Ekonomija

Austrija podržava Crnu Goru u reformi penzijskog sistema

Austrija ima odličnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, čemu svjedoče i potpisani sporazumi o socijalnom osiguranju, i podržava put razvoja države Crne Gore i reformu njenog penzijskog sistema, kazao je danas direktor Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije, Winfried Pinggera.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Pinggera i ataše za rad, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača u ambasadi Austrije u Beogradu Hiler Oliver boravili su u radnoj posjeti tom resoru i sastali se sa ministrom Kemalom Purišićem i generalnim direktorom Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu Jovom Pajovićem.

“Otvorena pitanja između Crne Gore i Austrije ne postoje, podržavamo vaše napore u sprovođenju reformi i spremni smo da ponudimo ekspertsku pomoć”, kazao je Pinggera.

Purišić se zahvalio delegaciji na posjeti i istakao značaj razmjene iskustava, podsjetivši da su u aprilu ove godine predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje, Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje i centara za socijalni rad posjetili austrijske institucije koje se bave socijalnim osiguranjem.

“Na sastancima su predstavljena iskustva austrijskih nosilaca socijalnog osiguranja u primjeni pravila EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti za svaku pojedinu oblast socijalne sigurnosti. Data su pojašnjenja u vezi sa rješavanjem konkretnih pitanja“, rekao je Purišić.

Posjeta austrijskim institucijama koje se bave socijalnim osiguranjem je, kako je istakao, bila važna prilika za zaposlene u sistemu da nauče na dobrom primjeru kako se koordinira šemama socijalne sigurnosti.

“Zahvalni smo na toj mogućnosti i smatramo da je veoma značajno da nastavimo saradnju u cilju dalje razmjene iskustava i ekspertske pomoći“, dodao je Purišić.

Ministar je naveo i da Crna Gora sa Austrijom ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju koji se kvalitetno primjenjuje i da pored ovog, Crna Gora ima potpisane, odnosno primjenjuje sporazume sa još 16 država EU, kao i 8 drugih država.

“U planu je uskoro potpisivanje sporazuma i sa Rumunijom. Na taj način stvaramo pravne pretpostavke za jačanje socijalne sigurnosti naših građana koji rade i žive u ovim državama”, kazao je Purišić.

Pajović je, pak, kazao da je na predlog predstavnika Generalnog saveza austrijskih nosilaca socijalnog osiguranja dogovoreno da se tokom sljedeće godine održi sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, u vezi sa izmjenom postojećih bilateralnih dvojezičnih obrazaca, a u cilju omogućavanja njihove elektronske razmjene.

„Drago nam je što je Austrija izabrala Crnu Goru među prvim državama van EU sa kojima bi pokrenula ovaj projekat elektronske razmjene dvojezičnih obrazaca“, istakao je Pajović.

Delegacija iz Austrije sastala se i sa direktorom Fonda PIO Duškom Perovićem.

Send this to a friend