Ekonomija

Bespovratna podrška: Ministarstvo daje opreme za mužu farmerima

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka za ovu godinu.

Kroz javni poziv Ministarstvo će farmerima nabaviti opreme za mužu, adekvatne kanti za mlijeko i sredstva za dezinfekciju , kao i opremu za hlađenje mlijeka (laktofriza). Za mlade poljoprivrednike podrška se uvećava za dodatnih 10 odsto.

Za podršku po ovom pozivu mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom mlijeka i mlijeko predaju registrovanim mljekarama i sirarama, kao i ona koja se bave proizvodnjom mlječnih proizvoda, a registrovani su u Registru poljoprivrednih gazdinstava u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku.

Rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu podrške je 6. april. U slučaju ranijeg utroška sredstava, poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

S obzirom da je definisana maksimalno prihvatljiva investicija 5.000 eura, poljoprivredno gazdinstvo po ovom javnom pozivu može ostvariti podršku do 3.500 eura, odnosno 4.000 eura za mlade poljoprivrednike.

Ministarstvo je podsjetilo da je tokom prethodnih godina kroz ovu mjeru podržano 750 poljoprivrednih proizvođača. U istom periodu održano je oko 100 edukativnih radionica na temu higijene sirovog mlijeka. Za ovu mjeru podrške ove godine opredijeljeno više sredstava nego prošle godine 150.000 eura.

Takođe, 1,6 miliona eura kroz Agrobudžet za 2019. godinu biće usmjereno na podršku tržišnoj proizvodnji mlijeka uz podizanje kriterijuma kvaliteta, kao uslova za dobijanje premija za mlijeko, ali i dodatno povećanje premija za ostvareni EU kvalitet mlijeka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Muzete nas vi 30 godina.

Fileopg
Gost
Fileopg

veljesrblje ni dobro vi ne valja… pih…

Send this to a friend