Ekonomija

Bez posla 11 doktora nauka i 274 magistra

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ZZZCG, prema podacima od 5. februara, nalazi se 48,511 nezaposlenih, od čega su više od 60 odsto ili 28.480 žene. Stopa nezaposlenosti iznosi 20, 91 odsto.

“Bez posla je 6.897 visokioškolaca, među kojima su 274 magistra i 11 doktora nauka”, kazala je za CdM Zorica Sredanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Najtraženija zanimanja po posljednim podacima su pravnici i ekonomisti.

“I pored činjenice da su iskazane potrebe poslodavaca najveće upravo za ovim zanimanjima, u ponudi je najviše nezaposlenih diplomiranih pravnika i ekonomista. Zanimljivo je da se značajan broj mladih, godinama unazad, opredjeljuje za školovanje u ovim područijima rada”, kaže nam ona.

Na pitanje koje programe realizuje Zavod za zapošljavanje u cilju smanjenja nezaposlenosti, Sredanović ističe da ustaljenim i novim programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja, Zavod planira da obuhvati između 3.500 i 4.000 nezaposlenih sa evidencije.

“Poslije duže vremena budžet nacionalne službe zapošljavanja je povećan, tako da je na raspolaganju 4,6 miliona eura za programe APZ-a, pola miliona za kreditno otvaranje novih radnih mjesta i šest miliona za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, od kojih će tri miliona do kraja godine biti usmjereno za grant šeme”, poručuje ona.

Program za 2.000 nezaposlenih

Prema njenim riječima, već je počela procedura za realizaciju programa javnih radova, osposobljavanja i obrazovanja odraslih u koje će biti uključeno oko 2.000 nezaposlenih.

“Od novih programa izdvajamo one namijenjene ženama, bivšim korisnicama naknada za majke, programe obuke za deficitarna zanimanja, prije svega u turizmu i ugostitljstvu. Krajni cilj svih programa i mjera je zapošljavanje. Već bilježimo, od početka godine, blagi pad nezaposlenosti, a u narednom periodu, posebno od polovine aprila, očekujemo značajnije smanjenje tog broja”, navodi  ona.

Ne krše zakon sa oglasima na jedan dan

Govoreći o polemici koja se vodi zbog oglasa koje objavljuje Zavod, a koji traju jedan dan, Sredanović je za CdM potvrdila da Zavod za zapošljavanje Crne Gore, objavljivanjem takvih oglasa ne krši ni jedan propis.

“Trajanje oglasa zavisi iskuljučivo od volje poslodavca iz privatnog sektora, kome Zakon dozvoljava da utvrdi rok za slobodnu radnu poziciju. Preciznije, Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti poslodavac je obavezan da Zavodu, radi praćenja kretanja na tržištu rada, prijavi slobodna radna mjesta”, poručuje naša sagovornica.

Sa druge strane, poručuje, Zavod je dužan, u roku od dva radna dana od dana prijavljivanja, da slobodno radno mjesto oglasi na oglasnoj tabli, svojoj internet stranici, kao i u medijima.

“Napominjemo da Zavod nema mehanizme da utiče na poslodavca koji prijave trajanje oglasa na jedan dan. Jer, ponavljamo, Zakonom nije određen rok trajanja oglasa ili konkursa. Na državnu upravu, međutim, primjenjuje se Zakon o državnim službenicima i namještenicima u kojem je precizirano vrijeme za podnošenje prijave na oglas ili konkurs (ministarstva, organi uprave, Služba predsjednika CG, Skupština, Vlada, Ustavni sud, sudovi i Državno tužilaštvo, Fond PIO, Fond za zdravstveno osiguranje, ZZZ, Fond rada i Agencija za mirno rješavanje radnih sporova)”, jasna je Sredanović.

Ne znaju za zloupotrebe

Odgovarajući na pitanje da li se praksa objavljivanja oglasa koji traju jedan dan može negativno odraziti na nezapsolene, ona kaže da kako u nadležnosti Zavoda nije praćenje postupka zapošljavanja, po raspisanim oglasima, tako ova institucija ne može imati saznanja o eventualnim zloupotrebama i negativnim posledicama po nezaposlene.

“Ukoliko njih, ipak, ima postoje državni organi koji su dužni da reaguju, a Zavod je uvijek spreman da pruži sve informacije ukoliko se one od njega traže. Inače, Zavod za zapošljavnje je mjesto gdje se oglašavaju slobodne radne pozicije, gdje se nezaposleni animiraju i uključuju u programe, gdje se povezuju oni koji traže posao i poslodavci”, poručuje ona.

Napominje da je izbor zaposlenih suvereno pravo poslodavca i tu Zavod nema prostora za uticaj.

“Takođe, posao ove institucije je da radi na usklađivanju ponude i potražnje na tržištu rada. Uloga Zavoda je i da poveže značajan broj partnera: nezaposlene, organizatore obrazovanja, lokalne samouprave i NVO”, zaključila je Sredanović.

Miraš Dušević 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vesko nk
Gost
vesko nk

Čudio se mene drugar šta ima tu da mi smeta što on da bi bio bog i glavni želi svršit tri fakulteta a zar ne bi bilo ljepše sad misliti na vinograd u ljubavi biti s njim itd.Šobić početak 80etih

Vlado
Gost
Vlado

Nisam siguran za doktore nauka ali 274 magistra su mi sumnjivi..bar pola od njih je na prevaru doslo do diplome!!!

Naravno
Gost
Naravno

Alo, ima li koga doma?! Ko će da radi, kad svi diplomiraju, magistriraju i doktoriraju?! U pamet se, braćo Crnogorci, fali radnika i majstora, ne fali filosofa!

Yug
Gost
Yug

UCG je odavno u silaznoj putanji. Ne bi me cudilo da ga UDG uskoro pretekne

Cipiripi
Gost
Cipiripi

Ovi magistri su na zavodu jer su se neobrazovani uglavili na pozicijama po politickoj liniji

Huljo
Gost
Huljo

Pozivam sve komentatore da upisu magistarske studije I zavrse ih “ocas posla”

Mrgud
Gost
Mrgud

Nekada je diplome za doktorate uručivao Tito,što govori o brojnosti i važnosti diplome.

got it
Gost
got it

I u Monte Karlu I vise. Vazno je da Su pravi kadrovi Kao Rakoc I Bjelica Na celu nauke

Sudija bankarsk
Gost
Sudija bankarsk

Evo recimo francuska je bogatija od italije ali su italijani više pojeli. Francuska se borila za opstanak kad je bila francuska kriza. Ja sam francuz a manje sam pojeo od italijana. A sad vise jedem od italijana. Ne mogu biti njemac jer sam francuz. Nisam jeo ni kao italijan ni kao njemac. Francuz sam a imam para i dobro radim… Više »

Sudija bankarsk
Gost
Sudija bankarsk

Verovali ili ne mene je brat od ujaka bio glavni sudija. Sve mu se divila filipova žena koji je prosjek imao kad je studirao i makli su ga. To je bila još stara jugoslavija. Ja sam tad ozbiljno u kuću rekao ja neću da učim neće me niko zaposliti. Mada sam i prije toga slabo učio ali sam se mogao… Više »

DReal
Gost
DReal

Intelektualac,cinjenica znalac,sam je sebi stranac,kao van zemaljac,a ne zna iskopat sanac.😁(Amadeus Rambo)

Eneee
Gost
Eneee

Cas prije zaposliše 15 doktora. Nedavno bi novost , na birou 26 doktora. Zemljo otvori se.
Dobra ona pjesma ,
LAŻEM SEBE DA MOGU BEZ TEBE

colo
Gost
colo

vjerovatno se nisu prijavljivali pa su ih izbrisali sa evidencije, oni tako resavaju taj problem samo te obrisu, i onda fino posaljes evropi smanjili smo nezaposlenost, i onaj iz evrope kaze e svaka cast vi ste lideri u regionu. I tako se napravi iluzija.

Prekomoracanin
Gost
Prekomoracanin

Danas je mnogo teze magistrirati nego prije 15-20 godina. Mnogo vise se uci i profesori su tezi. Za doktorat da ne pricam, to mogi samo probrani.

Iron
Gost
Iron

Ovo je ironično.

Radnik
Gost
Radnik

A što će ti, i težak i lak fakultet, kumim te bogom? Doktora, magistara i menadžera ima na lopate, ali nema nikoga iza lopate. Nego se ti ufati kakvoga posla, a ne da mašeš diplomom, ne bi se zaposlio u Opštinu ili ministarstvo, da štetu činiš radnome narodu.

Klio
Gost
Klio

Cus magistara, koliko je to zvanje devalviralo! UDG MASTER, pa teze je nekad bilo zavrsiti za molera nego ovo danas!

neko tamo
Gost
neko tamo

Tačno.Doktori nauka sa UDG-a se ne mogu računati kao stručnhaci.Ljudi, presmijesno je ko sve danas zavrava za doktore.Najveci problem je naci pare.

neko ovamo
Gost
neko ovamo

Ali se doktori sa UCG-a mogu. Ne zezaj molim te.

Seljacina neobr
Gost
Seljacina neobr

Eh da je srece da imamo manje neobrazovanih…

Duka Pajov
Gost
Duka Pajov

Kako to nezaposleni? Umiju li šta raditi? Nama u CG fali radnika – uvozimo 20 – 30 hiljada radnika iz regiona a “ovi naši genijalci nemaju posla”

Leopold
Gost
Leopold

Apsolutno si u pravu. Ogroman broj radnika radi u CG sa strane, a ovi naši kukaju kako nema posla.

Send this to a friend