Ekonomija

Banka ne može da naplaćuje troškove odlaganja otplate kredita

Žugić

Prema preliminarnim podacima kojima raspolaže Centralna banka, više od 40.000 korisnika kredita je do sada predalo inicijativu banakama za korišćenje prava na moratorijum, saopštio je guverner Centralne banke CBCG Radoje Žugić u intervjuu za Bankar.me.

On je objasnio da će CBCG sa preciznim podacima raspolagati nakon prvog izvještaja banaka koji će biti dostavljen najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Kako je dodao, imajući u vidu ukupan broj korisnika kredita fizičkih lica u odnosu na pravna lica, a sa druge strane ukupan broj korisnika kredita koji su dosad prijavili za korišćenje prava na moratorijum, očigledno je da se u većem broju prijavljuju fizička lica.

“Banka od korisnika kredita ne može zahtijevati, niti naplaćivati nadoknadu bilo kojih administrativnih troškova u vezi sa korišćenjem moratorijuma, uključujući bilo koje troškove eventualnog aneksiranja ugovora o kolateralima. Navedeno podrazumijeva da banka ne može od korisnika kredita zahtijevati da snosi bilo kakav dodatni trošak vezan za produžetak važenja ugovora o kolateralu ili polise osiguranja kojom se osigurava život korisnika kredita ili založena imovina koja služi kao kolateral”, kazao je Žugić.

Istakao je i da je, u slučaju da banka odluči da ne izvrši produženje ugovora o kolateralu, uključujući polisu osiguranja, da ne bi sama snosila dodatni trošak, sav rizik neusaglašenosti trajanja ugovora o kreditu i ugovora o kolateralu na strani banke.

“Suština odredbi Odluke o privremenim mjerama u dijelu aneksiranja ugovora o koleteralima nije da se navedene radnje zabrane, već da korisnik kredita ne može snositi nikakav eventualni trošak u vezi s tim, kao npr. trošak notarske ovjere ugovora. Apsolutno se podrazumijeva da će svaka banka zahtijevati od korisnika kredita da, ukoliko je ugovor o kolateralu struktuiran na način da definiše njegovo važenje do određenog datuma, a ne konačne otplate potraživanja po osnovu kredita, potpiše produženje ugovora o kolateralu na način da bude usaglašen sa ugovorenom dinamikom otplate kredita, odnosno njegove konačne otplate, ali bez prebacivanja eventualnog troška aneksiranja na korisnika kredita”, objasnio je Žugić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NADA
Gost
NADA

Banke trebaju same da ne odbijaju kredite a ne sirotinja da ih Moli sramotno oni imaju velikim ciframa plate a penzioner i radnik par stoja SRAMOTA sta je ko ima snjima dopisivati u ovakvoj situaciji i jos prijete oni ce ovo ili ono VELIMO SRAMOTA

Bnjj
Gost
Bnjj

Zašto ne kažnjavate banke

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

banke su vlasnici planete.
kazni ti vlasnika firme u koju radiš.

Majkl
Gost
Majkl

Tebi da vjerujemo ?

Petar
Gost
Petar

Vi se s nama sprdate guverneru, no neka kad Vam moze bit’

Staxe
Gost
Staxe

Đe ovaj živi i da li je moguće da neko vjeruje u onu njegovu priču kad svaka banka naplaćuje kamatu za ovaj period…i

Serdar
Gost
Serdar

Eh kako bi dobro bilo da možemo da bojkotujemo ove lopovske banke. Neka im onda Žugić pronalazi klijente. Sve prevaranti gori od gorega.Njima je dobro, plate im u hiljadama a nama sirotinji najviše par stotina .I ne samo to oni imaju ekstra povoljnosti na kredite po minimalnim kamatama na tako velike plate a obični smrtnici plaćaju sve .

Bezobraza
Gost
Bezobraza

Nije, nego,… U stvari, poenta priče je ,… Izgubljen u prevodu,…
Mi ćemo i dalje uzimati kredite, jer moramo,…
A to njima odgovara,… Držanje na uzicu…

SAMO MIRNO
Gost
SAMO MIRNO

SITNIJE CILE SITNIJE POKAZI MI NAJBITNIJE 🎵🎶
BUM CILE BUM

SAMO MIRNO
Gost
SAMO MIRNO

NAPUNI CASE LJEPOTO LIJEPA NEK SE JUNACI NAPIJU 🎵🎶🎶🎵

PG081
Gost
PG081

Na tebe se oslonit’ ka’ na koru od banane moj guverneru

40 dana D jaje
Gost
40 dana D jaje

Sve je super. ………

Posrani bankar
Gost
Posrani bankar

Jako glupo što je narod prvi dan pohrlio da uzme moratorijum! Pare će da spiskaju na gluposti, platiće Banci više kamate, DOĆI ĆE MNOHO TEŠKI DANI I OVU OPCIJU JE TREBALO ČUVATI ZA TADA

pici zavrsavaj
Gost
pici zavrsavaj

sta to pricas jadan nebio koje pare?

alo
Gost
alo

Los heroin, nikakav

Nagual
Gost
Nagual

Zavrsio nam da neplacamo 3 eura neke administrativne takse, a natovario nam po 200 ili 300 eura, kako kome, da placamo ekstra profit bankama zbog odlaganja.. Nemojte nas vise branit ovako kumim vas Bogom

alo
Gost
alo

Za stambene kredite taj dodatak zbog moratorijuma ide i preko 1000 eura

Eto tako
Gost
Eto tako

Na ratu od 310.15 eura za tri mjeseca odlaganja placacu 6.3 eura vise jos 110 rata sto ispada za 930.45 eura placam kamate 693 eura.

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Odmori malo… 😂😂😂

Svarc
Gost
Svarc

Gospodine Zugicu pricao si o kamatama, da ne biti obracunate,to je sustina, a ne neke mostarske gluposti i administrativni troskove, to se podrazumevalo.Zamolio bih sve da pronadju njegove izjave,od pocetka pa do sada.

Svarc
Gost
Svarc

Gospodine Zugicu pricao si o kamatama, da nece biti obracunate,to je sustina, a ne neke nostarske gluposti i administrativni troskove, to se podrazumevalo.Zamolio bih sve da pronadju njegove izjave,od pocetka pa do sada.

Papaya
Gost
Papaya

dje bajo

SAMO MIRNO
Gost
SAMO MIRNO

I KAD ZADNJI BROD NAM ODE 🎵🎶🎶🎶

Hogar
Gost
Hogar

Mi smo generalno glup narod, ne kapiramo osnovne stvari evo mjesec dana covjek pokusava da ih rasclani za svaciji sklop mozga.

Crnogorac 101%
Gost
Crnogorac 101%

Pricaj u svoie ime, ti ako si tuka i ides za ovakvima kao brav to je tvoj problem, najvise mi se svidja kad takvi kao ti zaljubljeno gledaju u ovoga i ovakve cak i kad lazu i pravdaju im sve.
Vrati od pocetka pricu Zugica i bice ti jasno, on pojma nema, u dilu je sa bankama, obmanuo je narod.

SAMO MIRNO
Gost
SAMO MIRNO

🎶🎶🎶🎶🎶CUVAJ SE ONOGA STO NA GLAS SE KUNE A IZA LUDJA SVE IZBRISE…SAMO NAS NEBO RASTAVIT MOZE I NISTA VISE I NISTA VISE 🎵🎶🎶🎶🎶🎶

Trefpik
Gost
Trefpik

Da ima ista ljudsko u tebi, trebao si ostavku da podneses

Mitar
Gost
Mitar

Kad progovori meni banka zaracuna novi trosak..

Ivan Sekulović
Gost
Ivan Sekulović

Zugiću,misliš li da ti narod više vjeruje?

Vaše ime
Gost
Vaše ime

opet će ovaj Žugić da zbuni narod

Pišonja i Žuga
Gost
Pišonja i Žuga

Neće se Žuga izgubiti, ne bojte se.

Petar
Gost
Petar

Ovo isto kao u Srbiji, kao da se kopiraju. Srećom radi se o malim iznosima inače bi bila pobuna. Nakon tri mjeseca pauze rata će mi umjesto 142 biti 145 EUra

alo
Gost
alo

Mozda tebi, drugacije je onima koji imaju stambene kredite i po tri puta vece rate nego tri. Nekima su rate uvecane i po 7-8 eura i za cak preko 1300 eura ukupno dodatno na kredit

Kokot
Gost
Kokot

Ukratko banka će naplaćivati kamatu za ove tri mjeseca ali ne i novi ugovor koji je 3 eura.Smiješno.

Supersonic C400
Gost
Supersonic C400

Netacno, banka mora da pokrije i troskove produzenja polise osiguranja, produzenje ugovora o kolatetalu, sto je mnogo vise od 3 eura. Kamata ti pise u ugovoru, ne moze niko da zabrani njegovu naplatu osim da neko subvencionira, poput Min Fin.

MAX
Gost
MAX

Radi se o kreditima kojima je uspostavljena hipoteka na nekoj nepokretnosti. Svakim Ugovorom o hipoteci ili Zaloznom izjavom koja se pravi kod notara u formi notarskog zapisa odredjen je rok otplate kredita i sad ce morati Aneksom tog ugovora da se produzi, a to ipak kosta malo vise od obicne ovjere. I to banka nece naplatiti korisniku kredita, vec ce… Više »

Samo realno
Gost
Samo realno

Ne znam zasto se poteze ovo pitanje….kad ne postoji gradjanin, koji do sada sam sebe nije otezao na nacin sto je vise puta refinansirao kredit, i vise ni sam ne zna koliko placa ratu! I nikada necemo izaci iz zacaranog kruga dugovanja

Nikad_Dosta_
Gost
Nikad_Dosta_

Nije 3 eur nego mnogo vise i zavisi od iznosa kredita, a trosak ide bankama. Banke u redovnoj proceduri naplacuju naknadu za anex ugovora o kreditu, a u ovom slucaju su se odrekle tog prihoda. Pored ovoga, klijenti banaka ne placaju obaveze narednih 90 dana. Zatim, u tom periodu nema pokretanja prinudne naplate za klijente koji su vec bili u… Više »

oooo
Gost
oooo

Tacno tako. Uostalom svako je pametan na svoj nacin pa neka sjedne i izracuna. Meni se isplati jer cu na prvu cijelu platu otplatit jedan mali kredit a ostatak kredita tj rate ce mi bit vece za 4 eura sto i nije mnogo d obzirom da cu tri mjeseca primat cijelu platu u ovakvoj situaciji. Banke zive od kamata to… Više »

Send this to a friend