Ekonomija

Auto-put se gradi u interesu svih, ako neko uništava Taru mora biti zaustavljen

Nakon što je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS objavila da je  zbog radova na autoputu i izgradnje mostova Tara 1 i 2, tok Tare promijenjen jer je njeno korito izmješteno, polemika ne jenjava. Glavni pitanje je: Da li je Tara zaista ugrožena i hoće li zbog izmještanja njenog toka “suza Evrope” biti “izbačena” sa liste UNESCO-a.

<<<MANS: Zašto se i dalje kriju ključne informacije o izgradnji autoputa<<<

<<<Radulović: Tara će ostati suza Evrope, izvođač radova biće sankcionisan<<<

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je CdM-u saopštilo nedvosmislen stav.

“Bez obzira na veličinu i tehničku kompleksnost izgradnje projekta auto-puta, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ima nedvosmislen stav prema Izvođaču radova, kao i prema Nadzornom organu za beskompromisno poštovanje primjenjivih propisa, standarda i pravila struke i da se svako nepoštovanje istih, koje za posljedicu mogu imati negativan uticaj na životnu sredinu, mora biti sankcionisano. Snažno posvećeni očuvanju i unapređenju zaštite životne sredine izražavamo uvjerenje da će sve aktivnosti nastaviti odgovorno da se sprovode u skladu sa propisima i dobrom međunarodnom praksom i standardima. Projekat auto-puta Bar-Boljare realizuje se u interesu svih građana Crne Gore, kao podsticaj razvoju crnogorske privrede i cijele države”, kažu u Ministarstva za CdM.

Jasno napominju da je pitanje zaštite životne sredine u realizaciji infrastrukturnih projekata jedno od ključnih pitanja koje se tretira sa posebnom pažnjom, pa je i takav tretman osiguran kod realizacije dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, zbog čega Ministarstvo saobraćaja i pomorstva povodom medijskih navoda o uticaju radova na izgradnji dionice auto-puta Bar-Boljare na rijeku Taru želi da upozna javnost sa nespornim činjenicama.

“Na lokalitetu Mateševa, pored realizacije projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo realizuje se i Projekat regulacije rijeke Tare, koji nije u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, i u vezi sa kojim ne raspolažemo sa relevantnim informacijama, te ćemo se u nastavku osvrnuti isključivo na projekat autoputa. Odnosno, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije naručilac, niti je u posjedu tehničke dokumentacije koja se odnosi naregulaciju rijeke Tare na osnovu kojega se vrše radovi na regulacije ove rijeke”, kažu u resoru Osmana Nurkovića.

Kako ističu u izjavi za CdM, državna komisija za reviziju tehničke dokumentacije za dionicu Smokovac-Mateševo auto-puta Bar-Boljare nije obavljala reviziju tehničke dokumentacije ovog projekta, a nadzor nad izvođenjem ovih radova ne radi nadzorni organ (francusko-italijanski konzorcijum Ingerop – Geodata) koji je angažovalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za stručni nadzor nad projektovanjem i izvođenjem radova na dionici Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare.

Što se tiče izvođenja radova na petlji Mateševo, kao i u neposrednoj zoni petlje, kao dijelu dionice Smokovac-Mateševo auto-puta Bar-Boljare, iz ovog resora poručuju da je bitno ukazati na nekoliko stvari.

“Radovi se izvode na osnovu odobrenog Glavnog projekta i u skladu sa Građevinskom dozvolom za izgradnju pod-dionice 4.4.1.-građevinski radovi na mostovima Tara 1 i Tara 2, tunelu Mateševo i petlji Mateševo sa pripadajućim dijelovima otvorene trase, autoputa Bar-Boljare (dionica Smokovac-Mateševo), broj: UPI 1054-431/10 od 23.6.2017. godine. Sastavni dio predmetne dozvole, u skladu sa zakonom, su i Rješenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja-Uprava za vode, kojim se izdaje vodna saglasnost na Glavni projekat za ovu pod-dionicu, broj: 060-327/17-02012-93 od 30.5.2017. godine, kao i Rješenje Agencije za zaštitu životne sredine kojim se daje saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju autoputa (dionica Smokovac-Mateševo), broj: UPI-1567/46 od 21.12.2015. godine. Stručni nadzor nad izvođenjem radova na ovom lokalitetu, kao i duž cijele trase autoputa, radi imenovani nadzorni organ, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop-Geodata, koji kontroliše da li se radovi izvode u skladu sa Glavnim projektom, kao i nizom prateće tehničke dokumentacije kojom je definisana metodologija izvođenja radova. Pored ugovorne i zakonske nadležnosti nadzornog organa, u kontroli izvođenja radova značajnu ulogu imaju i nadležne inspekcijske službe”, poručuju iz Ministarstva.

Uzimajući ovo u obzir, oni tvrde da je jasno da se radovi na auto-putu izvode u skladu sa Glavnim projektom koji je odobrila Državna komisija za reviziju tehničke dokumentacije, odnosno da je za njega izdata Građevinska dozvola čiji sastavni dio su i potrebne saglasnosti nadležnih organa, te da stručni nadzor nad radovima u skladu sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare i propisima Crne Gore, preko renomiranih domaćih i međunarodnih eksperata, obavlja međunarodni nadzorni organ, konzorcijum Ingerop-Geodata, kao i da je na terenu redovno prisustvo nadležnih inspekcijskih organa, koji shodno svojim ovlašćenjima preduzimaju odgovarajuće zakonom propisane mjere”, zaklučuju u izjavi za CdM iz MInistarstva saobraćaja i pomorstva.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Monteput
Gost
Monteput

Ovi sto ih pominjete da su zaduzeni za strucni nadzor ne da pojma nemaju o nicemu nego neka im neka organizacija pogleda platne liste a vrlo rijetko koji ima tamo ispod pet hiljada eura zaradumjesecno a svi su na pinjatu kuci u Podgoricu i ne mlatite da su medjunarodni eksperti.Ajmo istrazivacki novinari poglrdajte je li ovo istina .Bahatost za tolike… Više »

Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

“Snažno posvećeni očuvanju i unapređenju zaštite životne sredine ” kazu iz Ministarstva ……. pa ovi se bas sprdaju narodu sa ovako nebuloznim izjavama … a pogotovo iz ovog Ministarstva – beton beton – su za ocuvanje prirode i zivotne sredine .

Marko
Gost
Marko

A đe je Uprava za zastitu kulturnih dobara????? Ili se bavi samo sa crkvama? Mozda grijesim ili….

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Ajde sto se cudite Tari pa oni kroz prozor kancelarija ne vide Goricu i Ljubovic koji su tzv. Park sume kako se ubrzano betoniraju. A kamoli tamo neku Taru…Kotor, Skadarsko,,Prokletije ili Durmitor.

Nikola
Gost
Nikola

Znaci mogu da uniste nacionalni park pa sram vas bilo

Bakile
Gost
Bakile

Platite Kineze za ovo dobro. Odlican posao. Samo tako nastavite. Durmitor je sljedeci, razorite ga do zemlje. Pa onda Skadarsko jezero. Izorite dno jezera. Ajmo braco Kinezi i DPS. Zajednickim snagama u unistavanje.

Jopetja
Gost
Jopetja

“Ucinjenom poslu mane nema” svirajre vi u diple kao i svi problemi kod nas se resavaju kad se dijete rodi.Taj auto put ce na kraj sluziti da se nasi manijaci sa autima utrkuju sa bijesnim azdajama unistavajuci i sebi i drugima zivote.Svi normalni ce vec od pocetka nove godine torbu na ledja i pravac Deutschland ako je ko ostao.Jedina nada… Više »

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Ma graditelju iz Kine su oslobođeni poreza i čeka sve ne, dočekani ka oslobodioci 1941, a oni ovđje zarađuju pare isto kao na bilo koji drugi poaai po svijetu i još malo malo panešto unište i ne ooštuju puno zakona i propisa koji bi ih bilo de drugo i te kako koštali. I još će da naplate onij 100 mil… Više »

mirko nk
Gost
mirko nk

Baš lijepo. Ovi iz ministarstva se opravdaše, svi rade dobro svoj posao a iz snimka se jasno vidi ugroženost ovog bisera Evrope. Još jedna od mnogih nelogičnosti u našoj državi.

Gruja
Gost
Gruja

Tara se mora zaštititi, i očuvati ekološka Crna Gora. Tara je postala zaštitni znak Crne Gore, po njoj se Crna Gora prepoznaje širom planete.

Stari
Gost
Stari

Nadlezne inspekcije nije sala

Opasanica
Gost
Opasanica

U objasnjenju nadleznog ministarstva nema nijednog argumenta koji ide u prilog tome da se navedenim radovima ne narusava okolina, rijeka tara, sela i imanja uz taru. Nekoliko veoma lijepih sela od veruse prema matesevu je zbrisano. Ovo sto se navodi od strane ministarstva je cista birokratija kojom se ne dokazuje i ne garantuje nista, naprotiv. Birokratske procedure su samo model… Više »

Mario
Gost
Mario

Ma dobro je to samo da mi dzadu napravimo lako je za te rijeke ne sjekirajte nas vikendom..hvala vladi sto je ovako dobro zastitila Taru nekad suzu a sad brlog evrope..hvala sto su je onako dobro zasticivali od eksploatacije sljunka zadnje 20 godina..bas vam hvala evo opet javno kazem od sad vas 100% glasam da ucestvujem u zalost…

Velimir
Gost
Velimir

PA KO MOZE VISE ZLA NANIJETI SVOJIM JEZIKOM OD VANJE CALOVIC,
KO JE TA OSOBA,
ZA KOGA RADI,KOGA ONA PREDSTAVLJA????

Mario
Gost
Mario

Da ona je neprijatelj drzave jer ukazuje na lopovluk i probleme..

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

Tako je, Mario, prave patriote ćute i trpe. Eventualno pljuju po svima što drugačije misle.

Ćotek
Gost
Ćotek

Te tvoje ne predstavlja. Vanja je 💪🏻💪🏻💪🏻

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Sendvič još nisi doručkovao a več podriguješ.

Krivu Drinu
Gost
Krivu Drinu

Za tebe, mene, Crnu Goru i sve njene gradjane nego nemas ti dometa da dobacis do sustine

Send this to a friend