskog bruto društvenog proizvoda. Izuzetno skupi brodovi a povoljni aranžmani, dosta veliki broj turista koji se odluči za tu vrstu odmora, dovoljni su pokazatelji u prethodnom period da je Kotor i država Crna Gora imala značajne finansijske efekte od kruzing turizma”, podsjetio je za Skala radio Željko Aprcović, predsjednik opštine Kotor.

Na žalost CVOVID 19 je uslovio potpuno drugačije razmišljanje u odnosu na ono koje smo imali u prethodnom periodu.

“Stoga se opštinska vlast, u dogovoru sa Lukom Kotor AD odlučila da Luka, kao nosilac verikale kompletnog kruzing turizma na nivou Kotora, komuniciraju sa brodarima sa kojima je imala ugovore, da tokom 2020. godine dovedu određeni broj kruzera i turista u Kotor”, navodi Aprcović.

Prvi se javio MSC, zato što norveške kruzing kompanije rade manje aranžmane u lokalu sa dobrom i kvalitetnom idejom da bi od 1. avgusta krenula redukovana kruzing sezona. To znači, objašnjava Aprcović, da bi brodovi isplovljavali iz Venecije, išli za Bari, potom za Krf, sa Krfa za Olimpiju a iz Olimpije za Kotor, i potom nazad u Veneciju.

“Naravno, takve ture, sa aspekta epidemiološkog stanja, kako u Crnoj Gori, Italiji i cijelom svijetu, prate određedni zdravstveni protokoli koji su se ubrzano rade u okviru kruzing kompanija. MSC je poslao takav medicinski protokol za sve one koji bi vrlo brzo iskoristili povoljnost takvih aranžmana i obišli ovaj dio Mediterana. Brodovi su opremljeni sa najsavremenijim laboratorijama, karantinima, testovima i medicinskim osobljem. Biće tačna i propisana procedura ulaska turiste na brod kao i članova posade. Takvi brodovi se zovu čisti brodovi”, rekao je Aprcović.

Takođe, prilikom dolaska u luku koju posjećuju, u ovom slučaju Kotor, znalo bi se koja od agencija može, kako i na koji način, da izvrši transfer putnika do određenih lokacija, shodno njihovom interesovanju za posjete određenim destinacijama.

Takođe je precizno propisana i procedura povratka turista na brod.

“Opština je zvanično proslijedila Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv COVID 19 i kako je obaviješten gradonačelnik Kotora ozbiljno se razmišlja da i Kotor bude destinacija koja bi prihvatila kruzere a što bi se reflektovalo na ukupno finansijsko ekonomsko stanje u gradu, posebno na privrednike koji su svojom djelatnošću naslonjeni na kruzin turizam, koji bi se produžio do kasne jeseni”, zaključio je Aprcović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bova
Gost
Bova

Neka budu i dva u mjesec pa je nesto

Šjora
Gost
Šjora

Ajde Aki iz tvojih u božja ali ne litijaška!!!!!

Send this to a friend