Ekonomija

Blagi pad kredita i rast kamatnih stopa u mikrokreditnim finansijskim institucijama

Centralna banka Crne Gore

Poslovanje banaka u trećem kvartalu karakterisao je rast aktive, kredita, depozita i kapitala, a finansijski rezultat na nivou sistema za devet mjeseci ove godine je pozitivan i iznosi 29,8 miliona eura. Sektor mikrokreditnih finansijskih institucija karakteriše stabilnost, rast ključnih bilansnih pozicija i likvidnosti, dok je, tokom trećeg kvartala ove godine, zabilježen blagi pad kredita, kao i blagi rast kamatnih stopa. Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan.

To se navodi u Kvartalnom izvještaju o poslovanju banaka i Kvartalnom izvještaju o poslovanju mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI),  koje je Savjet Centralne banke Crne Gore usvojio na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Kako je saopšteno iz CBCG, Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za oktobar 2018. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke.

Savjet je utvrdio Politiku Centralne banke Crne Gore u 2019. godini, kojom su definisani ciljevi za izvršavanje funkcija CBCG, koje treba realizovati tokom naredne godine.

“Ovim dokumentom je definisano da će CBCG, u cilju daljeg snaženja ukupnog finansijskog sistema, nastaviti da vodi politiku monetarne i finansijske stabilnosti, koristeći sve raspoložive instrumente i mjere iz svoje nadležnosti”, navode u toj banci.

Savjet je usvojio i Finansijski plan Centralne banke Crne Gore za narednu godinu, koji je pripremljen na osnovu izvršenja finansijskog plana za devet mjeseci ove godine i projekcija očekivanih prihoda i rashoda u narednoj godini.

“Finansijskim planom, pripremljenim u skladu sa principima racionalnog i odgovornog poslovanja, obezbjeđuju se uslovi za ostvarivanje ciljeva i izvršavanje funkcija CBCG”, ističu u toj instituciji.

Savjet je danas razmatrao i usvojio radne verzije nacrta zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, prebacivanju računa za plaćanje potrošača i nacrta zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama.

“Izrada nacrta ovih zakona uslovljena je potrebom usklađivanja domaćeg zakonodavstva u oblasti platnog prometa sa novousvojenim propisima EU. U cilju ispunjenja ovih obaveza, dogovoreno je da radne verzije pomenutih nacrta zakona budu poslate Ministarstvu finansija, na dalje postupanje”, dodaje se u saopštenju.

U cilju blagovremenog ispunjavanja obaveza propisanih Zakonom o investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, kojim je utvrđena nadležnost CBCG za kontrolu poslovanja ove institucije, Savjet je usvojio Odluku o načinu izračunavanja koeficijenta adekvatnosti kapitala Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Odluku o minimalnim standardima za upravljanje rizicima u poslovanju Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore.

“Savjet je donio Rješenje o zaključenju postupka stečaja nad Ekos bankom AD Podgorica, kao i Rješenje o izdavanje odobrenja za izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga instituciji „MTEL” d.o.o. Podgorica. Uz navedene materijale, Savjet je razmotrio i druga tekuća pitanja iz domena svoje nadležnosti”, zaključuju u Centralnoj banci.

Send this to a friend