Ekonomija

Bokan menadžer godine: Do uspjeha se ne dolazi lako, šansu dati mladima

Direktor kompanije Voli Dragan Bokan kome je danas uručena nagrada za menadžera godine ocijenio je da je za dalju budućnost Crne Gore najvažnije graditi i razvijati kvalitetan kadar, kao i da treba dati šansu mladim ljudima da se ostvare kroz rad, edukaciju, kako bi oni bili nosioci budućih uspjeha i postali oslonac biznisa. On je posebno naglasio da  se do uspjeha ne dolazi lako, niti uz pomoć prečica.

Na današnjoj svečanosti Asocijacije menadžera Crne Gore Bokanu je uručena nagrada za menadžera godine u velikim preduzećima i akcionarskim društvima. Bokan, koji je jedan od deset laureata za postignute rezultate tokom protekle godine, istakao je da je posebno počastvovan nagradom, jer je nagrada koja dolazi iz struke oduvijek od posebne važnosti.

“Regionalni utisak menadžera ovoj nagradi daje poseban značaj. Priznanje Asocijacije menadžera doživljavam vrlo ozbiljno i obavezujuće i isto tako i emotivno. Često se postavlja pitanje kako zaslužiti ovako priznanje kako postati menadžer koji svojim rezultatima opravdava sve epitete moderne evropske organizacije. Sigurna sam da svi ostvareni i uspješni menadžeri to znaju i neće vam reći ništa novo kada kažem da je ključna riječ odgovornost prema poslu, prema ljudima koje zapošljavamo, prema poslovnim partnerima, državi, porodici i na kraju i odgovornost prema sebi. Odgovornost da svi naši projekti budu zasnovani na realnim i moralnim osnovama”, jasan je Bokan.

foto: CdM

Naglasio je da se do uspjeha ne dolazi lako niti uz pomoć prečica.

“Iskoristio bih ovu jedinstvenu priliku, i prisustvo ljudi koje predstavljaju poslovni vrh, da još jednom skrenem pažnju da se od nas očekuje da djelujemo na poboljšanje uslova poslovanja kroz poštovanje, zakonske i poreske regulative i visok osjećaj društvene odgovornosti”, rekao je on.

Bokan je poručio da naša država ima potencijale, a ono što kao privrednik smatra da može dati podstrek privrednom razvoju Crne Gore je pokretanje poljoprivredne proizvodnje.

“Kompanija Voli kroz poljoprivredno dobro u Šaskom polju pokreće taj vid poslovanja duboko vjerujući da Crna Gora ima velikog potencijala da odgovori svim zahtjevima kvalitetne proizvodnje, sa posebnim akcentom na organsku”, najavio je on.

Za dalju budućnost zemlje, prema njegovim riječima, bitno je da se gradi i razvija kvalitetan kadar jer sve počinje na ljudima.

“Treba da damo šansu mladim ljudima da se ostvare kroz rad, edukaciju, kako bi oni bili nosioci budućih uspjeha i postali oslonac našeg biznisa. Poruka kolegama-ujedinimo naša znanja i iskustva jer prostora za uspjeh ima dovoljno za sve. Budimo pokretači promjena, ne samo sa ciljem uspjeha razvoja na nivou naših kompanija, već kao pouzdan partner našoj državi, naš uspjeh je u direktnoj vezi sa jačanjem i razvojem evropskih potencijala naše zemlje”, kazao je Bokan.

Dodjeli nagrada prisustvovali su pored najuspješnijih privrednika i predstavnika javnog sektora, ambasadori i drugi visoki predstavnici diplomatskog kora, EU, Turske i SAD-a, kao i predstavnici asocijacija menadžera iz regiona.

Simović: Vlada će nastaviti da radi na unapređenju poslovnog ambijenta

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović istakao je da nagrada ima dodatni značaj jer dolazi upravo od udruženja samih menadžera koji broji preko 300 članova.

“Izazovi kojima se susreću menadžeri današnjice, u uslovima globalne konkurencije digitalne ekonomije, i industrijske revolucije, višestruko su zahtjevniji i složeniji nego ikada. Dobar menadžer danas mora biti lider, mora ohrabrivati inicijative i inovacije, motivisati zaposlene ličnim primjerom, posvećeno stvarati uslove za rad i zarade zaposlenih, unapređivati imidž kompanije, poećavati efikasnost i ohrabrivati timski rad…  Savremeni menadžer pored visokog nivoa znanja mora biti inovativan, vizionar i spreman da prihvati sve češće promjene”, istakao je ministar.

Simović je naglasio da su ekonomski ciklusi i životni vijek proizvoda i usluga sa kojima se takmičite na tržištu su sve kraći i utoliko je, kako dodaje, posao menadžera, sve izazovniji.

“Znanja menadžera i iskustva  svakodnevno moraju da se dokazuju u tržišnoj utakmici u kojoj učestvuju i globalni lideri. Vaši rezultati ostvareni u takvim uslovima imaju još veći značaj. Otvorena tržišna ekonomija Crne Gore ima brojne izazove za menadžere i u privatnom i u javnom sektoru”, dodao je on.

Simović smatra da javni sektor mora biti odgovoran efikasan i fleksibilan u susret potrebama privrede i građana.

“Sve naše javne politike u konačnom za cilj imaju ekonomski rast, nova radna mjesta, viši životni standard i više sredstava za obrazovanje zdravstvo kulturu i sport kao i za pomoć kojima je potrebna. Obezbijedili smo dugoročnu stabilnost javnih finansija odgovornim i odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije , kao i uslove za ubrzanu realizaciju kapitalnih razvojnih projekata i ostvarili ekonomski rast među najvećima u Evropi. Članstvom u NATO postali smo dio najnaprednijeg globalnog sistema bezbjednosti samim tim i sigurnost investiranja i poslovanja u Crnoj Gori postala je naša strateška prednost”, poručio je Simović

Istakao je da tome u prilog govori i priliv stranih investicija koje iz godine u godinu bilježi rast.

“Aktivnosti koje Vlada sprovodi u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta prepoznate su i od strane međunarodnih institucija. U izvještaju Svjetske banke iz 2018. Crna Gora je napredovala devet mjesta i zauzela je 42. mjesto. Imamo optimističke projekcije rasta BDP-a i uvjeren sam da ćemo postići i više od planiranog zajedno sa svima vama. Posebni izazovi za ekonomije i menadžere biće povećanje supstitucije uvoza i povećanje izvoza koje pruža međunarodno tržište i za proizvode i za usluge iz Crne Gore. Vlada će nastaviti da posvećeno radi na razvoju preduzetništva i na unapređenju poslovnog ambijenta u kojima će privrednici imati još bolje uslove za napredak kompanija”, rekao je on.

Simović je uvjeren da će svi zajedno nastaviti da grade društvo u kojem će svako imati priliku da uspije i u kome je naporan rad nagrađen, a pomoć na raspolaganju onima kojima je potrebna.

“U ovom zahtjevnom poslu doprinos moraju dati svi segmenti društva  i javni i privatni sektor i naučna zajedniica i civilni sektor, kako bi ostvarili napredak društva i svih građana”, podvukao je ministar.

Deset laureata

Stručni žiri koji je birao najuspješnije menadžere i preduzetnike sačinjavao je 21 član. Od pristiglih preko 250 nominacija prihvaćeno je 70 kandidata, a Upravni odbor Asocijacije menadžera odabrao je deset laureata.

Najbolja u kategoriji srednjih preduzeća je Mirjana Mijušković, izvršna direktorica Glosarija.

U kategoriji malih preduzeća izabran je Radovan Radulović, izvršni direktor Montenomaks Control & Logistics.

Menadžer godine u mikro preduzećima za 2017. godinu je Xhemal Ravja, izvršni direktor V.U. Veterinum, a za mladog menadžera godine proglašen je Miloš Golubović,  izvršni direktor Veletex-a.

U kategoriji preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države izabran je Slobodan Stanišić, izvršni direktor Radio difuznog centra.

Titula najuspješnijeg menadžera u državnim i javnim institucijama pripala je Miomiru M. Mugoši, direktoru Poreske Uprave Crne Gore.

Upravni odbor AMM-a donio je odluku da ove godine nagradu za životno djelo dodijeli dr Miodragu Gomilanoviću.

Od pristiglih nominacija u kategoriji Najbolja institucija za obrazovanje i edukaciju menadžera izabran je Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis (UDG).

Broj pristiglih nominacija, podrška najznačajnijih institucija i organizacija, uključujući i veliku podršku medija pokazuju da je Izbor najuspješnijih menadžera i preduzetnika Crne Gore prepoznat i ove godine kao centralni poslovni događaj.

Kandidati za nagradu su ostvarili impresivne poslovne rezultate, pa je njihov prihod tokom prošle godine bio  615 miliona eura, neto dobit od 44 miliona eura  ukupne investicije 99 miliona eura i broj zaposlenih preko 7.250.

Ana Gajević

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ziks
Gost
ziks

prvi i najpoznati menadzer godine je bio Sava Marsenic pa zavrsi u zatvoru!

Bezmene
Gost
Bezmene

Buducnos, zahvalnos, odgovornos…

Gramatičar
Gost
Gramatičar

Nepismenos’

bezmene
Gost
bezmene

Apostrofiranos-)))

Djakdnene
Gost
Djakdnene

Nekad pomislim da nisam odje zivio punih 40 godina, samo toliko …

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Ja ni u italiju neću da pogledam milijaderku koja se preziva sa MA sjeme je čudo nego bježim u nepoznato 😂😂😂😂😂😂

Lider regiona
Gost
Lider regiona

Drži li još glavu u šake kao onomad kad se ojadu pozabavio sa prodavnicom od 10 kvadrata

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Ocu da oživim fk luka bar stadion bi se zvao mala piramida 👍💌💌💌💌💌

Tunjel,krsta mi
Gost
Tunjel,krsta mi

Ne bogomi, od magacionera do bizmismena nije lako.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Bravo za sve koji rade za jadne plate i doprinose razvoju Voli kompanije.. Bravo za Bokana, ko umije njemu dvije. Bravo!!!!!

Vojislav
Gost
Vojislav

Milutine ne unapređuj ambijent više da te zamolimo, možda ste ga ovom vašem DPS kandidatu unaprijedili ali ostalima je sve gore i gore…

mendzer
Gost
mendzer

Lako je bit uspjesan privatnik kad drzava sroji iza tebe ,radnici rade sa 2/3 dana slobodna dana mjesecno plata nikakva osiguranje na minimum bez odmora ,to se zove uspjeh na tudjoj muci .

Repubic Of Zabj
Gost
Repubic Of Zabj

E qq je li ovo moguce..

Dobrica
Gost
Dobrica

e ovaj biznismen strasni . Te stoji cijela vlada iza njega . Lako mu je bit biznismen kad zastupa interese ovih sto mu pare daju

Pjetro
Gost
Pjetro

nekome nije lako, ali tebi je lako. Zatvori se mljekara podgoricka i stoce podgoricani nego kod tebe da trguju hrvatska, slovensk, srbijanska mlijeka. to je samo jedan od primjera ima toga koliko hoces. ne pravi se pametan, po faci se vidi dokle ti iq doseze

Marija
Gost
Marija

Bravo UDG! Jos jedna nagrada!

CVB
Gost
CVB

svaka čast… ono kad možeš da platiš radnika 200 eura i još 100 na ruke a da radi po 10 sati bez godišnjeg odmora, ono kad možeš da izbjegavaš porez, kad možeš da gradiš đe oćeš bez problema… kad ti evropska banka saspe milione eura jer imaš revolucionarnu ideju – supermarkete.. onda je zaista teško

xxx
Gost
xxx

Daj ne kukajte vise.Vecina tih nazovi radnica ce prije porodicu ostaviti nego Voli.Pogledajte ih na kasu.Nasminkane i skockane ko da idu na modnu reviju.Znaci imaju i dobro im je.

Vukasin K.
Gost
Vukasin K.

Primaju li i dalje radnici pola plate na ruke.

ja to tako
Gost
ja to tako

Jadno li je ovo, radnici bez dana odmora su godinama radili , jadno ali ovaj narod ne zasluzuje bolje, rintaj i uzivaj u 300-400e plate koja je taman za 10dana pristojnog zivota

asaQ
Gost
asaQ

300-400? prije će biti 200-250…

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Kod coloseuma mladene greška onaj na brdo hotel je tri zvijezde mišlen 👍

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Ekonomisti da znate ima hotel id pet zvezdica itd ali najveće zvanje hotela je tri zvijezde mišlen najbolji kuvar na svijetu je radio u tri zvijezde mišlen mladene onaj hotel kod Vatikana u Rim ima tri zvijezde mišlen 👍a mene majkin muž radi u jednu zvijezdu mišlen. Između ostalog tu su jake kontrole 👍da znate hotelijeri 👍

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Srbima pomoći svale godine od crkve od 50 do 100 miliona da im se da 👍

crnogorac
Gost
crnogorac

hahahhahhaaahhahah!

DepriS
Gost
DepriS

Tužna Crna Goro, uništena i ponižena od poltrona, tajkuna i kriminalaca iz DPS-a

Ljubo
Gost
Ljubo

SRECNO.!

Sigurica
Gost
Sigurica

O kakvim „ prečicama” je riječ… zar se kadrovi stvaraju „prečicama” … je li se dogovorio sa pretpostavjenim za ove „ prečice” … kako mladi da shvate ove „ prečice” …

echo
Gost
echo

Na slici dominira Milutin

Send this to a friend