Ekonomija

Bivši radnici blokiraju kapiju Fabrike elektroda Piva dok im ne isplate 33 plate

Foto: Portal RTCG

Bivši radnici Fabrike elektroda “Piva” iz Plužina blokirali su kapiju firme u namjeri da spriječe novog vlasnika da izveze elektrode iz preduzeća. Oni će nastaviti proteste dok im se ne isplate potraživanja od 1,7 miliona eura. Radi se uglavnom o neisplaćenim platama za nešto više od 100 radnika. Firma, koja je bila u stečaju od 2015. godine, prije nepun mjesec je dobila novog vlasnika, a za tu informaciju su, kako tvrdi predstavnik radnika Veselin Radović, saznali preko medija.

“Blokirali smo kapiju kako ne bismo dozvolili da dva kamiona izvezu elektrode iz fabrike. Nemamo ništa protiv novog vlasnika, ali moramo tražiti naša potraživanja. Radni staž nam je povezan, uplaćeni su doprinosi na dan stečaja, ali nam nijesu isplaćene 33 plate. Čuo sam se telefonom sa vlasnikom nakon zbora, da ga obavijestim da je odluka radnika da se ne dozvoli proizvodnja dok ne regulišemo naša prava, ili barem pokušamo da ih regulišemo u razgovoru sa premijerom i nadležnim ministarstvima. Srećno bilo, čovjek je kupio fabriku po procedurama po kojima se kupuje fabrika, ali smo čvrstog stava da ni jedan radnik neće biti angažovan u nekom novom procesu proizvodnje dok nam ne bude regulisan dug”, kazao je Radović.

Napomenuo je da je opština Plužine prije stečaja pomogla fabrici sa 200.000 eura, te da su kao zalog tražili elektrode koje su ostale u fabrici.

Radović je kazao da će bivši radnici tražiti sastanak sa nadležnima i novim vlasnikom, ali i da će se dogovoriti šta će dalje preduzeti.

Opština Plužine ima određena potraživanja iz fabrike, koja je duže od tri godine bila u stečaju. Slobodan Delić, u ime opštine Plužine, smatra da FEP sa novim vlasnikom opet može da radi, otvori nova radna mjesta, ali ističe da se potraživanja prema radnicima i opštini moraju izmiriti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

33 plate pa jeli to moguce.Ja jednu da ne primim krepo bi od gladi kao i sva familija.

Send this to a friend