Ekonomija

Beneficirani radni staž se obesmišljava

Predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a Predrag Spasojević kazao je da ako se usvoje izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, beneficirani radni staž se u potpunosti obesmišljava.

<<<Ne ukida se benificirani radni staž<<<

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti

Poštovani radniče u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, (tekst je ne potpisan) to što ste objavili kao demanti mogao je bilo ko, ko zna da čita i citira Zakon o PIO. Samo citiranje važećih normi i tumačeći ih u skladu sa predloženim izmjenama nije nikakav demanti naše tvrdnje, jer ako se usvoje izmjene zakona, predložene od strane vašeg ministarstva, beneficirani radni staž se u potpunosti obesmišljava, odnosno kao da se ukida.

Svrha uvođenja beneficiranog radnog staža nije da bi se pojedina zanimanja nagradila i diskriminatorno odvojila o ostalih zanimanja, već je to genercijski, na osnovu iskustva i naučno utemeljenih obrazloženja uvedeno kao određeni zaštitni elemenat zaposlenog koji obavlja te poslove i u cilju efikasnosti posotojećeg zanimanja. Nisu bili glupi oni prije vas koji su ovkav način zaštite stuke i zaposlenih uveli mnogo prije nego ste vi i uopšte zapošljeni u ministarstvu.

Struke rudara, lučkih radnika, vozača kamiona i autobusa, pilota, pomoraca, ronilaca, vatrogasaca, policjaca, vojnika, zatvorskih službenika, ne mogu se obavljati nakon određenog pogoršanja zdravstvenog stanja, odnosno za ova zanimanja se zahtijevaju ekstremno zdravi zaposleni. Svi zanaju da nakon 40-te godine života, gotovo da postoje samo dvije vrste ljudi i to oni koji imaju neku bolest i oni koji se nisu sistematski pregledali. Poslovi koji su beneficirani posebno dodatno troše radnike na tim poslovima( recimo samo za godinu dana je u stanici za javni red i mir Podgorica, koja broji oko 200 policajaca, umrlo 6 kolega između 40 i 50 godina), te je uglavnom korišćenjem beneficiranog radnog staža i posebnih uslova za prevremeni odlazak u penziju upravo starosna dob od 45 do 55 godina vrijeme kada se ove službe napuštaju, ne samo u regionu već i u većini civilizovanih država.

Usvajanjem ovih izmjena zakona obesmislilo bi i praktično bi značilo ukidanje beneficiranog radnog staža, jer bi zaposleni pod beneficijom morali da rade najmanje do 56-57 godina, odnosno bilo bi, kako je trenutno stanje u tim službama i nekih koji bi morali raditi i preko 60 godina, te bi u penziju odlazili sa gotovo 50 godina radnog staža.

Problem koji radnik u ministarstvu ne uviđa je da su Zakonom o vojsci Crne Gore i Zakonom o zaštiti i spašavanju su određene godine prestanka službe i to 45 godina života za vojnike po ugovoru, a za ostale 55 godina žovota.

Postavlja se pitanje zašto je zakonodavac odredio baš ove godine za prestanak službe ?!? Koje je to argumente koristio kada je odredio da neko ko napuni 45 godina nije više sposoban da bude vojnik po ugovoru, odnosno kada napuni 55 godina života nije više sposoban da bude vatrogasac, odnosono profesionalno vojno lice ?!? Pored toga što će neki od njih imati 40 godina penzionog staža NEĆE MOĆI da idu u penziju po ovom predlogu a služba im prestaje!!! Neka mi radnik ministarstva odgovori da li je u ovom slučaju ukinuta beneficija ili nije?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nefi
Gost
Nefi

Evo se policijski sindikat ne buni rekose veceras no su zadovoljni ovim ,sta reci ….

Cake
Gost
Cake

Zna Jovo sistem PIo,cijela porodica je “piovska”,pa i njegov bivši kolega iz Pia,prije neki dan je uznemirio penzionersku javnost,nije glasao za povećanje penzija u radnoj grupi.Prosječan penzioner je ne informisan,sveden je na odlazak kod izabranog dr.da mu izbroji tačan broj tableta mjesečno.Ukidati beneficirani staž koji je od postojanja sistema Pio uveden,preko noći nije rješenje.Treba radnici da se zalažu za bruto… Više »

Bomi
Gost
Bomi

Ma odredite godine zivota po mjestima dje rade…koji policajac…vatrogasac….moze radit preko 55 god.zivota…ovi policajci odje mogu jer je odje mirno…zisto ne trce za nikim…al vatrogasci kad gori kad su udesi…kad se penju…e njima jecdosta do 55 god zivota

Kiljan
Gost
Kiljan

Taj “postovani radnik u ministarstvu”se zove Jovo Pajovic te je napravio onu kucerinu na drac u onu (kaki) boju dje pekara Montenegro(na drva)😂 taj odlucuje da li ce dobiti i ko benificirani staz.Sebi i te kako benificije daje a drugima uskracuje.,ako se takvi nekome dobru nadaju..,grdno su se prevarili..

Monnea
Gost
Monnea

A dzaba ti prica, …..kada su mogli majkama, protivustavno, uzeti hleb iz usta, nije ih sramota vise nista tako uradit. Sada ce i radnicima da uzmu to isto. Druze koji ovo pises, samo ovo da ti kazem. U ovoj drzavi ti cak ni privatna svojina nije vise sigurna. Djurisicu sa zabjela su oteli na oci svih nas, mnjegovu licnu imovinu.… Više »

ND
Gost
ND

Sraman Zakon,kao i sve,i rad i pravo na penziju se obesmišljavaju!

Send this to a friend