Ekonomija

Bivši vlasnik Lipke u stečaju, 188.000 duga

Privredni sud prihvatio je zahtjev Poreske uprave (PU) i uveo stečaj u firmu Bepler investment Montenegro (BIM), koja je nekad upravljala, odnosno bila vlasnik hotela „Lipka“ u Kolašinu. Prema podacima iz centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), vlasnik firme je Bepler investment limitid sa Kipra. Pretragom se nije moglo doći do imena nekog od vlasnika koji stoji iza firme sa Kipra, a domaći mediji su ranije pisali da se firma Bepler investment Montenegro dovodi u vezu sa Zoranom Bećirovićem.

U CRPS-u se jedino moglo naći ime izvršne direktorice Matee Puljiz. Stečajni upravniku ovom postupkuje Momo Jokić.

Sudija Zoran Ašanin je stečaj uveo zbog neizmirenih, a dospjelih potraživanja PU, koje nije bilo moguće naplatiti, u iznosu od skoro 188 hiljada eura. Stečajni dužnik, kako piše u rješenju Ašanina, nije ni dostavio odgovor na predlog za pokretanje stečajnog postupka, iako mu je uredno dostavljen.

Stečajni upravnik Jokić je nakon zahtjeva PU sudu dostavio izvještaj u kojem je istakao da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka.

“Razmatrajući predlog za pokretanje stečajnog postupka i izvještaj stečajnog upravnika, a imajući u vidu činjenice postojanja neprekidne blokade poslovnog računa stečajnog dužnika, nemogućnosti ispunjavanja svojih novčanih obaveza duže od 45 dana od dana dospijeća, kao i obustave plaćanja istih u periodu dužem od 30 dana neprekidno, sud je našao da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka iz člana 12 Zakona o stečaju”, piše u odluci Ašanina.

Privredni sud je stečaj uveo polovinom marta, dok je PU, na čijem čelu je Miomir M. Mugoša zahtjev podnijela u drugoj polovini januara.

Prva banka je 2012. godine preuzela hotel „Lipku“, tj. postala vlasnik objekta, nakon što BIM nije vraćala kredit. Četiri godine kasnije Prva banka je prodala za 6.9 miliona eura hotel „Lipku“ firmi Silk rizort end spa. Njima je dala kredit od 4.9 miliona za kupovinu hotela, dok je 1,5 miliona isplaćeno odmah.

Od čestih promjena vlasnika, radnici nisu imali vajde. Njima su ostali dugovi za plate i doprinose. Inspekcija je čak 2012. godine zatvorila hotel zbog ogromnog kašnjenja u isplati zarada zaposlenima.

Send this to a friend