Ekonomija

Arbitraža doprinosi rastu BDP i jačanju povjerenja stranih investitora

Primjena arbitraže doprinosi unapređenju poslovnog i investicionog ambijenta, ocijenjeno je tokom prvog Crnogorskog arbitražnog dana koji je Privredna komora organizovala sa temom „Arbitraža – prednosti i izazovi rješavanja sporova u privredi”.

Predsjednik Komore Vlastimir Golubović je istakao da renomirani domaći i strani investitori zahtijevaju predvidljivo poslovno okruženje, koje podrazumijeva vladavinu prava i efikasan pravosudni sistem.

Privredna komora je ustanovila Arbitražni sud, kao nezavisnu i samostalnu instituciju, na osnovu Zakona o arbitraži. Ovaj propis, usklađen sa modelom Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo, Crnu Goru dodatno legitimiše u međunarodnim okvirima kao zemlju sa sigurnom i efikasnom pravnom zaštitom poslovanja i podstiče privrednu saradnju sa stranim partnerima.

“Privredna komora je kroz osnivanje i rad stalnog Arbitražnog suda unijela novi kvalitet u naš pravni sistem kroz vansudsko rješavanju sporova. Korist od arbitražnog rješavanja sporova imaju privrednici i država. Privrednici ovakvim načinom rješavanja sporova dolaze brzo i povoljno do odluke koju mogu da izvrše u zemlji i inostranstvu, dok država rasterećuje sudstvo, povećava njegovu efikasnost i jača kredibilitet i prestiž nacionalne ekonomije s aspekta privlačenja investicija”, rekao je Golubović.

Naglašava da ovakav model rješavanja sporova čuva kulturu poslovnog partnerstva, za razliku od sudskih koji najčešće narušavaju poslovni odnos strana u sporu.

Crna Gora je, kako je dodao, posljednjih godina napravila značajne iskorake u unaprijeđenju pravne sigurnosti i kvalitetu zakonodavstva.

“Reformske aktivnosti sada treba usmjeriti na unapređenje efikasnosti pravosuđa, kroz ubrzanje sudskih postupaka i smanjenje troškova, a naročito kroz jačanje kapaciteta za alternativno rješavanje sporova”, rekao je Golubović.

Komora, kako je kazao, ulaže velike napore da ekonomski odnosi budu stimulisani i zaštićeni efikasnom pravnom zaštitom, zbog čega očekuje da će preduzeća pozitivno reagovati na zakonsku reformu i širu primjenu arbitraže.

“Adekvatna primjena arbitraže u praksi, zajedno sa sistemski važnim zakonima kojima se uređuje parnični postupak, izvršenje i obezbjeđenje, doprinosi bržem i efikasnijem poslovanju i inkorporira najviše evropske standarde u crnogorski pravni sistem”,  dodao je Golubović.

Arbitraža, kao alternativni način rješavanja sporova, ima brojne prednosti zbog čega postoji potreba za njenom širom primjenom u privrednim sporovima, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. 

“Važno je istaći brojne prednosti arbitraže i potrebu za njenom širom primjenom u privrednim sporovima jer samo tim putem se postiže mirenje stranaka, ekonomičnost postupka i brži put do pravosnažne sudske odluke”, kazala je Medenica.

Navela je da će sudska vlast učiniti dodatne napore kako bi doprinijela unapređenju poslovnog ambijenta kroz postizanje višeg stepena pravne sigurnosti.

“U okviru sudske vlasti snažno podržavamo svaku promociju alternativnog načina rješavanja sporova kako bismo građanima i svim preduzećima obezbijedili djelotvoran i efikasan pravosudni sistem”, saopštila je Medenica.

Ona je istakla da u okviru sudske vlasti snažno podržavaju promociju alternativnog rješavanja sporova, kako bi se građanima i privrednim subjektima obezbijedio djelotvoran i efikasan pravosudni sistem.

“Imajući u vidu da razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori mora biti dodatno pojačan, uvjerena sam da u sudstvu imate pouzdanog partnera koji će učiniti sve što je u njegovoj moći za puno poštovanje principa vladavine prava”, poručila je Medenica.

Generalni direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde Ibrahim Smailović kazao je da unapređenje primjene alternativnih vansudskih načina rješavanja sporova predstavlja jedan od prioriteta u reformi pravosuđa.

Ističe da se razvojem arbitraže građanima i preduzećima omogućava da umjesto sudskog izaberu druge postupke za rješavanje sporova.

“Arbitraža je poželjan i efikasan vansudski način rješavanja sporova jer doprinosi održavanju dobrih poslovnih odnosa strana”, kazao je Smailović.

Arbitraža, dodaje on, predstavlja poželjan način koji garantuje brzo, efikasno i stručno rješavanje sporova.

“To će doprinijeti daljem jačanju povjerenja stranih investitora u Crnu Goru, rastu bruto domaćeg proizvoda i njenom pozicioniranju u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju taj pokazatelj”, naveo je Smailović.

Učesnici druge sesije raspravljali su o rješavanju privrednih sporova putem arbitraže u regionu

Profesor Mirko Vasiljević ocijenio je da prisustvo čelnih ljudi pravosuđa prvom crnogorskom arbitražnom danu predstavlja veoma dobar predznak dodatne afirmacije arbitraže u Crnoj Gori.

“Nema slobodne privatno-pravne volje bez mogućnosti otklanjanja potencijalne nadležnosti državnog sudstva i izbora odgovorajuće arbitražne institucije koja će rješavati spor po volji ugovornih strana”, rekao je Vasiljević.

Fokus njegove diskusije bio je na odnosu državnog pravosuđa prema arbitražnom rješavanju sporova, sa posebnim osvrtom na instrument poništaja arbitražne odluke.

“To je veliki rizik pred kojim se nalazi afirmacija arbitraže. Nema ništa od efikasnosti kao strateške prednosti arbitraže ako se njena odluka suoči sa širokom diskrecijom državnog pravosuđa u odnosu na izazove poništaja”, kazao je Vasiljević.

On je ilustrovao pomenuto primjerima arbitraže u Srbiji.

“Arbitražni ugovor je alfa i omega arbitraže i on mora da bude kristalno jasan”, naveo je profesor.

On je istakao da je jedan od preduslova za uspjeh arbitraže usaglašavanje cjelokupne pravne infrastrukture, kako se pojedini akti od značaja za ovu oblast ne bi međusobno poništavali.

“Potrebno je razvijati arbitražu u domaćim okvirima, odnosno širiti svijest o njenom značaju među našim privrednicima. Ovaj skup je jedan od koraka u tom smjeru”, zaključio je Vasiljević.

Profesor Hrvoje Sikirić istakao je da su glavne prednosti arbitražnog u odnosu na sudski postupak, autonomija, efikasnost i ekonomičnost, izvršnost odluke, ograničen broj pravnih ljekova, učinkovitost i mogućnost uvođenja instituta ubrzanog postupka.

“Ugovor o arbitraži mora biti jasan sporazum stranaka da na ovaj način riješavaju poslovne sporove. Najjednostavnije je prepisati preporučenu arbitražnu klauzulu i uvrstiti je u odredbe ugovora”, naveo je Sikirić.

On je predstavio iskustva Hrvatske gdje 25 odsto arbitraža sa međunarodnim obilježjem. Najviše sporova se javlja u ugovorima o izgradnji (33 odsto) i kupoprodaji nekretnina (22 odsto).

Smatra da se značaj arbitraže mora dodatno promovisati. Za to ima prostora na sajmovima, sastancima sa nadležnima, ali i uvođenjem izbornih predmeta o arbitraži na fakultetima.

Prema riječima Abedina Bikića, među poslovnim ljudima uvijek postoji dilema da li za rješavanje privrednih sporova odabrati sud ili arbitražu.

“Kod nas u Bosni i Hercegovini sudski sporovi su jako spori i čeka se pet i više godina na pravosnažnu presudu. Ovo nije svojstveno arbitraži i postupci se uglavnom završe za osam mjeseci”, rekao je Bikić.

On je dodao da njegova zemlja nema zakon o arbitraži zbog kompleksnog unutrašnjeg uređenja, ali da tamo veoma dobro funkcionišu arbitražna pravila.

“Naši arbitri su najčešće profesori pravnih i ekonomskih fakulteta i među njima veliki broj pravnika iz privrede”, rekao je Bikić.

Send this to a friend