Ekonomija

Bogdanovič: Cetinje je privlačna destinacija za ulaganja

Gradska uprava je uspjela da uspostavi ambijent koji Cetinje čini privlačnom destinacijom za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, govoreći na regionalnoj konferenciji pod nazivom “Pružanje javnih usluga u regionu Zapadnog Balkana“, koja se protekla dva dana održala u Tirani.

Gradonačelnik Bogdanović je podijelio iskustvo Prijestonice na planu implementacije savremenih metoda i tehnologija, u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta i jačanja lokalne ekonomije.

“Kroz usvajanje paketa stimulativnih mjera, izradu kompletne planske dokumentacije, identifikaciju lokacija za razvoj biznisa, i što je posebno važno uspostavljanje efikasne lokalne administracije uspjeli smo uspostaviti ambijent koji Cetinje čini privlačnom destinacijom za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta”, kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je dodao da je Prijestonica Cetinje u namjeri uspostavljanja kvalitetnog pravnog i administrativnog okvira za investiciono ulaganje koncipirala set podsticaja u pravcu stvaranja optimalnih uslova za investiranje, pri čemu su prezentovane mogućnosti ulaganja u neiskorišćene kapacitete nekadašnjih privrednih subjekata.

“Napravili smo kvalitetan ambijent za podršku investitorima, i to kroz izradu prostorno – planske dokumentacije za cjelokupno gradsko područje ali i šire, što nam je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone, koje su danas u funkciji – braunfild i grinfild investicije. Takođe, donijeli smo Odluku o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva. Time smo ponudili i podsticajne pakete i za one koji žele ulagati van biznis zona, a u pravcu poboljšanja turističke ponude i razvoja ruralnog područja”, naglasio je Bogdanović.

Podsticaji sadrže i umanjenje naknade za komunalno opremanje zemljišta, umanjenje poreza na nepokretnost, besplatnu izradu biznis planova, obezbjeđivanje stručnog saradnika za komunikaciju sa lokalnom upravom, finansiranje pripravnika i čitav niz drugih povoljnosti.

“Značajne iskorake napravili smo u pravcu servisiranja potreba građana i privrede, pri čemu smo uz podršku USAID-a uspostavili “One Stop Shopa”. Te inovacije pratila je izrada nove internet prezentacije, ali i niz drugih mjera – te korisnici naših usluga danas sve procedure mogu završiti u kratkom vremenskom okviru, a često i bez potrebe da fizički predaju zahtjeve ili dokumentaciju. A posebne povoljnosti u tom pogledu, prije svega, namijenjene su investitorima”, pojasnio je on.

Dodao je i da je uspostavilljen novi organ uprave – Biznis centar, koji pruža besplatnu podršku svim partnerima zainteresovanim za ulaganje i projekte iz oblasti privrede i poljoprivrede.

“Pomenuta institucija danas pruža svu neophodnu logističku podršku, kako postojećim privrednicima, tako i investitorima zainteresovanim za ulaganja – od informacija o potencijalnim izvorima finansiranja i podrške u administrativnim procedurama na svim nivoima, sve do besplatne izrade biznis planova i srodnih dokumenata, od kojih često zavisi šira podrška samoj investiciji. Time smo uspostavili efikasnu lokalnu administraciju – onakvu kakva je tokom bliže prošlosti bila ideal, udaljen koncept, čija realizacija nije djelovala izvjesno”, naglasio je Bogdanović i zaključio da naredni period donosi završetak realizacije niza značajnih investicija kojima će se bitno doprinijeti stabilnijoj lokalnoj ekonomiji, a odatle i ključnom prioritetu – otvaranju novih radnih mjesta.

Konferencija se održala u okviru inicijative na putu pridruživanja EU, pod pokroviteljstvom Ministarstva inovacija i javne uprave Republike Albanije i Regionalne škole za javnu upravu na Zapadnom Balkanu (ReSPA).

Na Konfrerenciji su učestvovali visoki zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana, ministri zaduženi za resor javne uprave, koji su u cilju nastavka unapređenja kvaliteta javnih usluga diskutovali na temu politike i zakonskog okvira za pružanje javnih usluga, aspektima efikasne javne uprave i poboljšanja kvaliteta javne usluge, elektronskih usluga, izgradnja administrativnih kapaciteta i upravljanje procesom reforme javne uprave.

Pored gradonačelnika Bogdanovića, na konferenciji je učestvovala i ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cikotić
Gost
cikotić

Svi uslovi, sve idealno ali nidje nikoga. Bez ona fabrika čokolade.

Send this to a friend