Ekonomija

Atlas grupa: Podnijeta tužba za zabranu dokapitalizacije Atlas banke po modelu CBCG

Atlas banka

Atlas grupa je saopštila da kompanije u vlasništvu odbjeglog tajkuna Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, ponovo upozoravaju potencijalne investitore da osporavaju i da će osporavati sve dalje aktivnosti Centralne banke Crne Gore i privremene uprave u pravcu dokapitalizacije ili prodaje akcija postojećih akcionara.

“Iskoristićemo sve zakonom dozvoljene mogućnosti za osporavanje takvih odluka ili bilo kakvih drugih aktivnosti usmjerenih na preuzimanje banke”, saopšteno iz Atlas grupe.

Kako navode, privremena upravnica Atlas banke je 07.marta 2019. godine donijela Odluku o emisiji običnih akcija investitorima koji nisu iz redova postojećih akcionara banke.

“Akcionari banke koji su članice Atlas Grupe smatraju da je takva odluka nezakonita. Zato smo podnijeli tužbu Privrednom sudu Crne Gore, sa zahtjevom da donese mjeru privremene zabrane privremenoj upravi Atlas banke da izvrši dokapitalizaciju kojom se krše prava postojećih akcionara nezakonitim postupanjem privremene upravnice Tanje Terić i Centralne banke. Podvlačimo da nam je Atlas banka nezakonito, na veoma grub i nasilan način oduzeta, bez elementarnog poštovanja pravnih i civilizacijskih normi, te da pravi cilj nije zaštita bankarsko-finansijskog sistema, kako oni to predstavljaju, već uništavanje Atlas Grupe u Crnoj Gori i preuzimanje njene značajne imovine i profitabilnih bankarskih operacija”, navode oni.

Prema njihovim tvrdnjama, svaki potencijalni investitor stavlja sebe u kontekst takvih događanja i preuzima ogroman rizik u pogledu realizacije svoje investicije i njene dalje sudbine, posebno u pogledu velikog broja procesa pred domaćim i stranim sudovima koje Atlas Grupa trenutno vodi i planira da otpočne.

“Prije tri sedmice smo se obratili nadležnim institucijama pismom sa predlogom sveobuhvatnog rješenja za nastavak redovnog poslovanja Atlas banke, na koje do danas niko nije odgovorio niti ga je komentarisao. U pismu se jasno navodi da su postojeći akcionari veoma zainteresovani za dokapitalizaciju banke, ali da zbog više učinjenihpropusta i nepravilnosti, kao i zbog nestručnog pristupa celokupnom procesu prinudne uprave, od načina njenog uvođenja, preko poljuljanog imidža banke, pitanja gubitaka koje je napravila privremena uprava, te nejasnog načina izračunavanja potrebnog kapitala, traže prvo da se
razjasne ta pitanja. Potom bi se jasno definisala dalja strategija izlaska iz privremene uprave i poslovanja banke, kao preduslov za dokapitalizaciju”, navode oni u saopštenju.

I pored toga, kako dodaju, privremena uprava i CBCG su odlučili da proglase prethodnu emisiju akcija postojećim akcionarima euspješnom, čime su postupili ignorantski, ne uzimajući u obzir osnovane primjedbe Atlas Grupe na postupak privremene uprave.

“Podvlačimo da su postojeći akcionari zainteresovani ne samo za dokapitalizaciju, već su ponudili i dodatna obezbjeđenja, te jasan stabilizacioni plan i restrukturiranje banke, što je po nama daleko bolje rješenje za sve zainteresovane, a prije svega za deponente i klijente banke. Istovremeno, to je i najracionalnije rješenje sa aspekta javnih finansija”, zaključuju u Atlas grupi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ccc
Gost
Ccc

Kakvo je “poštenje”ovaj Knezevic😂😂😂

Ixox
Gost
Ixox

Vise su dojadili ovi iz Atlas grupe i njihove banke! Konstantno pricaju kako je postupak zbog nelikvidnosti banke uveden mimo zakona, kako su mislili da poprave saldo banke na nacin sto bi se dogovorili sa drzavom za bolnicu meljine kao da je dogovor za meljine bio obavezan od strane vlade a ne ako se strane dogovore. Em su unistili banku,… Više »

komentator
Gost
komentator

Ako je ne dokapitalizuju drugi banka ide u stecaj, ne znam kapiraju li to Dusko i druzina

alo
Gost
alo

Mozda im je to i cilj pa da kupe jeftino imovinu

Send this to a friend