Ekonomija

Auto-put i pruga Bar-Beograd strateški značajni za Crnu Goru i Srbiju

Projekti auto-puta Bar-Boljare-Beograd i željezničke pruge Bar-Vrbnica-Beograd prvi su na listi strateški značajnih i za Crnu Goru i za Srbiju, saopšteno je danas iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, nakon što je u Beogradu održan prvi sastanak Koordinacionog i Operativnog tima na realizaciji infrastrukturnih projekata vlada dvije zemlje.

U Ministarstvu ističu da će se lista značajnih projekata, koja je danas otvorena, po potrebi proširivati i sa ostalim resorima/projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture i usluga.

“Za realizaciju navedenih projekata potrebno je unaprijediti saradnju u cilju osiguranja zajedničkog nastupa prema trećim zainteresovanim stranama-finansijerima, izvođačima radova, konsultantima”, navode u Ministarstvu.

Kako dodaju, predstavnici crnogorske i srpske delegacije su razmijenili detaljne informacije o tekućim i planiranim aktivnostima, a poseban akcenat stavljen je na projekat auto-puta Beograd-Južni Jadran.

“Kolege iz resornog ministarstva Srbije su informisale crnogorsku delegaciju da je u toku izrada i Prostornog plana posebne namjene za regiju u kojoj je planirana trasa auto-puta od Požege do granice sa Crnom Gorom. Takođe, dogovoreno je da do kraja sedmice Operativni timovi elektronski razmijene raspoloživu studijsku i tehničku dokumentaciju, sa fokusom na do sada urađenu projektnu dokumentaciju i podloge na kojima je rađena”, ističe se u saopštenju.

Tokom susreta je razmatrano i kako što kvalitetnije predstaviti projekte, u susret Trećem sastanku ministara saobraćaja Kine i zemalja centralne i Istočne Evrope, koji će se održati 16. i 17. oktobra u Beogradu.

“Cilj Operativnih timova je da do tog perioda obiđu teren, pripreme podlogu i odrede lokacijski tačku spajanja trase auto-puta Beograd-Bar (Južni Jadran) i na taj način se stvore preduslovi za potpisivanje određenog sporazuma za kontaktnu tačku između Crne Gore i Srbije, čime će dodatno otvoriti mogućnosti za prekograničnu saradnju”, naglašavaju u Ministarstvu.

Crnogorsku delegaciju predvodila je državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković, dok su srpsku delegaciju predvodili državni sekretari u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Miodrag Poledica i Aleksandra Damjanović.

Koordinacioni i Operativni tim formirani su u skladu sa Memorandumom o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između vlada Crne Gore i Srbije, koji su 23. jula potpisali ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Srbija je povezana sa Solunom. Auto- put do granice sa Makedonijom je završen. Kroz Makedoniju nije do kraja ali to je to. Srbija se ubrzano povezuje sa Banja Lukom. Autoput Banja Luka, Prnjavor- Doboj je već završen i ide se ka Bijeljini. Od Bijeljine do auto- puta u Kuzminu koji povezuje BG- ZG nema više od 10- 15 km. Srbija… Više »

Velimir
Gost
Velimir

ETO SAD CETNICI,
MANDICU MORA DA JE OVO PLOD TVOGA KUKUMAKANJA I OLAJAVANJA CRNE GORE!

Risto
Gost
Risto

Reče mi jedan dan jedan čoek, da Srbiju osjeća kao fantomski ud. Zna da nijesmo ujedno, ali je osjeća kao svoju…

Cikotickiii
Gost
Cikotickiii

Opusti se mali coveculjku

Send this to a friend