Ekonomija

Bojanić odbio ponudu Mijača za kupovinu Montenegro Airlinesa

Bojanić

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao da cijeni ali da je nemoguće prihvatiti ponudu Veselina Mijača i Grupacije Savana vezanu za kupovinu Montenegro Airlinesa.

“Što se tiče Vaše konkretne ponude, a cijeniću je iskrenom bez obzira kada i kako nam je upućena, moram Vam jasno odgovoriti da je nemoguće prihvatiti. Razlog je jednostavam i leži u činjenici da bi otpisom dugovanja prema državi ušli u zonu kršenja odredbi člana 7 Zakona o kontroli državne pomoći, što za razliku od prakse prethodne, ova Vlada neće i ne želi da radi. Ako nam ponudite neko zakonito rješenje kako prevazići ovu prepreku, svakako ćemo to razmotriti u najskorijem roku”, objasnio je Bojanić u odgovoru Mijaču.

<<<Grupacija Savana dostavila Vladi ponudu za kupovinu Montenegro Airlinesa>>>

On je dodao da o svim drugim mogućnostima pomoći Montenegro Airlinesa, na pr. dokapitalizaciji uz očuvanje većinskog državnog paketa, eventualnim donacijama Mijačove kompanije ili nekim drugim modelima, veoma su spremni da razgovaraju uz puno poštovanje zakonskih normi i procedura.

Bojanić ističe da otpis duga prema državi i prodaja za 1 euro privatnom investitoru nije opcija koju nam u ovom trenutku zakonski propisi dozvoljavaju. Prethodna vlast, dodaje Bojanić, nezakonitim odlukama potrošila je svaki vid državne pomoći koji bi mogao spriječiti današnju agoniju MA.

“Želim da Vam se zahvalim na iskazanom interesovanju da pomognete očuvanju nacionalne kompanije Montenegro Airlines AD. Takođe, želim da naglasim da je cjelokupna Vlada veoma informisana o svim aspektima nastale situacije, kao i da je u potpunosti svjesna važnosti postojanja nacionalne kompanije za građane i privredu Crne Gore. Po tom pitanju, Vaš pogled i naš stav, slobodno mogu reći, u potpunosti su identični”, rekao je on.

On je izložio činjenice koje je, kako kaže, više puta ponovio i na sjednicama Vlade i u javnosti.

“To što dio javnosti, a to je naročito izraženo kod opozicionih poslanika, neće i ne želi da čuje istinu, potezi su očajnika koji pokušavaju da spriječe Vladu da objelodani mnoge nezakonite odluke bivše vlasti, odnosno da dokumenta koja dokazuju njihove nezakonite radnje ne ugledaju svjetlost dana. Zato na sve načine pokušavaju da po navici stečenoj više decenija varaju javnost i EU partnere. Žao mi je što na osnovu navoda iz Vašeg Pisma o namjerama stičem utisak da su i Vama podmetnuli lažne informacije. Dakle, vratimo se činjenicama, o navodnoj odluci o gašenju Montenegro Airlinesa. Da ponovim po ko zna koji put – Vlada Crne Gore nije donijela takvu odluku. Suprotne tvrdnje su obična laž”, smatra Bojanič.

On je rekao da je problem Montenegro Airlinesinesa danas je u prvom redu pravno pitanje. Ekonomski, socijalni, politički, nacionalni i svi drugi aspekti, koji nesumnjivo jesu ništa manje važni, zbog nezakonitih odluka prethodne vlasti ostaju u drugom planu.

“Usled takvih odluka, a da Vas ne opterećujem svim detaljima, Agencija za zaštitu konkurencije je Rješenjem od 03.09.2020.g. zaustavila svaku dalju državnu pomoć za Montenegro Airlines: „Nalaže se Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da, odmah po prijemu ovog Rješenja, privremeno obustavi dodjelu sredstava preduzeću Montenegro Airlines AD Podgorica do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći“. Konačna odluka još nije donešena, ali je izvjesno da će biti negativna, što će gotovo sigurno voditi ka postupku povraćaja državi već odobrenih sredstava kompaniji Montenegro Airlines AD, a radi se o sumi od preko 40 miliona eura. Vjerujem da Vam je sad mnogo jasnije sa kakvim se problemom suočavamo, odnosno kako je funkcionisala prethodna vlast po ovom pitanju”, dodao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Mijač daje euro i da se otpišu svi dugovi.
Pretrgao se.
Ja dajem 20 eura (dugovi da se otpišu naravno).
Kome da pošaljem ponudu?
I onda je lagano na oglas dam,air serbia prvi favorit.
Win/Win kombinacija

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Jeli ovo neki gazda poljoprivrednik?

Tref
Gost
Tref

Ovo je obicna drskost i samovolja ministra.

Patriota
Gost
Patriota

Ovaj trecerazredni nezavisni poslanik..ministar..to su ti exsperti..nocna mora nevjerica..kad da se probudim sanjamo li ovo????!!!!

Gaeta
Gost
Gaeta

A da malo počnete da govorite istinu,a Bojaniću? Posao namještate srbima…

Lovćenska
Gost
Lovćenska

Koliko vredi MA dokaz je ova ponuda od 1 EURO !

marko
Gost
marko

Da si Lovcenska napisala bi VRIJEDI , ovako mora da si sa Avalu …

Holivud
Gost
Holivud

Bravo Bojanicu. Samo nastavi tako.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Zar ovaj juče nije rekao da nije dobio ponudu? A danas je odbija?

Ko je ovdje lud?

Marko
Gost
Marko

Pa danas je dobio ponudu

marko
Gost
marko

I vec je odbio…otresit neki dasa

Prcko
Gost
Prcko

Šta očekujete od Bojanića? Ukratko: Vodio je i bio suvlasnik u Holder broker, to više ne postoji. Vodio je Nex berzu, to više ne postoji. Osnovao je fond Aktiva integra, to više ne postoji. Kako očekujete da postoji MA, sjutra CG plovidba, prekosjutra željeznička preduzeća… Čega god se ovaj uhvatio to više ne postoji. Neka kaže samo jednu stvar u… Više »

marko
Gost
marko

Hahaa. bravo

Musliman
Gost
Musliman

Bojanić je iskoristen za tudje ciljeve ! Ili je svjesno umijesan u namjestanju linije air Srbiji

Laban
Gost
Laban

Nisam stručnjak,ali mislim da ove odluke donose između dva srka kafe.I poslije dva dana opet.Sprdnja.

Zeljko
Gost
Zeljko

Sad samo jos da ugasite EPCG i Luku Bar i da nas pripojite Srbiji da budemo ponovo kao 1918 g.

Crnogorcina
Gost
Crnogorcina

Tako je Bojanicu,ajde sad Katnicu reaguj i javi ko je pokrao MA i odma ih procesuirati

S.A.
Gost
S.A.

Pa mijenjaj zakon to bar vama nije tesko kad vam treba…mislim da je prece mijenjati taj zakon nego ove sto zurite da ih promijenite..

Lovac
Gost
Lovac

Radoje Dakic, Marko Radovic, Željezara…

Ne ustaj
Gost
Ne ustaj

Nema ponuda dok se ne vidi ko je sklapao od MA

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

Katnicu evo Vam posla da popunite kapacitete u Spuz.

delboj
Gost
delboj

Sve kako je Vucic nalozio. Sledece su Luka Bar i EPCG.

Catarino
Gost
Catarino

….pa željeznice i tako redom!

djuradj
Gost
djuradj

…licemjerno ponasanje…ugasis a onda ne dajes drugom da spasi a pricas da si zabrinut…Air Serbia ce preuzeti sve letove…kako je njima profitabilno…

Mijac
Gost
Mijac

Evo dajem dva eura skupo je ali ne pitam

Eki
Gost
Eki

Ovi zure da nanesu sto vise stete crnoj gori i njenim interesima,prije nego sto se nova americka administracija i evropska unija konsoliduju.

Pero
Gost
Pero

Bojanić da podnese ostavku! Narod te neće!

Bina
Gost
Bina

Nemamo avio kompaniju narednih 6.mjeseci, minimum ..za same obaveze prema zaposlenim drzava ce potrositi 50 miliona eura, plus iznos od 70miliona koji je potreban da se osnuje nova kompanija … 400 radnika koji ostaju bez posla. o cemu mi ovdje pricamo?😱 Jesmo li svjesni gubitka 🤦‍♂️ Slazem se da dovedu u red i da inspekcije urade svoj posao ako je… Više »

crnogorka
Gost
crnogorka

Sramno!!! Toliko ljudi ste ostavili bez posla, cak se i ne kajete, niti dozvoljavate onima koji to hoce da im pomognu.

Send this to a friend