Ekonomija

Biće posla za Mojkovčane: Petnaest kompanija želi da uloži novac u grad na Tari

Ranko Mišnić, foto: RTCG

Radeći u prethodnih nekoliko godina na unapređenju kompletne infrastrukture u Mojkovcu, stavarajući izuzetno povoljan poslovni ambijent, posebno u biznis zoni, razvijajući raspoložive resurse, naročito u oblasti turizma i poljoprivrede, lokalna uprava je do sada uspjela da ubijedi petanaest renomiranih kompanija i investitora da će im se i te kako isplatiti ulaganje u mojkovačku opštinu. Neki od njih će vrlo brzo početi da realizuju svoje poslovne planove. Interesovanje je najveće za izgradnju turističkih sadržaja i otvaranje pogona u biznis zoni „Babića polje”, potvrdili su Dnevnim novinama iz Službe predsjednika Opštine.

Osnivač i predsjednik Upravnog odbora kompanije „Gintaš” Nedžip Nađi Doruom, kao prvi siguran investitor, tražio je 10.000 kvadrata u biznis zoni za izgradnju fabrike za preradu voća. Taj projekat će vrlo brzo ući u fazu realizacije, jer je javni poziv za zakup zemljišta u biznis zoni već raspisan. Kompanija „Tara resources”, koja već nekoliko godina vrši istraživanja rudnih ležišta na Bjelasici, osnovala je sa svojim kooperantima dvije firme u Mojkovcu i zainteresovana je za parcelu od 5.000 kvadrata u biznis zoni. Hrvatska kompanija “Kanaan”, u regionu poznata po proizvodnji čipsa, otvorila je ćerku firmu u Mojkovcu i zainteresovana je, kao i prethodne dvije firme, za biznis zonu. Ove godine ta kompanija je namjeravala da na površini od 15 hektara zasije krompir i da, ukoliko kvalitet i prinosi budu zadovoljavajući, otvori pogon za njegovu preradu. Posao je zbog korona virusa odložen za narednu godinu, kazali su iz Službe predsjednika Opštine.

„Interkontinental grupa” i kompanija „Čelebić” kupili su 11.000 kvadrata zemljišta za izgradnju hotela visoke kategorije i poslovnog prostora. Izdati su im urbanističko-tehnički uslovi i raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja. Radovi bi uskoro trebalo da počnu. Urbanističko-tehničke uslove za igradnju četiri lux vile, restorana i pet luks apartmana u Podbišću, tražio je Nemanja Vidić, iz Podgorice. Opštini se obratio i Igor Jovićević, biznismen iz Kotora. On želi da gradi mali, luksuzni hotel u Podbišću, na parceli od 6.000 kvadrata, koju je kupio prošle godine. U Podbišću bi, na prostoru pored Tare, predviđenom za turizam, ugostiteljstvo i rekreaciju, turističke kapacitete tražila firma „Taraenegro” Tražila je urbanističko-tehničke uslove. Beogradska firma „Focus Strategies”, zainteresovana je za otvaranje preduzeća za prizvodnju pješadijskog naoružanja. Kompanija „Franca” ima želju da izgradi tržni centar na mjestu gdje se sada nalazi gradska pijaca. Firma „Kastellana” želi parcelu u biznis zoni i već 1. juna otvara poslovnicu u Mojkovcu. Za parcelu u biznis zoni zainteresovana je i poznata kompanija „Metalac”, iz Gornjeg Milanovca, dok j e izvršni direktor i suosnivač „HY Credit Company Limited”, zaintersovan za izgranju hotelskih i poslovnih kapaciteta na zemljištu bivšeg kombinata drvne industrije, rekli su iz Službe predsjednika.

Na pitanja Dnevnih novina, vezana za dolazak investitora u Mojkovac, iz Službe predsjednika Opštine su, na kraju, odgovorili da je prošle godine, u saradnji sa firmom „Bianco”, iz Danilovgrada i resornim ministarstvom, organizovan otkup mlijeka. U Mojkovcu je, nedavno, „Lovćen banka” otvorila poslovnicu a u ovom gradu, što je veoma značajno za privredni razvoj opštine, nalaziće se sjedište jP „Skijališta Crne Gore”, i to u prostorijama nekadašnjeg trgovinskog preduzeća „Bojna njiva”, čije renoviranje se privodi kraju.

Biće posla za Mojkovčane

Skori dolazak nekoliko investitora, i veliko interesovanje brojnih kompanija, na koje se ozbiljno računa, dovešće neminovno i do povećanja zaposlenosti, tvrdi predsjednik Opštine, Ranko Mišnić.

“Otvaranje novih radnih mjesta za naše ljude je i naš prvi cilj, u protivnom ništa od ovog što smo radili i radimo da animiramo investitore, ne bi za nas imalo puno smisla. Posla će, dakle, biti. Kompanija „Čelebić” će, recimo, dok bude gradila hotel, obučavati njima potrebnu radnu snagu iz našeg kraja, i to u svom hotelu koji imaju u Podgorici. Slično će raditi i ostale kompanije, jer im je mnogo isplativije da zaposle Mojkovčane, nego da dovode ljude sa strane. Uostalom, uslovza sve investitore je zapošljavanje naše radne snage, gdje god to bude moguće, odnosno na svakom radnom mjestu koje budemo mogli pokriti svojim kadrom”, kazao je Mišnić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Borka draskovic
Gost
Borka draskovic

HvAla bogu da ste nesto krenuli sa poslom otkad znam za taj grD pola naroda se iselilo otud.

milisav
Gost
milisav

Uvjek pred izbore ima svega ali u najavi i onda se to negdje zaturi usput! Ista prica vec decenijama!

Monca
Gost
Monca

Aj sa srecom pa da se vrate svi u svoje gradove da nas Cikotice malo oslobode…da počinemo.

Stefan Uroš I
Gost
Stefan Uroš I

Posla i sad ima, ali kako za koga. Na primjer za Vas – gradonačelnika, ženu – direktoricu banke i sina – direktora ski centra. A fakultetsko obrazovanih i sposobnih za to što im je u opisu posla – nula! Ne računajuci privatne fakultete koji služe za pokriće. Svako dobro i da se ne lažemo…

Pjer
Gost
Pjer

Aj da sacekamo koju godinu
I vidimo stace od ovoga ispasti

Support
Gost
Support

Bravo, Premijeru. Tako se puni svoje selo.

PraviCG
Gost
PraviCG

Pa sad ne znam puni li se selo ili ode svo zelenilo. Pitanje je..

Zdravko
Gost
Zdravko

Treba dati prioritet onima koji zele da grade fabrike i nesto proizvode, pa onda trzni centri i ostalo.Otvaranje svakog novog radnog mjesta imace znacaja za gradjane Mojkovca.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kasno za mnoge izgubljene generacije koje su van Mojkovca. Sa 10 000opština svedena na 4000 i to uglavnom staračka domaćinstva.A i plate neće biti nešto 300e vjeovatno.Obavežite te investitore da minimalac bude 350e

mikac678
Gost
mikac678

Znači Mojkovčani se vraćaju kući

Kotoranin
Gost
Kotoranin

hahaha koja ložnjava

Bnjj
Gost
Bnjj

Da niste malo zakasnili, tamo više skoro da i nema radne snage. Sve su to sezonski poslovi. Daj bože da bude nešto. Obavežite investitore kad im već dajete subvencije da minimalna plata za 180h rada bude 350€.

Toni
Gost
Toni

😂😂😂 dobro jutro.

Lida
Gost
Lida

Svaka cast.

Zdravko
Gost
Zdravko

Svaka cast! Dati prioritet onima koji hoce da grade fabrike i da nesto proizvode, pa onda trzni centri.I pola ovoga da se realizuje znaci posao za veliki broj gradjana Mojkovca.

Send this to a friend