Ekonomija

Bajraktari: Što prije zaustaviti ekonomsku diskriminaciju manjina

Iako su danas nekima, kako iz DPS-a, tako i iz nacionalnih partija, puna usta da su prava manjina na najvišem nivou i da su upravo oni zaslužni za takvo dostignuće, životni standard, ekonomska prava i ulaganja na područjama gdje manjine žive ih demantuju, saopštio je član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA Omer Bajraktari.

Kako je kazao, razlozi za diskriminaciju su brojni, ali ih sve objedinjava ekonomski karakter.

“Simbol takve ekonomske diskriminacije jeste Ulcinj, koji je, prema resursima, najbogatija opština, ali je, zahvaljujući politici DPS-a i nesebičnoj podršci albanskih partija zbog ličnih interesa, danas najsiromašnija opština na primorju i opština sa najnižom prosječnom platom i jednom od najvećih stopa nezaposlenosti”, istakao je Bajraktari.

Prema njegovim riječima, pred novom vladom je prilično lak zadatak da se na uspješan način pozabavi tim pitanjem, jer su, kako tvrdi, uzroci ovih problema odavno jasni svakom građaninu.

“Uzroci ekonomske diskriminacije su bili rješivi u svakom momentu, ali je uvijek falilo političke volje, zato smo i tvrdili da bez krupnih političkih promjena nema rješavanja ekonomskih i životnih problema u područjima gdje žive manjine”, smatra Bajraktari.

Po njegovom mišljenju, nova vlada u kratkom vremenskom periodu treba da donese nekoliko odluka o domenu velikih nepravdi, zbog kojih, kako kaže, trpe građani ovih područja, ali i čitava Crna Gora.

“Prije svega mislim na Solanu, odnosno na rješavanja pitanja vlasništva, kako bi se Solana konačno mogla valorizovati u skladu sa Studijom zaštite i u saradnji sa međunarodnim partnerima koji su nesebično pomogli da se taj jedinstveni lokalitet sačuva. Takođe, treba, u što kraćem roku, početi proces povraćaja maslinade u Valdanosu građanima i vjerskim zajednicama, jer to predstavlja jednu veliku nepravdu prema građanima Ulcinja, za čije rješenje nije bilo političke volje”, naveo je član Glavnog odbora URA.

Bajraktari je istakao da je još jedan od simbola ekonomske diskriminacije i Morsko dobro, institucija koja, kako napominje, s pravom nosi epitet Morsko zlo.

,,Iako su godinama naplaćivane milionske sume od građana i privrednika Ulcinja, ova institucija nije izvršila gotovo nijednu funkcionalnu kapitalnu investiciju. Zahvaljujući njoj, Ulcinj je jedina opština u Crnoj Gori bez marine. Zato je potrebna i reorganizacija te institucije, ali i promjena određenih zakona kako bi i rad Morskog dobra bio pravičan i isti prema svima”.

Ulaganja u infrastrukturne projekte u ovim područjama treba takođe da budu na mnogo većem nivou, napominje Omer Bajraktari.

,,Kako u održavanju postojeće infrastructure, tako i u pogledu novih putnih pravaca i infrastrukturnih objekata iz domena obrazovanja, ali i drugih institucija”.

Bajraktari smatra i da je, iako brojčano nije potrebno, neophodno da i manjinske stranke budu dio nove vlade, kako bi ta vlada bila i bolja i stabilnija i otvorenija prema svima.

“Siguran sam da bi nova vlada i bez njihovog učešća radila na rješavanju ovih problema koje sam pomenuo, ali, ipak, njima je mjesto u vladi koja ima volje da rješava probleme za koje DPS nije imao volje 30 godina. Takođe, siguran sam da nova vlada ne bi udarila na temelje decentralizacije i funkcionisanja lokalne samouprave kako je to uradio DPS sa Zakonom o planiranju prostora. Taj Zakon je usvojen, iako je u suprotnosti sa svim programima svih nacionalnih partija, ali, ipak, njegovo donošenje nije imalo nikakvih političkih posljedica”, zaključio je Bajraktari.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
ok coralSovaCrni panterBozidarBudimo realni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ok coral
Gost
ok coral

auuu sto su se razgalamili !!

Sova
Gost
Sova

Omere, nijesi više opozicija, ne zaboravi to. Sad moraš da pričaš drugačije: prethodna vlada je ostavila praznu kasu… sve je pokrala prethodna vlada… pogledaj malo program RTS-a i Pinka. Vidi kako to radi Vučić. Krivokapić je već počeo. Nemojte da kasnite. Nije, valjda, četnik napredniji od vas. Pazi šta pričaš.

Crni panter
Gost
Crni panter

E ova vlada ce vam jako pomoci.Oni prosto obozavaju manjine narocito skupina oko DF…Nego jel Daka ubjedio Dritana? Nedaj Boze da ispane da je podmicen….

Bozidar
Gost
Bozidar

Tako je nova demokratska vlada treba spriječiti i zauastaviti opću i ekonomsku diskriminaciju manjina u CG a naroćito se to odnosi na Albansku manjinu i zato im je potrebno u najmanju ruku dati široku autonomiju da bi mogli sami upravljati na svojim prostorima.

Tivat
Gost
Tivat

Gladam DPS, ali u ovome podržavam Barjaktarija. I još bih dodao uplatu, uz dozvolu za gradnju, za izgradnju Regionalnog vodovoda, koji je završen i već 5 godina i radi kao samostalna, profitabilna firma.

Prč
Gost
Prč

Kome je ti manja plata za ro sto je pripadnik manjine ajde jedan primjer nadjite.sto trujete ovaj narod i podpirujete nacionalizam a puna vam usta demokratije.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Прочитај чланак друже. По наслову би и ја такав коментар као ти ставио. И размисли о прочитаном.

Niksic
Gost
Niksic

Vi manjine ste zastoceni kao bijeli medjedi

Send this to a friend