Ekonomija

Arbitražni tribunal u Parizu u potpunosti odbio zahtjev CEAC-a

Ad hoc komitet, koji je formiran pri Arbitražnom tribunalu Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu, donio je odluku kojom u potpunosti odbija zahtjev CEAC-a za poništaj ICSID arbitražne odluke koja je donijeta u korist Crne Gore u julu 2016. godine.

“Ovom odlukom, ICSID arbitražna odluka protiv CEAC-a iz jula 2016. godine je dodatno osnažena, budući da je CEAC iscrpio sva pravna sredstva. S obzirom na to da su svi zahtjevi CEAC-a odbijeni, CEAC je obavezan da snosi sve troškove postupka, uključujući i troškove Crne Gore. Dosuđivanje troškova zastupanja, koje inače nije često u postupcima ove vrste, potvrđuje ispravnost postupanja Crne Gore u konkretnom slučaju”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Podsjećaju da je odluka u ovom postupku donijeta 26. jula 2016. godine i da je njom Tribunal zaključio da CEAC nema “sjedište” na Kipru, odnosno da ne ispunjava uslove za “investitora” u smislu člana 1(3)(b) sporazuma o zaštiti stranih investicija sa Kiprom, usljed čega je Tribunal nenadležan za ovaj spor.

Tribunal je tada, takođe, obavezao CEAC da snosi sve troškove postupka, uključujući i troškove Crne Gore.

“Nakon donošenja odluke Tribunala, CEAC je pokrenuo  postupak poništaja arbitražne odluke i zahtijevao odlaganje izvršenja arbitražne odluke do odlučivanja o zahtjevu za poništaj. Formiran je ad hoc komitet, a predmetni postupak se odvijao prema ugovorenom procesnom rasporedu do donošenja konačne odluke u korist Crne Gore početkom ovog mjeseca”, ističu u Vladinom resoru.

Takođe podsjećaju da je početkom 2017. godine UNCITRAL Arbitražni tribunal u Beču u arbitražnom postupku protiv države Crne Gore odbio sve tužbene zahtjeve CEAC-a i utvrdio da Crna Gora nije prekršila Ugovor o poravnanju.

“Pomenutim odlukama, kao i pripremom odbrane u postupcima, Crna Gora je pokazala da ozbiljno shvata svoje međunarodne obaveze i da će u skladu sa međunarodnim pravom štititi svoja prava i interese kada je suočena sa neosnovanim navodima”, navode u Ministarstvu ekonomje.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

HAHAHA, KOLIKO SU SAMO LAZI ISPRICALI PROTIV DRZAVE POJEDINI ZA OVAJ SLUCAJ!
TAKVIH JE PRIMJERA NA HILJADE!

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Niksicani i novljani i budvani i barani ako ste zaustavljali vikicu onda znate što je niksic je opasan grad. 😂😂😂😂😂😂😂👓👓👓👓👓👓👓

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

♩♩♩♩♩boban rajovic ♩♩♩♩♩otrovna je moja loza ♩♩♩♩♩♩

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Niksicani i novljani ako ste zaustavlja li violetu tepavcevic onda znate ko vam sudi zadnje dvije godine. 👓

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Obrade to je samo igra. Rogo moj.

Stecajac
Gost
Stecajac

Bitno da je uveden lažni stečaj radnicima opljačkan stambeni fond i rade kao robovi i truju se rezuci ostatke fabrike za gr.zemljište

RacerRXL
Gost
RacerRXL

Istina… Sudbina mnogih firmi i radnika u CG. Generacije i generacije ce morati da zive sa penzijom od 150 eura…

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Šako care za jelenu moj penicilin 👓❤❤

Send this to a friend