Ekonomija

Bolji plasman lokalnih proizvoda u Plavu i Petnjici uz podršku Norveške

Mali lokalni proizvođači u opštinama Plav i Petnjica dobiće šansu za bolji plasman svojih proizvoda uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora”. Ove dvije opštine sprovode projekta unaprijeđenja infrastrukture za razvoj malog biznisa kroz nabavku i postavljanje prodajnih objekata, za šta je ukupno izdvojeno oko 63.000 dolara.

Foto: UNOPS/Opština Petnjica/Opština Plav

“Uz podršku Kraljevine Norveške, izgrađeni drveni objekti daju dodatni prostor za afirmaciju malih domaćih proizvođača, koji predstavljaju posebnost plavske sredine. Ova infrastruktura stvara i mogućnost  organizovanja prazničnih bazara i sličnih manifestacija po uzoru na druge razvijenije opštine, u kojima su uspješno i na korist lokalnog stanovništva sprovođene navedene aktivnosti”, rekao je predsjednik opštine Plav Nihad Canović.

Projekat “Unaprijeđenje infrastrukture za razvoj malog biznisa“ finansirala je Kraljevina Norveška u sklopu projekta  „Norveška za vas – Crna Gora“ sa 54.650 dolara, dok su opštine Plav i Petnjica učestvovale sa 8.247 dolara.

“Petnjica i Plav vođeni zajedničkim interesima u međuopštinskoj saradnji primjer su dobre prakse i preporuka da se i u budućem periodu na ovakav i sličan način implementiraju projekati, a dugujemo zahvalnost građanima Norveške, Vladi Norveške i ambasadi na podršci ovom projektu. Imamo priliku da kroz korišćenje benefita od ovog projekta približimo i učvrstimo saradnju sa lokalnim udruženjima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i ostalim subjektima za razvoj malog biznisa”, rekao je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

Foto: UNOPS/Opština Petnjica/Opština Plav

Kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, Kraljevina Norveška izdvojila je 250.000 dolara za podršku socijalnoj inkluziji kroz razvoj infrastrukture za unaprijeđenje uslova života u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

“Projekat koji u partnerstvu sprovode opštine Plav i Petnjica, unaprijediće mogućnosti lokalnih proizvođača da prodaju svoje proizvode i tako ostvare zaradu, ali i da afirmiše lokalne proizvođače da zajedniči nastupaju na tržištu”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić.

Foto: UNOPS/Opština Petnjica/Opština Plav

Projekat Norveška za vas – Crna Gora ima za cilj da doprinese ujednačavanju socio-ekonomskog razvoja, kao i unaprijeđenju lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore, a aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora” ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Send this to a friend