Ekonomija

Atlas banka sedam mjeseci krila negativni izvještaj

Nezavisni revizor BDO dao je negativno mišljenje Atlas banci na finansijski iskaz za prošlu godinu, koji je Centralnoj banci dostavljen sa zakašnjenjem od sedam mjeseci. Atlas je jedina banka od sticanja nezavisnosti koja je dobila negativno mišljenje eksterne revizije, kao što je jedina koja izvještaj o reviziji nije dostavila na vrijeme.

U izvještaju eksterne revizije, koji je CBCG objavila na sajtu, navodi se više osnova za negativno mišljenje, piše Pobjeda.

Rezervacije za potencijalne gubitke potcijenjene su najmanje za 8,8 miliona eura. Ispravka vrijednosti za stavke bilansne aktive i rezervacija za vanbilansne stavke potcijenjeni su najmanje za 8,489 miliona eura, za koliko su precijenjeni rezultati tekuće godine i bančin kapital.

“Banka je 1. januara 2018. evidentirala dodatnu ispravku od 6,989 miliona eura na bruto kreditima i potraživanjima od klijenata u skladu sa efektima primjene MSFI9. Od tog iznosa na selektovane dužnike, za koje je utvrđena dodatna ispravka vrijednosti u skladu sa ovim standardom, odnosi se 3,5 miliona eura”, navodi se u izvještaju eksterne revizije.

Do dana izdavanja revizorskog izvještaja banka je izvršila adekvatnu klasifikaciju selektovanih dužnika u zakašnjenju od 365 dana, osim za jednog dužnika sa kojim ima neriješenih pravnih pitanja ukupne bruto izloženosti četiri miliona, ispravke vrijednosti 1,13 miliona i 807 hiljada eura obračunate rezervacije za potencijalne gubitke.

Preostali dužnici koji kasne preko 365 dana u izmirivanju obaveza, bruto izloženosti od najmanje 2,6 miliona na 31. decembar 2017. nijesu klasifikovani u adekvatnu kategoriju, konstatovala je revizija.

“Banka je do dana izdavanja revizorskog izvještaja izvršila adekvatnu klasifikaciju dužnika u zakašnjenju od preko 365 dana. Na osnovu prezentovane dokumentacije nijesmo mogli da se uvjerimo u osnovanost i naplativost potraživanja, kao ni da utvrdimo eventualni gubitak po osnovu obezvređenja u okviru pozicija ostalih finansijskih potraživanja i kapitala na kraju 2017. godine, troškova obezvređenja i neto rezultata za period koji se završava na isti dan, pa samim tim i efekte na sopstvena sredstva banke i druge propisane pokazatelje”, konstatovao je BDO. Atlas banka je iskazala potraživanje od milion eura od Bobar banke Bijeljina nad kojom je pokrenut stečaj 24. januara 2017.godine.

“Banka nije obračunala i evidentirala eventualne gubitke po osnovu obezvređenja ovih potraživanja, iako po našoj procjeni postoji značajna neizvjesnost u pogledu mogućnosti naplate. Rezultat tekuće godine potcijenjen je najmanje za 801 hiljadu eura, koji nije pokriven obavezom banke prema Bobar banci na dan 31. decembra 2017. u iznosu od 200 hiljada. Banka je kroz efekte prve primjene MSFI9 evidentirala pod 1. januarom 2018. ispravku vrijednosti navedenog potraživanja od 801 hiljadu, odnosno do iznosa koji nije pokriven obavezom”, navodi se u izvještaju.

Revizor takođe navodi da je banka tokom aprila i maja 2018. uradila reprocjene najznačajnijih nepokretnosti ukupne vrijednosti od 33,2 miliona eura na dan 31. decembra 2017. godine, angažujući ovlašćenog procjenitelja.

“Na osnovu reprocjena utvrđeno je da je kod nekih nepokretnosti fer tržišna vrijednost ispod tekuće knjigovodstvene u ukupnom iznosu od 5,3 miliona eura i indikator je nemogućnosti banke da proda ova sredstva po knjigovodstvenoj vrijednosti tokom perioda dužeg od 12 mjeseci”, konstatovali su revizori.

Na osnovu procjene advokata banke o ishodu spora nijesu obračunata i evidentirana rezervisanja na kraju decembra.

Na bazi svega neto rezultat za 2017. godinu je precijenjen, a rezervisanja po osnovu sudskih sporova potcijenjena za 15,2 miliona eura.

Na kraju decembra prošle godine banka je usaglasila sve pokazatelje poslovanja sa propisanim vrijednostima, osim limita ukupne izloženosti prema jednom licu ili grupi povezanih lica. Navodi se takođe da je Atlas banka pod mjerama CBCG od novembra 2015. godine.

“Specijalno tužilaštvo blokiralo je 12. juna 2018. račune klijenata banke koji se bave e-commerce poslovima, a koji su glavni izvor prihoda banke po osnovu naknada i provizija, te se shodno tome dovela u pitanje održivost poslovanja tog modela, što može imati negativan uticaj na ukupno poslovanje banke”, naveli su iz eksterne revizije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sasa
Gost
Sasa

Javno je receno prije 6 ,7 mjeseci za tri banke da imaju problem ,i sad niko nista nije znao ,a bilo na vijestima..

Gaga
Gost
Gaga

Po novoj godini ce jos neke banke na tapet. Nego se sad ne cacka narod pred novu godinu.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pavličić legalizovao reket na gorivo za autoput!!! Koji je ovo divlji zapad!

Mila K
Gost
Mila K

Regionalni vodovod posebno treba da pročita napomenu 32 iz ovog izvještaja i da uvidi da ne smije knjižiti arbitražu, koliko god da je u pitanju krah Apelacionog suda, kako im savjetuju loši revizori, pa sve neka imaju licence.

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Kad pomenu Vodovod regionalni, da zavrte opet onaj milion kao sa Prvom bankom Atlas banka bi bila zdrava za dvanaest ipo minuta, sto je jednako vremenu koliko je Zugicu trebalo da napise disertaciju

Mila K
Gost
Mila K

Naslov nije adekvatan Prvo, ova revizija je završena tek u decembru, a to je sporno i to onda vezuje odgovornost za CB CG a ne samo za banku, i to posebno Odbor direktora banke Drugo, da li je negativno mišljenje iznuđeno, jer je ovo možda druga ili treća kuća koja se prihvatila ovog zadatka i konačno nešto potpisala I ako… Više »

Ako ima pravde
Gost
Ako ima pravde

Razumeš se u materiju Mila,divno.Ali šta to nas obične male treba da svrbi ko koga nije izveštavao.Nas male isključivo interesuju naše PARE bre i ništa drugo.Atlas banka nam je blokirala pristup našim pošteno zaradjenim parama i to je sva poenta a ne ko se skim natezo u centralnoj banci.

Morpheus
Gost
Morpheus

Da li ce ikad od vas doci i jedan pozitivan komentar na bilo kojem portalu ili na bilo koju vijest? Po cemu i na osnovu kojeg iskustva ste vi toliko superirno strucniji od drugih da sebi dajete pravo konstantne kritike profesorice?

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Mila K je jedan od poslednjih glasova savjesti i struke u CG. Mislim da treba svaki od CDM citalaca da joj se zahvali za to sto se uopste i osvrce u ovoj bari na stanje u bankarskom sektoru i ekonomiji uopste. Mila K komentarise sustinu, a vecina bjezi od sustine jer suocavanje sa istom znaci suocavanje sa sobom i potvrda… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

A na osnovu cega je to glas razuma kad neko samo negativise? Vecina njenih komentara nema ni 1 cinjenicu nego samo kvalifikative. Nema 1 portala u Cg na kojem ne postavlja cim orije negativne komentare na svaku vijest o vodecim ljudima u finansijskom sektoru (kakvi god oni bili). A na osnovu kojih to referenci??? Taj izgovor ste lagano izbjegli i… Više »

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Magistrirala je ekonomske nauke na University of Michigan u Ann Arburu koji je recimo top 10 u Americi i mozda top 15 u svijetu. Imala je odlicnu poziciju u NBS i bila konsultant svih vaznih medjunarodnih organizacija kod nas . Uz to se edukuje citavo vrijeme i prica o onome sto zna. Za razliku od Zugica koji recimo doktorira na… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

Prvo nije ni blizu a kamoli u top 10 to si skroz proizvoljno rekao! Ajde pokazi listu univrrziteta u svijetu za 2018tu Drugo ne vidim da je to sto je radila kao konsultant ili sto ona po tebi “prica o onome sto zna” neka jaka referenca ! Vecina postova su joj kvalifikativi bez argumenata tipa ovaj oli onaj je neznaven,… Više »

Ekonomista
Gost
Ekonomista

https://ideas.repec.org/top/top.usecondept.html
Evo je 13ti Po Repecu. Tu nedje u rangu sa Ju Di Gijem ili onom Zugicevom

Emil
Gost
Emil

Što Mila ne komentariše samostalno nego nam čita novine koje su drugi objavili. Osim toga nepismeno piše pa je nerazumljiva. Niko ne zna što je htjela reći. Pomiješa babe i žabe.

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Sad će državna pomoć kao i Prvoj banci, red je! Nešto da vrate, nešto da se oprosti!

no1
Gost
no1

Mene zanima ako trpe gradjani i ne mogu da podignu svoj novac, ocemo li mi koji kredit kod iste banke morat vise placat rate ili da ga anuliramo odmasadodma hahahahahaha

Nika vise
Gost
Nika vise

Eto Prva nije

Ivana
Gost
Ivana

Ko je revizor?

Anonimus
Gost
Anonimus

NN izvršioc!

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Revizor je CBCG ( CENTRALNA BANKA CRNE GORE )

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

E cu toliko mjeseci. A veliki klijenti su napustili i pobjegli u druge banke sa svojim parama ima godinu dana. Svi su znali osim da kazem nas obicnih smtrnika da banka je prsla po svim savovima. I drzava je znala i svi sunznali sada samo peru ruke

Pjetro
Gost
Pjetro

ako udjete u druge banke isto cete naci, samo sto dulje smeta nasem gospodaru to je druga prica. Dulje treba si platit kad ti se trazilo. Poljubi ruku gospodaru Dulje:))

Ako ima pravde
Gost
Ako ima pravde

Blokirani su i računi studentima koji žive u drugim gradovima i koji sad ne mogu da plate kiriju,struju,vodu…koji sad ne mogu da kupe hranu za život jer su im računi atlas banke blokirani.Znate kako se ja kao roditelj osećam kad me dete zove iz tudjine i kaže mi da nema para za hranu.Ovog ober bandita Kneževića treba strpat u zatvor… Više »

Nika vise
Gost
Nika vise

Kao I uvijek casni I junacki Crnogorac bijes svoj iskaljuje na posledici a ne na uzroku. Dusko je posledica

freeman
Gost
freeman

Banka je redovno izmirivala sve obaveze prema svim klijentima, dok ovi nijesu odlucili da joj ˝pomognu˝ da ozdravi . Ljepše im je da su rekli odmah, hocemo da je urnisemo, pa da svi znamo da se ne lažemo.

Ako ima pravde
Gost
Ako ima pravde

Ako si nepismen nadji nekog ko je pismen da ti pročita članak i neka ti odmah objasni šta su sve radili poglavica kneževic i njegovi ratnici.I kakve veze ima moj sin koji sedi u drugom gradu i ne može da digne pare koje sam mu uplatio da bi mogao kao student da preživi.

realnost
Gost
realnost

znam samo jedno…nije se placala provizija za uplate na njihov ziro racun
cijena sms za promjene na racunu 50 centi
uvijek para u bankomatu, osim u nk

Send this to a friend