Ekonomija

Bespovratna podrška za uvođenje standarda zaštite životne sredine na farmama

U okviru brojnih mjera podrške za modernizaciju i uvođenje standarda u poljoprivrednoj proizvodnji, Ministarstvo poljoprivrede posebnu pažnju posvećuje podsticanju proizvođača da ispune agroekološke standarde. Kako bi se obezbijedilo da, konkretno stočarske farme, ispoštuju standarde vezane za zaštitu životne sredine, Ministarstvo je u skladu sa Agrobudžetom za 2020. godinu danas objavilo Javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za upravljanje stajskim đubrivom.

Nepravilno skladištenje stajnjaka u stočarskoj proizvodnji ima negativan uticaj na zemljišta, vode i vazduha, te je u cilju sprječavanja takvog uticaja Ministarstvo obezbijedilo podršku za izgradnju ili rekonstrukciju objekata (bazena) za skladištenje stajskog đubriva ili nabavku specijalizovanih tankova za lagerovanje stajnjaka.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi 4.000 eura uz budžetsku podršku do 60 odsto vrijednosti prihvatljive investicije (do 2.400 eura), osim za mlade poljoprivrednike (do 40 godina) za koje je podrška do 70 odsto prihvatljive investicije (do 2.800 eura). Dodatnih pet odsto podrške dodjeljuje se za podnosioce zahtjeva koji su osigurani po osnovu poljoprivrede.

Za podršku po ovom Javnom pozivu mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku, posjeduju najmanje pet uslovnih grla (50 ovaca, 50 koza, pet krava/bikova, 10 junica itd.), a koja su upisana u Registar za identifikaciju i obilježavanje životinja i Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje projekta po ovom javnom pozivu je 3. april 2020. godine.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i Zahtjev za dodjelu podrške nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Send this to a friend