Ekonomija

Bolja naplata prihoda smanjuje izdvajanja iz budžeta za Fond PIO

Foto: Portal RTCG

Nastavak rasta naplate prihoda, koji bilježi Poreska uprava, mogao bi doprinijeti smanjenju izdvajanja iz budžeta za finansiranje Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), koja sada dostižu i 100 miliona eura godišnje, saopštio je njegov direktor, Dušan Perović.

“Ukupni primici Fonda PIO od početka godine dostigli su 174 miliona eura, što je 4,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Iz državnog budžeta Fondu je od januara do maja uplaćeno 63 miliona”, rekao je Perović Radiju Crne Gore.

On je dodao da je naplata izvornih prihoda veća deset odsto i da bi nastavak takvog trenda do kraja godine smanjio izdvajanja iz budžeta za Fond PIO.

“Nezahvalno je procijeniti za koliko, ali su očekivanja da se to kreće između četiri i pet odsto”, kaže Perović.

On je kazao da je izrada inoviranog zakona o PIO već počela, kao i da se očekuje da će se mijenjati i način obračuna penzija.

“Za očekivati je da se ta nova formula primjeni u obračunu penzija početkom naredne godine. Mada i sada na osnovu privrednih aktivnosti, pa iako se primjeni obračun po sadašnjoj švajcarskoj formuli, daje nam za pravo da očekujemo veći rast penzija početkom naredne godine”, saopštio je Perović.

Izmjenjenama zakona, koje bi trebalo da budu usvojene do kraja godine, mogla bi se promijeniti i starosna granica za odlazak u penziju. Postojeći Zakon propisuje da se to pravo ostvaruje sa 67 godina, mada će potpuna primjena tog rješenja početi za žene 2041, a muškarce 2025. godine.

“Jedna od težnji, odnosno normi EU je da se zaplosleni što duže zadrže u radnom odnosu”, rekao je Perović ne želeći da prejudicira kakvo će se rješenje naći u izmjenjenom zakonu o PIO.

U Crnoj Gori trenutno ima 130,3 hiljade penzionera, a od početka godine 600 je novopenzionisanih.

Perović je kazao da je za održivost Fonda poželjno da odnos bude tri zaposlena na jednog penzionera.

“Mi na jednog penzionera imamo 1,6 zaposlenih, što nije dovoljno. Međutim i tu bilježimo pozitivne trendove, zbog ukupne privredne aktivnosti, investicionih ciklusa, kretanja u malim i srednjim preduzećima, više zaposlenih sezonski, ali i uopšte. Sve to nam daje za pravo da očekujemo da će i taj odnos u narednom periodu mijenjati”, rekao je Perović.

Prema podacima Fonda, oko dvije hiljade penzionera nema rješeno stambeno pitanje, a u proteklih nekoliko godina, kroz projekat koji realizuje ta institucija u saradnji sa Savezom penzionera, resornim ministrastvima i opštinama, stan je dobilo 500 penzionera.

Send this to a friend