Ekonomija

Bilateralnu saradnju Crne Gore i Kine karakterišu dobri ekonomski odnosi

Jakov Milatović

Drugi ekonomski i trgovinski međunarodni forum potrošačke robe Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (China-CEEC Expo), održan je danas, a pozdravnu riječ učesnicima uputio je potpredsjednik Vlade Kine Hu Chunhua. Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je putem učestvovao na ovom važnom Forumu i poslao snažnu poruku o značaju dobrih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Kine.

“Velika mi je čast da učestvujem na Forumu za saradnju Kina-CEEC i razgovaram o novim vizijama i mogućnostima sa ministrima Inicijative 17 + 1, sve u cilju unapređenja ekonomske i trgovinske saradnje”, kazao je Milatović.

Video porukom su se obratili i Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, Miloš Zeman, predsjednik Republike Češke, Jaroslav Gawin, potpredsjednik Vlade i ministar za razvoj Poljske, Richard Sulik, potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije Slovačke, Zdravko Pačivalšek, potpredsjednik Vlade i ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, Peter Szijjarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske i Spyridon-Adonis Georgiadis, ministar za razvoj i investicije Grčke.

Ekonomskim i trgovinskim forumom Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) zvanično je otpočela Inicijativa saradnje 17+1.

Ova platforma je izuzetno široka i obuhvata saradnju u skoro svakom aspektu državnih politika i potpolitika (ekonomija, trgovina, povezivanje, kultura, nauka, prosvjeta, sport, energetika, zdravstvo, poljoprivreda, zaštita životne sredine, saradnja lokalnih uprava itd) i koristi se za unapređenje saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a kao takva dodatno je osnažila ekonomsku saradnju između Crne Gore i Kine u posljednjih nekoliko godina.

“Inicijativa 17 + 1 rezultirala je povećanim interesovanjem kineskih kompanija za Crnu Goru, tako da smo zabilježili najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine u 2020. godini od 71,23 miliona eura, u poređenju sa prethodnim periodom. Robna trgovina između Crne Gore i Kine 2020. godine bila je značajna za naše standarde, sa uvozom od 218 miliona evra i izvozom od 22,1 miliona evra, ostavljajući, ipak, ogroman prostor za pronalaženje novih modaliteta za povećanje izvoza”, naglasio je Milatović, dodajući da je ovaj Forum prilika da se istakne da je, u kontekstu COVID-19, Vlada Crne Gore, prepoznajući značaj funkcionalne međunarodne trgovine, ponudila zemljama regiona da uvoz, izvoz i tranzit robe vrši kroz našu Luku Bar.

Prema njegovim riječima Crna Gora cijeni pravovremenost i sadržaj ove Inicijative i istovremeno prepoznaje svoj interes, koji je na liniji njenih spoljnopolitičkih prioriteta.

“Za Crnu Goru je, kao i za zemlju kandidata za članstvo u EU, najvažnije je da su sve aktivnosti i projekti obuhvaćeni Inicijativom 17 + 1 kompatibilni sa obavezama proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osiguravajući usklađenost sa politikama EU”, zaključio je Milatović.

Forum je zatvorio guverner Provincije, Zhejiang Zheng Shanjig.

Send this to a friend