Ekonomija

Bečić: Priča o davanju u zakup aerodroma pokazuje stvarni karakter ove vlasti

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, u prisustvu potpredsjednika Vladimira Matinovića i generalnog sekretara Demokrata, Borisa Bogdanovića,  boravio je u radnoj posjeti Kolašinu, gdje se sastao sa aktivistima Opštinske organizacije  Demokrata iz tog grada.

Predsjednik Demokrata se osvrnuo na najnoviju izjavu ministra saobraćaja, Osmana Nurkovića,  u predvečerju godišnjih odmora o davanju crnogorskih aerodroma u Podgorici i Tivtu na koncesiju. Kako je saopštio,  ovakav potez “očito predstavlja uvertiru za dugo najavljivanu operu, kada je po srijedi sudbina i ovog državnog dobra.

<<<Ko će gazdovati crnogorskim aerodromima?<<<

“Sjećamo se, ne tako davno, ugovora o dugoročnom zakupu najljepših djelova naše obale koji su imali klasične elemente kupoprodajnih ugovora. Logika da će neko sa strane bolje upravljati našim dobrom je očito pokazatelj stvarnog karaktera ove vlasti. Strancu se isplati da plaća koncesiju i da bude profitabilan, a nama se ne isplati da direktno ostvarujemo i uvećeavmo profit od eksploatacije našeg dobra. Priča za lakovjerne, kakvih je sve manje u Crnoj Gori, jer nedomaćinsko, kratkoročno sebično, dugoročno pogubno vođenje ekonomske politike aktuelne vlasti je nešto što je potpuno jasno sve većem broju građana Crne Gore”, naveo je Bečić.

On je podsjetio da su Aerodromi Crne Gore profitabilna kompanija, koja je u prethodnoj godini ostvarila 5 miliona profita, i pored duga Montenegro erlajnsa od 19 miliona. ali i na činjenicu da je Evropska banka za obnovu i razvoj ponudila 50 miliona eura kredita za nesumnjivo potrebnu modernizaciju Aerodoma Tivat i to bez garancija države, jer su im sve analize ukazivale na sigurnu profitabilnost kompanije koja, po njihovom mišljenju, bez problema može vraćati uložena sredstva.

,,Znači, oni su vjerovali u profitablinost Aerodroma, a mi ne vjerujemo u budućnost komanije koja je inače profitabila i pored partijskoig zapošljavanja i drugih anomalija, a koja bi uz domaćinsko i transparentno poslovanje bila izuzetno profitabilna i mogla bez problema da uđe u proces rekonstrukcije i modernizacije”,  istakao je Bečić.

Lider Demokrata je naglasio da je i ovaj slučaj samo još jedna u nizu potvrda neodgovorne politike Vlade i njenog neznanja da upravlja javnim preduzećima i od njih napravi pokretače privrede, odnosno da postojeće resurese valorizuje na način što će država i građani imati najveću koristi, već po isprobanom starom običaju, kao što je to bio slučaj sa Telekomom, KAP-om i ostalima, prepušta preduzeće od vitalnog značaja za ekonomiju države inostranom koncesionaru koji će izvući profit iz zemlje. ,,Logika da se strancu isplati da plaća koncesiju, da modernizuje i ostvaruje profit, a sa druge strane da se nama ne isplati da direktno osvarujemo i poboljšavamo profit, ulažemo u modernizaciju uz pomoće EBRD i unapređujemo ponudu čuvajući ključne resures u državnom vlasništvu i upravljanju, je logika koja ne pije vodu i protiv koje ćemo se uvijek boriti. Kao što sam i ranije rekao, ovakva ekonomska politika je klasična izdaja budućih generacija i rasprodaja sopstvene države”, zaključio je Bečić u Kolašinu.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tinna
Gost
Tinna

Nema Becicu, jos smo imali srece, zamisli da je dato Statisu na 99 godina, ps da se ulaz u aerodrom placa 100 eura ako si mjestanin…

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Becicu, kome 30 godina nije bilo dovoljno da shvati karakter ove vlasti, nece mu oci otvoriti ni ova sramota sa aerodromima, zato… uzalud govoris!

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

cini mi se da je srbija progledala od kako su sve dali u zakup.. ali to tebe boli.. vise ti odgovara da su u minus stalno dako sto prije propadnu.. pa nisu oni sisali vesla, ti dojuceranji!!

Avetinjo
Gost
Avetinjo

Ovakve stvari vlast radi od 90′. Sistematski unistava preduzeca i javno dobro, da bi ih prebacila u privatne ruke. Ups SVOJE!

Filipa
Gost
Filipa

Becicu , a ko ima koncesiju na veliki, uredjeniji i prometniji aerodrom Nikola Tesla!
Sve tvoje price su na nivou obdanista, budi bar jednom realan!

Valentina
Gost
Valentina

…ali razlika izmedju naseg aerodroma i aerodroma Nikola Tesla je ogromna. Beogradski aerodrom imao je veliki minus u poslovanju i zato je dat u zakupu, dok je naš aerodrom poslovao sa 5 miliona eura u plusu.Zašto ne čitate tekst nego napadate bez ikakvih argumenata.Valjda ste i pročitali da nam je ponuđeno 50 miliona eura od evropske banke za obnovu i… Više »

Avetinjo
Gost
Avetinjo

Ajde ne lupaj sendvicaro.

Send this to a friend