Ekonomija

Austrija prepoznaje prilike za investiranje u Crnu Goru

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Kancelarijom za poslove privrede pri Ambasadi Republike Austrije, organizovala je poslovni forum dvije zemlje, iz oblasti komunalne privrede i vodoprivrede. Na forumu su se predstavila vodeća austrijska preduzeća iz oblasti projektovanja, trgovine i izvođenja radova u sektoru voda i otpadnih voda, a tokom B2B razgovora omogućeno je uspostavljanje direktnih kontakata potencijalnih partnera iz dvije države.

Potpredsjednik Privredne komore Danilo Gvozdenović izrazio je uvjerenje da će forum rezultirati saradnjom na konkretnim projektima.

Predstavio je trendove ekonomskog razvoja i investicione potencijale Crne Gore.

“Postoji prostor da robna razmjena između Crne Gore i Austrije bude mnogo veća. Ona je u 2019. iznosila 50 miliona eura”, rekao je on.

Izrazio je očekivanje da će Austrija biti još značajniji spoljnotrgovinski partner naše zemlje.

“Na primorju se realizuju tri velika projekta, tri potpuno nova, turistička, može se reći, grada, kojima je potrebna cjelokupna
komunalna infrastruktura i tu postoji prostor za saradnju sa austrijskim kompanijama iz ove djelatnosti”, rekao je potpredsjednik Komore.

Privredna komora je najbolje mjesto za pokretanje naše privredne misije kazala je, pozdravljajući skup, ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Ana Janković. Zahvalila je Komori za dugogodišnju podršku na jačanju ekonomskih i političkih odnosa dvije zemlje.

“U Crnoj Gori vidimo konkretne šanse za investiranje u privredu, prvenstveno komunalnu i turizam”, navela je ambasadorka, poručivši austrijskim privrednicima da dolaze na pravo mjesto i u pravom trenutku.

Skup je pozdravila i Erika Teoman Brener, trgovinska savjetnica pri ambasadi Republike Austrije.

Projekte u oblasti komunalnih otpadnih voda, vodosnabdijevanja i čvrstog otpada, predstavio je Dragan Asanović, generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj.

On je, između ostalog, kazao da je dužina kanalizacione mreže u Crnoj Gori 916,6 kilometara, te da je ukupna (prosječna) pokrivenost uslugama oko 47 odsto stanovništva.

Asanović je kazao da je u Crnoj Gori 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u funkciji ili probnom radu (Podgorica, Nikšić, Budva, Herceg Novi, Kotor-Tivat, Mojkovac, Žabljak, Šavnik, Pljevlja, Berane), kao i nekoliko manjih koja povremeno rade (Virpazar, Rijeka Crnojević, Jaz, Vranjina). U toku je realizacija ugovora za projektovanje i zgradnju PPOV-a u Andrijevici, Petnjici i Danilovgradu, dok je ugovoren i finansisjki aranžman za izgradnju novog PPOV-a u Podgorici.

“Želimo da u ovoj oblasti ponudimo što kvalitetnije projekte, kako bi investitori našli interes da ih finansiraju”, rekao je Asanović.

On je predstavio ukratko plan upravljanja komunalnim otpadnim vodama u Crnoj Gori do 2035. godine. Od ukupnih sredstava (472 miliona eura), procijenjeni investicioni troškovi izgradnje planiranih PPOV-a iznose 131 milion eura, a za proširenje kanalizacione mreže i povezivanje novih objekata potrebno izdvojiti 212 milliona eura. U periodu do 2022. godine za izgradnju kolektorskih sistema i postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda realizovaće se sredstva u ukupnom iznosu od 104 miliona eura.

Uslijedila je prezentacija austrijskih kompanija Brunnbauer-Armaturen Produktions, Copa Data, Donau Chemie Aktiengesellschaft, Interchem Handels, Microtronics Engineering, M-U-T Maschinen-Umwelttechnik-Transportanlagen, Schiebel Antriebstechnik, Festo Gesellschaft.

Forum je završen bilateralnim razgovorima o mogućnostima partnerstava na konkretnim projektima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Reket će neko ođe da uzme a radnici će sezonski da rade

Podgorica
Gost
Podgorica

A da otvorite neku fabriku da radimo

Send this to a friend