Ekonomija

Bar-Boljare: Od kraja juna punom parom na čitavoj trasi

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva poslalo je juče zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za poddionicu 1.1.1. Na ovoj poddionici priritetne trase auto-puta Bar-Boljare biće izgrađen tunel Suka sa pripadajućim dijelom otvorene trase, pišu Dnevne novine.

Sa izvođačem radova, kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation, na realizaciji projekta gradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač- Mateševo zaključen je Ugovor o projektovanju i izgradnji, na bazi FIDIC-ove Žute knjige.

“Od datuma početka radova do konstituisanja nove Vlade u novembru 2016. godine, izdato je pet građevinskih dozvola, a od tada do danas još sedam. Za tri su podnešeni zahtjevi za izdavanje građevinske dozvole”, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Kako tvrde u Ministarstvu, u najkraćem roku očekuje se podnošenje zahtjeva za izdavanje i preostale četiri građevinske dozvole.

“Projekti su pozitivno revidovani, pa se brzo očekuje podnošenje zahtjeva za dozvole. Imajući u vidu prethodno navedeno, realno je očekivati da do kraja juna budu izdate sve građevinske dozvole, ukupno njih 19”, objasnili su u Ministarstvu.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predalo je nedavno zahtjev za izdavanje građevinske dozovole za poddionicu 4.1 prioritetne trase auto-puta Bar-Boljare. Na pomenutoj poddionici biće izgrađeno ukupno šest mostova: “Uvač 1”, “Uvač 2”, “Uvač 3”, “Uvač 4”, zatim “Pajkov vir” i “Čestogaz”, pišu Dnevne novine.

Pored mostova, na poddionici 4.1, odmah nakon dobijanja građevinske dozvole od Ministarstva održivog razvoja i turizma, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, počeće gradnju i tunela “Vitanovice”, “Zećka” i “Pajkov vir”. Osim mostova i tunela, na ovom dijelu prioritetne dionice biće izgrađen i dio otvorene trase.

Prošle nedjelje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva zatražilo je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za poddionicu 4.4.1.

Na tom dijelu auto-puta biće izgrađeni mostovi “Tara 1” i “Tara 2”, tunel “Mateševo”, zatim petlja na Mateševu, kao i pripadajući djelovi otvorene trase.

Dinamika radova

Prema saznanjima Dnevnih novina, Ministarstvo održivog razvoja i turizma po ubrzanoj proceduri će izdati građevinske dozvole, što će znatno povećati dinamiku radova na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac-Uvač-Mateševo.

Dinamika radova na prioritetnoj dionici krajem juna biće podignuta na viši nivo, kada će nakon što budu izdate sve građevinske dozvole, početi radovi na svakom dijelu prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare.

Kako saznaju Dnevne novine, sa dobijanjem svih dozvola, na prvoj dionici biće upošljeno još radnika koji će u tri smjene raditi kako bi projekat bio završen u predviđenom roku, odnosno 11. maja 2019. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Nema od toga ništa.
Put od Boljara ka granici sa Crnom Gorom se nikad neće početi graditi iz jedinog razloga što bi to bila promašena investicija.
Ovo je samo za političku upotrebu, a politika i ekonomija nemaju puno veze.
Bila bi to promašena investicija jer bi se tim autoputem jedva ko kretao, slabo ko iz Srbije ide u Crnu Goru.

v vv v
Gost
v vv v

ko zna sto se ovamo radi…..

Piroska
Gost
Piroska

Ako ja budem Premijer uzet cu kredit 20 milijardi eura i graditi 3 nova auto-puta: Podgorica-Boan , Podgorica-Zupa Niksicka i Podgorica-Bate Cevske,…..a nove generacije neka to vracaju narednih 200-300 godina,…..ali ja cu biti KRALJ!!!

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Nije to loše ali dje vode ti auto putevi? ?????

Mrgud
Gost
Mrgud

Na cemu si?

Piroska
Gost
Piroska

Dragi Mrgude, Crna Gora je 2007. bila duzna 600 miliona eura. Sada smo duzni 2,56 milijardi, 770 miliona nenaplacenog poreskog duga, 1 milijarda za auto-put, 150 miliona dugovi opstina, 180 miliona drzavnih garancija koje se svakog trenutka mogu aktivirati, od 2019. do 2021. se moramo zaduziti oko 2 milijarde eura jer dospijevaju kamate na prethodno uzete kredite i moraju se… Više »

sleep heart
Gost
sleep heart

Ovim kinezima treba dati i raskrsnice da rade po Podgorici

moj Format
Gost
moj Format

sećam se kako su prije usvajanja ponude ovdje pljuvali kako nikad neće biti autoputa .I tada sam pisao da ete vidjet da će biti autoputa.samo tako dalje imat ćemo zadnji na Balkanu Autoput ali je važno šta će nam donijeti i korist od njega.i ja mislim će posle toga i ostali djelovi autoputa biti završeni brzo

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Brovo, oce li bit prije roka?

v vv v
Gost
v vv v

oce,i svima gradjanima se daje po 200e

Send this to a friend