Ekonomija

Banke će klijentima morati da dostave spisak: Na vidjelo sve provizije

Ilustracija

Banke će ubuduće klijentima morati unaprijed da dostave spisak naknada sa tarifama koje naplaćuju prilikom otvaranja i zatvaranja računa, podizanja gotovine, plaćanja, prebacivanja novca… Najmanje jednom godišnje moraće besplatno klijentu da dostave izvještaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa računom za plaćanje, piše Pobjeda.

To je, između ostalog, predviđeno nacrtom zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, koji je protekle sedmice u formi radne verzije usvojio Savjet CBCG i proslijedio Ministarstvu finansija.

O ovom i nacrtu zakona o međubankarskim naknadama i pravilima poslovanja sa platnim karticama javna rasprava je počela juče i trajaće do 20. januara naredne godine. Podsjetimo da su banke za pola tekuće godine od naknada i provizija uzele 19 miliona eura.

Kako je Pobjeda već objavila nacrtom zakona o međubankarskim naknadama, CBCG je predložila da zakonski limit za transakciju debitnom karticom od 0,2 odsto, a kreditnom 0,3 odsto vrijednosti transakcije, što je do deset puta manje od važeće tarife. Iz CBCG su se odlučili na ovaj potez nakon analiza koje su pokazale da razlike u međubankarskim naknadama i njihova visina negativno utiču na potrošače i trgovce, a potrošači nijesu ni upoznati s njima.

Predloženim rješenjima, kazali su našoj redakciji iz CBCG, povećaće se nivo zaštite potrošača tako što će se povećati transparentnost i uporedivost naknada.

“Banke će biti dužne da u predugovornoj fazi potrošaču dostave poseban dokument, odnosno pregled usluga i naknada. Spisak treba da sadrži usluge sa liste najreprezentativnijih povezanih sa računom za plaćanje koje banka nudi, kao i podatke o pojedinačnoj naknadi za svaku uslugu. Banke će biti obavezne da koriste standardizovane nazive usluga čime će se potrošaču olakšati upoređivanje sa drugim bankama”,  pojašnjavaju iz CBCG.

Banka će biti obavezna da potrošaču najmanje jednom godišnje i bez naknade dostavi izvještaj o svim naplaćenim naknadama.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ida
Gost
Ida

Ni ovo nije neko ohrabrenje. Banke šišaju kako žele. Ošišani nemaju izbora, moraju da ćute

ND
Gost
ND

Ispravno!

Mila K
Gost
Mila K

konačno koristan tekst o nečemu o čemu banke ćute
hvala, mada je još rano za bilo kakvu realnu nadu imajući u vidu kakao bankari kriju svoje neznanje i nepoštovanje svojih klijenata

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Ovo je korak naprijed za cio sistem i za one bolje u njemu da se jasno izdvoje. Za troškove povezane s računom će biti primjena 12 mjeseci nakon stupanja na snagu, a za provizije na trgovinu karticama koje su se naplaćivale od trgovaca je primjena nakon 24 mjeseca. Sve je ovo uslov iz EU pridruživanja

Sjever
Gost
Sjever

Stvarno deru sa provizijama, ove godine su od mene uzeli 4000 eura.

Lipovo
Gost
Lipovo

Banke se ponašaju isto kao i EPCG,ili obrnuto, sve njihove radne vratolomije ili obaveze pretočene su na klijenta/potrošača, a oni dodju kao neka Agencija za slučajno posredovanje i ,,reketiranje,,.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Licimo na one gnuove koje idu krokodilima u celjusti. Nista ne mozes da platis nego preko banke, a oni te oderu provizijama. Isto tako i sa notarima. Nikad mi nece biti jasno zasto tarifa zavisi od vrijednosti nepokretnosti. Posao i odgovornost su isti ali je velika razlika pazaris li nesto od 20.000 ili 100.000 €.

SWIFT
Gost
SWIFT

Nacerajte ih da objave cijene usluga transfera novca iz inostranstva na devizni racun. Ne interesuje me sto su korespodentske banke posrednik u transferu. Ja ne biram preko koga ce moja banka da radi nego banka sama….. A pare su moj.

Eto tako
Gost
Eto tako

Daleko im lijepa kuća. Što mogu da uradim svojim parama, to ću i da uradim. Nemam karticu, da se ne opustim. Nemam štednju u banci, da ne moram da objašnjavam za šta mi trebaju pare.

mimo
Gost
mimo

Sve je to super dok ne pozelis da radis nesto privatno. Onda ti zatreba novac, a ako cekas da ustedis, to ce biti vrlo tesko…

Eto tako
Gost
Eto tako

Privatnik sam. Sasvim uredno mogu bez njih. Savjet: sarađuj sa kolegama, ne kopajte oči jedni drugima.

Send this to a friend