Ekonomija

Bošković: Za nabavku helikoptera 30 miliona eura

Ministarstvo odbrane je u ovoj godini planiralo 40 miliona eura za javne nabavke, od čega 30 miliona za multifunkcionalne helikoptere, a deset za širu potrošnju, rekao je resorni ministar, Predrag Bošković.

On je ocijenio da je ekonomski benefit članstva u NATO u prethodnom periodu bila neopravdano izostavljena.

Bošković je ukazao da je 87 crnogorskih proizvoda u NATO katalogu.

On je najavio da je Ministarstvo odbrane u ovoj godini planiralo blizu 40 miliona EUR javnih nabavki.

Bošković je precizirao da je od toga 30 miliona opredijeljeno za nabavku multifunkcionalnih helikoptera, a deset miliona eura za javne nabavke šire potrošnje.

„Bilo bi idealno kada bismo to mogli da sprovedemo u Crnoj Gori i da ta sredstva ostanu u Crnoj Gori“, rekao je on na okruglom stolu: Ekonomija i bezbjednost: NATO kod – kako aplicirati.

Bošković je, kako je kazao, siguran da će Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi biti na dnevnom redu američkog Senata prije Samita u maju.

Nacionalni koordinator za Alijansu, Dragan Pejanović, smatra da pitanja bezbjednosti i ekonomije nikada nijesu bile toliko bliske i važne kao danas.

Kako je rekaao, zbog toga je veoma važno da preostale tri članice Alijanse – Holandija, Španija i Sjedinjene Američke Države što prije ratifikuju crnogorski Protokol o pristupanju NATO-u.

„Vrlo je važno da Crna Gora što prije bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti, koji je ne samo garant stabilnosti, već i teritorijalnog integriteta, što omogućava našoj državi da se još intezivnije posveti pitanjima svog društveno-ekonomskog razvoja“, saopštio je Pejanović.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Ivan Saveljić, ukazao je da ulazak u NATO podrazumijeva otvaranje širih vrata i mogućnost da se domaće robe i usluge ponude oružanim snagama NATO članica.

„Ovo se odnosi na sve vrste roba i usluga kao što su usluge prevoza, građevinarstva, tekstiklne, prehrambene i prerađivačke industrije“, objasnio je Saveljić.

Kako je kazao, za ulazak na to tržište potrebno je biti konkurentan i zadovoljiti propisane standarde.

On je pozvao privrednike da što više učestvuju u brojnim aktivnostima PKCG, i iskoriste ih kao dobre prilike za napredak svojih kompanija.

Marinko Aleksić iz Ministarstva odbrane da će mogućnosti za Crnu Goru u narednom periodu biti veće.

„NATO agencije objavljuju različite tendere velike vrijednosti. One propisuju različite uslove za konkurisanje na tim tenderima i mi smo tu da našim privrednicima kažemo na koji način da se kvalifikuju da bi učestvovali na njima“, saopštio je Aleksić.

On je objasnio da su dobijanje kompanijskog koda i kodifikacija proizvoda prvi koraci koje je potrebno napraviti.

„A za svaku agenciju postoje posebni uslovi pošto je nabavka u NATO kodifikacionom sistemu decentralizovana“, dodao je Aleksić.

Okrugli sto organizovalii su PKCG i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO.

Send this to a friend