Ekonomija

Atlas grupa podnijela tužbu protiv CBCG

Invest banka Montegero

Atlas grupa podnijela je tužbu Upravnom sudu zbog poništanja rješenja Centralne banke Crne Gore o oduzimanju dozvole za rad i stečaja u IBM banci.

“CBCG i privremena uprava nisu omogućili akcionarima i povjeriocima banke, i pored zvaničnih zahtjeva, uvid u dokumentaciju, čime su onemogućili zainteresovane u postupku da imaju pravičnu mogućnost za osporavanje njihovih akata. To je urađeno namjerno i tendenciozno, sa ciljem da istina vezana za IBM banku ne bi izašla u javnost. Zbog toga će protiv odgovornih lica iz privremene uprave i CBCG biti podnijete krivične prijave”, saopšteno je iz Atlas grupe.

Kako navode, IBM banka je u vrijeme uvođenja privremene uprave raspolagala sa najviše likvidnih sredstava od dobijanja dozvole za rad, što, kako ističu, ukazuje na neopravdanost oduzimanja dozvole i netačnost zaključaka sadržanih u obrazloženju pobijanog rješenja.

Nivo imovine nije bio niži od nivoa obaveza, što je CBCG u rješenjima navela kao razlog za oduzimanje dozvole.CBCG se poslužila neadekvatnim obrazloženjima, u kojima je nejasno i bez ikakvih dodatnih kalkulacija i objašnjenja navela da je imovina banke smanjena za dodatnih osa miliona eura, navodeći da se radi o vrednovanju
akcija koje banka ima u posjedu i o kreditima koji nisu adekvatno obezbijeđeni. Pritom, nijesu naveli o kojim kreditima se radi, niti o kakvim otpisima. Na taj način su izveli netačan zaključak da je imovina  banke niža od obaveza, iako je riječ o skromnih 103.000 eura”, tvrde oni.

Iz Atlas grupe napominju da nijedna od tvrdnji sadržanih u obrazloženju Rješenja, nije tvrđena kao
nepravilnost u posljednjim izvještajima kontrole CBCG, neposredno prije uvođenja privremene uprave.

“To je još jedan od pokazatelja neobjektivnosti i očigledne namjere da se pojedine pozicije imovine banke namjerno potcijene”, dodaju oni.

Ističu da je navodima da vrijednosti akcija nisu valjano prikazane u poslovnim knjigama IBM banke, CBCG pokušala da proizvoljno tumači međunarodne računovodstvene standarde, te je, kako tvrde, dala objašnjenje koje nije u skladu sa bankarskom praksom i tim standardima.

“CBCG je prilikom vrednovanja akcija koristila nominalnu vrijednost, a ne tržišnu. Trežišna vrijednost je apsolutni standard za vrednovanje takvih pozicija banke, o čemu se izjasnila i renomirana revizorska kuća, potvrđujući takav stav. Pozivamo CBCG da se izjasni po kojoj cijeni i kako je Hipotekarna banka vredovala iste te akcije u svojim poslovnim knjigama, te da onda primijeni isti princip na ovu banku”, apeluju iz Atlas grupe.

IBM banka je, kako poručuju, ponudila  CBCG dodatna obezbjeđenja za svoje loše plasmane u iznosu višem od šest miliona eura neposredno prije uvođenja privremene uprave, ali, prema njivoim riječima,  CBCG nije formalno odgovorila na ponudu.

“Ta ponuda je usmeno odbijena, čime je CBCG izabrala da banku gura u stečaj, umjesto da prihvati rješenje koje vodi ozdravljenju.Na taj način CBCG je praktično izbjegla da se izjasni i pogrešno je interpretirala najmanje 14 miliona eura sredstava banke. Na taj način, banku koja je likvidna pokušala je da, koristeći netačne i neprimjerene računovodstveno – analitičke metode, prikaže kao banku sa ozbiljnim problemima kojoj treba oduzeti dozvolu za rad”, zaključili su oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anketa
Gost
Anketa

E moj Kneževiću u početku si mi bio simpatičan al gledajući dublje ko si i šta si i istražujući te, vidim da si jedna 0 ljudska i običan kriminalac i prevarant. Milo je gospodin za tebe. Hvala bogu na google-u. Običan kriminalac.

Ljuta
Gost
Ljuta

A sto si ocekivao kneževiću….jednom u kandje vazda u kandže

Love Supreme
Gost
Love Supreme

Naravno da je podnijela tuzbu, prije svega tuzbu protiv Radoja Zugica za zloupotrebu polozaja. Samo je Atlas grupa treba podnijet pred nekim medjunarodnim sudom jer je nase komplet sudstvo u saci Hobotnice.
Zao mi je samo sluzbenika CBCG koji su stavljali svoje potpise umjesto guvernera, koji ih je izmanipulisao.

Send this to a friend